Review

Just Cause 3

Gewoon heel goed

Geschreven door Pascal Badenbroek op

Just Cause 3 staat voor vrijheid en plezier. Alle gameplay-elementen staan in dienst van dat ene doel: gewoon doen waar je zin in hebt, wanneer je dat wilt en waar je dat wilt. Zo bezien is Just Cause 3 eigenlijk gewoon een game die je moet spelen. Het zou ons verbazen als je er niks aan vindt.

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Absurd veel vrijheid, Medici is de ideale speeltuin, alle onderdelen passen perfect bij elkaar
 • Minpunten
 • Toch een beetje verplicht om bepaalde missies te spelen

Vraag: Er vliegt een kruisraket op een dorp met onschuldige burgers af. Wat doe je? A: Je rent al gillend met de inwoners naar de schuilkelders. B: Je bestelt nog snel een biertje bij de plaatselijke kroeg en zorgt dat je ver weg ben. C: Je springt op de kruisraket, vliegt een stukje mee en stuurt hem daarna retour afzender. Heb je op bovenstaande vraag niet antwoord C gegeven, dan raden we je aan om een potje Candy Crush te spelen. Heb je antwoord C gegeven, dan is Just cause 3 dé game voor jou.

Overigens is antwoord C niet door ons verzonnen. In Just Cause 3 lift je daadwerkelijk mee op een kruisraket. Het illustreert direct hoe de game zich manifesteert. Heb je al eerder een Just Cause-game gespeeld, dan kijk je hier zeker niet van op. De Just Cause-reeks staat bekend om zijn over-de-top actie. Het zijn games die excelleren in een openwereldstructuur waarbinnen bijna alles kan en mag. En Just Cause 3 is daar geen uitzondering op. In tegendeel: Just Cause 3 gaat gewoon verder waar zijn voorganger eindigde en biedt waar mogelijk nog meer grenzeloos plezier in vrijheid, explosies en actie.

Zoals gezegd is Just Cause 3 een openwereld actiegame die vooral uitblinkt in totale vrijheid. Er is geen goede of foute manier om iets te doen. Er is vooral jouw manier om dingen te doen. Daardoor is Just Cause 3 gewoon heel fijn om te spelen. Van de eerste seconde word je middenin de actie gedropt en die stopt pas wanneer je de game afsluit. Het is vooral de som der delen die Just Cause 3 zo leuk maakt. Nergens worden er echt wereldschokkende, unieke dingen gedaan. Maar wat de game wel doet, en dat is de speler zelf laten beslissen in een gigantische spelwereld die dienst doet als de ideale speeltuin voor stunts en actie, doet het dan ook perfect. 

Rico de held

In Just Cause 3 is er opnieuw een belangrijke rol weggelegd voor macho-man Rico Rodriguez: de ideale gameheld. Een Lara Croft met ballen. Een Drake in het kwadraat. Hij is de verpersoonlijking van Just Cause 3. Een over-de-top actieheld die, zelfs met zijn clichématige opmerkingen, stiekem nog best interessant is om mee te spelen. Zelfs nadat hij voor de zoveelste keer weer dezelfde oneliner oprakelt. Zijn onverschrokken koelheid is na drie delen onlosmakelijk met de naam Just Cause verbonden. En die koelheid gaat hand in hand met de actie in Just Cause; het perfecte huwelijk tussen protagonist en game.

Maar wat Rico vooral interessant maakt, zijn de gadgets. Zijn grijphaak, parachute en nu ook zijn wingsuit. De grijphaak en parachute kennen we natuurlijk al uit de voorgaande delen en doen vooral dienst als transportmiddel en aanvalswapen. Maar met de nieuwe tether-optie op de grijphaak (de mogelijkheid om andere objecten met elkaar te verbinden en ze naar elkaar toe te trekken) kent Rico’s arsenaal een hoop nieuwe trucjes. Wil je een koe en twee sportwagens gebruiken als een soort katapult? Geen probleem. Is een object te groot om ineens op te blazen? Bind een vrachtwagen vol explosieven onder een helikopter en laat hem op het juiste moment los. Het kan allemaal.

Met de nieuwe wingsuit wordt het bovendien nog eenvoudiger om jezelf door de spelwereld te bewegen. Door de combinatie van grijphaak en wingsuit hoef je namelijk de grond niet meer te raken. Heb je eenmaal door hoe je jezelf op het juiste moment voortrekt met de grijphaak terwijl je in wingsuit-modus bent, dan kun je, in theorie, oneindig in de lucht blijven. Mocht je onverhoopt toch te dicht bij de grond komen, dan helpt je parachute je direct om weer wat hoogte te winnen.

Het trio van gadgets zorgt voor een hele andere manier van spelen. We betrapten onszelf erop dat we nog maar zelden gebruikmaakten van de alom aanwezige voertuigen. Het is namelijk veel leuker om een basis binnen te vliegen met je wingsuit, op het juiste moment je parachute open te trekken en op zoek te gaan naar de ideale plekken om vanuit daar de vijand het vuur aan de schenen te leggen. En nog steeds is het ook net zo eenvoudig om, indien nodig, vijandelijke voertuigen over te nemen of zelfs gewoon onder helikopters en straaljagers te hangen terwijl ze door de lucht suizen.

Jij bent de baas

We hoorden de marketingterm ‘vertical gameplay’ al eens voorbij komen in een eerder interview, maar deze omschrijving past perfect bij Just Cause 3. Wie op de grond blijft in deze game mist eigenlijk alles. Gebruik je tethers om een vijandelijke helikopter zijn eigen manschappen weg te laten slepen, terwijl je jezelf ondertussen aan een voorbijrazende straaljager hangt om uit een penibele situatie te komen. Om vervolgens met je parachute weer naar beneden te zweven terwijl je explosieven naar beneden gooit alsof je een menselijke bommenwerper bent. De manier waarop je alle acties aan elkaar rijgt, gaat bijzonder soepel en nodigt uit om zelf zo creatief mogelijk te zijn. De game biedt het perfecte gereedschap en de mogelijkheid om ze zonder beperking te gebruiken, het is aan jou om ze naar eigen inzicht en op de meest actievolle manier te gebruiken.

Dat de game plezier voorop stelt en jou als speler gewoon laat genieten, dreunt overal in door. Zo kent de game geen beperking meer met betrekking tot het aantal explosieven dat je meedraagt. Je kunt er maximaal maar een bepaald aantal plaatsen, maar zodra die ontploffen krijg je gewoon weer een nieuwe set. Het geldsysteem waarmee je wapens en voertuigen kocht in Just Cause 2 bestaat niet meer. In plaats daarvan kun je door middel van zogenaamde ‘Rebel Drops’ alle wapens en voertuigen die je tijdens het spelen verzamelt te allen tijde bestellen. Die Rebel Drops kosten beacons, maar beacons zijn weer vrij ophalen bij diverse punten in de spelwereld.

Om het allemaal niet te makkelijk te maken, kun je maar een beperkt aantal beacons bij je dragen en hebben sommige voertuigen een soort cooldown-periode voor je ze weer kunt bestellen. Maar deze keuzes zitten nergens het spelplezier in de weg. Doordat je wordt gedwongen om niet altijd terug te vallen op die ene, veel te sterke aanvalshelikopter ga je juist bedenken hoe je ook zonder voertuigen je doelstellingen kunt behalen.

Vini, Vidi, Medici

Al die coole moves en geinige gadgets worden daarnaast ondersteund door de spelwereld zelf. En hoewel Medici, zoals het eilandenarchipel in Just Cause 3 wordt genoemd, vooral dienst moet doen als één grote apenkooi voor al jouw bizarre stunts, is het op zichzelf staand ook een indrukwekkend stukje van de game geworden. Medici is in vergelijking met Panau een nog betere speeltuin voor deze enorme actiegame. Zo zijn er veel meer hoogteverschillen dankzij volop aanwezige bergketens en een veelvoud aan grotten en kloven waardoor er nog meer gebruikt gemaakt kan worden van de gadgets. 

Daarnaast staat Medici bol van steden, dorpen, militaire basissen en andere interessante plekken en ligt het eilandenarchipel letterlijk bezaaid met objecten die Rico kan gebruiken om stunts of aanvallen mee uit te voeren. In Panau was nog wel eens een stukje land waar niets te doen was en duurde het soms net iets te lang om op de juiste plek te komen. Maar in Medici, dat ongeveer even groot is als Panau, hebben we ons nooit een moment verveeld of te lang uit het raampje van een vliegtuig zitten staren.

Vooral de metershoge militaire structuren maken indruk. Gebruik ze als basejumpplatform of als dekking terwijl je explosieven naar beneden gooit.  Maar nog mooier wordt het wanneer je ze met behulp van de vele wapens opblaast en ze in volle glorie ter aarde storten. Het geweld waarmee deze gebouwen naar beneden komen is indrukwekkend. Het is overigens niet zo dat alles kapot kan, want dorpjes en steden moeten uiteraard heel blijven. De vernietiging van de aanwezige gebouwen ziet er dankzij de nieuwe engine ook echt goed uit. Structuren vallen niet iedere keer hetzelfde naar beneden, waardoor je ze dus ook kunt gebruiken om op hun beurt weer andere structuren naar beneden te halen. Bind een paar tethers aan een grote zendmast, blaas de naastgelegen radiotorens op en zie alle bouwwerken als een kaartenhuis in elkaar storten. 

Toch een moetje

Is alles in Just Cause 3 dan perfect? Niet helemaal. De nieuwe missie-opzet en de manier waarop je bepaalde wapens en gameplay-elementen vrijspeelt, vonden we soms net iets te lang duren. Zo is Medici opgebouwd uit vier regio’s die op hun beurt zijn onderverdeeld in provincies. Om alles vrij te spelen, moet je stap voor stap de vier regio’s zuiveren van Di Ravello’s mannen. En dat betekent dat je vaak op zoek moet naar alle uithoeken van zo’n provincie. Daar gaat flink wat tijd in zitten.

In die zin is Just Cause 3 ook minder vrij en open dan je zou hopen. Wil je alle opties met betrekking tot bijvoorbeeld je wingsuit en tethers (toch belangrijke onderdelen van je gadgets) tot je beschikking hebben, dan moet je uiteindelijk het gros van alle provincies vrijspelen en bijgevolg ook een hoop van de vijfentwintig aanwezige missies. Om je een indruk te geven van hoeveel tijd je dat kost: wij waren al ruim twintig uur aan het spelen en toen waren we pas op een kwart van de game. Natuurlijk kan het wel iets sneller, maar dan geniet je waarschijnlijk ook minder van de game.

Het helpt ook niet echt mee dat de verhaallijn ook dit keer weer alles behalve meeslepend en diepgaand is. De meeste dialogen verzanden in macho prietpraat en koetjes en kalfjes. De missies zelf zijn gelukkig heel divers en tonen je iedere keer weer nieuwe vijanden, nieuwe voertuigen en andere mogelijkheden om je gadgets in praktijk te gebruiken. Toch nemen we het niemand kwalijk wanneer ze het gros van de tussenfilmpjes wegklikken. 

Waar zijn die bugs?

Onderaan de streep is Just Cause 3 één van de beste openwereldgames die je op dit moment kunt spelen. Alles staat in het teken van vrijheid en plezier. Gewoon lekker je ding doen terwijl de game zelf voor de juiste gereedschappen zorgt. Dat alles wordt afgewerkt met uitstekende graphics. Het oog voor detail waarmee Avalanche Studios de wereld van Medici heeft gebouwd is verbluffend te noemen. Wat ons wel stoorde is dat het ontwerp van veel gebouwen wordt herhaald, waardoor de aanwezige steden en basissen op elkaar lijken. 

In een spelwereld zo groot als Medici zijn bugs een bijna vanzelfsprekende bijkomstigheid. Toch valt dit mee. Ja, soms zie je een onzichtbare muzikant en verschijnen er vijanden ineens voor je neus en we zijn ook wel eens door een vloer gevallen, maar dit komt zeker niet zo vaak voor dat het storend is.

Je hebt echter wel een stevige pc nodig om het allemaal in volle glorie op je scherm te krijgen. Een stevige mid-end pc is echt het minste wat je nodig hebt. En ook een controller is zeker aan te raden, omdat het anders lastig wordt om alle grijphaak- en tether-actie in goede banen te leiden. Met de juiste hardware in huis kun je je echter klaarmaken voor een enerverende achtbaanrit vol explosies en bizarre stunts. Just Cause 3 is één van de leukste, meest actievolle games die je dit jaar gaat spelen.

Just Cause 3 is vanaf vandaag officieel verkrijgbaar voor pc, Xbox One en PlayStation 4. Deze recensie is gebaseerd op de pc-versie van de game. Gisteren viel de verbinding in de game nog vaak weg, maar het is een optie om de game in offline modus te spelen. Vanochtend waren er echter geen connectieproblemen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo lanceert overkoepelend accountsysteem in Japan Turtles-game van PlatinumGames krijgt leeftijdsrating
48

Reacties op: Just Cause 3

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Lombax

  • 1 december 2015 10:58
  Kan niet wachten om hier vanavond op de PC mee aan de slag te gaan! Ik had de game vorige week al op de PS4 gekocht, maar door de slechte framerate en lange laadtijden heb ik die na een paar uurtjes spelen weer doorverkocht..

  Kijk ook uit naar de gekke mods die er vast weer aankomen . Hopelijk ook multiplayer zoals in Just Cause 2.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wormpaul

  • 1 december 2015 11:05
  Had graag ook een review gezien voor de consoles want die blijkt nogal veel probleem te hebben waardoor het cijfer een stuk lager (vermoedelijk) had uitgevallen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 1 december 2015 11:06
  Zit nog te twijfelen tussen ps4 of pc. Is ps4 echt zo slecht? En hoe verhouden de gfx zich op minimum/medium vs console?

  Ik heb nu ook niet bepaald high end pc. Videokaart van ati van 3gb.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 1 december 2015 11:21
  Ps4 is gewoon een echt slechte framerate
  Zoals hierboven al geschreven is

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 1 december 2015 11:26
  Hmm ja maar bij testen op Youtube zie ik alleen de X1 drops hebben tm 20 fps. Zelfs bij het draaien van de camera…en op 900p….:')

  De ps4 ging heel soms naar 27 fps. Dus vraag me af hoeveel hinder ps4 spelers ervaren so far.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 1 december 2015 11:27
  Maar niet zo slecht als de screentearing 900p/17fps XBox one versie

  game ziet eruit als 'high' preset op pc, op de ps4 dan, in 1080p.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 1 december 2015 11:45
  Idd ps4 framerate is slecht. Als je een pc , ps4 , xone thuis hebt staan. Dan kan je beter voor de pc versie gaan.

  Heb je enkel een ps4 en een xone dan kan je het beste voor de ps4 versie gaan want xone versie is veruit de slechtste versie die er is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 1 december 2015 12:04
  ik ben eerder geneigd de game helemaal niet aan te bevelen, zelfs de pc versie is 1 groot drama momenteel.. ( www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=1148535 )

  hoe deze game een 9 krijgt is mij een raadsel.. wat ik zover heb kunnen spelen is het zelfs minder leuk als just cause 2 . ….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 1 december 2015 12:32
  Toch wel jammer omdat te horen dat ook de pc versie niet helemaal goed loopt.


  Neemt niet weg dat als iemand toch de game wil halen en hij/zij enkel een xone en een ps4 hebben. De beste keuze dan veruit de ps4 versie is.


  Wel echt erg dat ps4 naar de 25 fps zakt. Dat de xone zelfs naar de 16 fps zakt.

  Ps4 zakt eigenlijk alleen bij explosies. Maar xone zakt zelfs als je bij bomen komt. erg slecht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 1 december 2015 16:33
  zowel de ps4 EN X1 hebben een belabberde framerate!

  Niet goed te praten, nooit. Brakke game op de consoles, jammer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  wilmaster1

  • 1 december 2015 11:27
  De Framerate op de PS4 is behoorlijk slecht. Ik vermaak me prima met de game, maar zodra je een paar flinke explosies voor de kiezen krijgt is het net alsof de complete game in een slechte slow motion mode gaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Grohe

  • 1 december 2015 11:29
  Ahh ja das wel zwaar irritant vind ik altijd.

  Edit: Waarom niet gewoon demo's zoals bij JC2?….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wormpaul

  • 1 december 2015 11:36
  Voor mij al een reden om de game niet te kopen, zou me daar elke keer aan gaan storen :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Turambar

  • 1 december 2015 11:15
  Klinkt voortreffelijk allemaal!
  Off T: Nog geen FM2016 review?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 1 december 2015 11:35
  We hebben de code pas net, laat dus nog even op zich wachten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  serphilith

  • 1 december 2015 11:26
  Hmm, een controller aanraden is dan weer jammer.. Maar voor de rest, mooie review. Ook leuke stream gisteren, lekker casual chillen.

  Ben vanochtend meteen begonnen en kan niet wachten om vanavond verder te gaan. Heerlijk spel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • olivierh

  • 1 december 2015 15:11
  Hmm, een controller aanraden is dan weer jammer..

  Neem t met een korreltje zout, het valt wel mee hoor, goed te doen met muis/tobo

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ph4ge

  • 1 december 2015 17:13
  Hmm, een controller aanraden is dan weer jammer.. Maar voor de rest, mooie review. Ook leuke stream gisteren, lekker casual chillen.

  Ben vanochtend meteen begonnen en kan niet wachten om vanavond verder te gaan. Heerlijk spel.
  JC1 en JC2 speelde ook prima op de PC. Ik zou ook niet weten waarom je een shooter met een controller zou moeten spelen, het tegendeel is over het algemeen waar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 2 december 2015 13:36
  Hmm, een controller aanraden is dan weer jammer.. Maar voor de rest, mooie review. Ook leuke stream gisteren, lekker casual chillen.

  Ben vanochtend meteen begonnen en kan niet wachten om vanavond verder te gaan. Heerlijk spel.
  Ik heb hem op de pc met beiden gespeeld. Maar heel even met de controller geprobeerd, maar vond het met muis en toetsenbord zeer soepel spelen en ook het grijphaakgedeelte gemakkelijker gaan dan met de controller.
  Misschien heeft de reviewer gewoon alleen met de controller gespeeld en heel even geprobeerd met kbm, dan zou ik misschien hetzelfde zeggen :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 1 december 2015 11:42
  De Tether optie is natuurlijk helemaal niet nieuw. Dit kon in deel 2 ook al. Het nieuwe eraan is dat je nu meer dan 2 voorwerpen aan elkaar vast kan maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.