Met het succes van het tweede deel hoefde je niet helderziend te zijn om te kunnen raden dat LucasArts een nieuw deel in de Dark Force / Jedi Knight saga zou aankondigen. Wat wél veel fans verbaasde was dat er voor Jedi Knight: Outcast de hulp in werd geroepen van 3Dshooter veteraan Raven Software, een developer die succesvolle games als Elite Force en Soldier of Fortune op zijn naam heeft staan.

In een relatief korte developmentperiode werd Jedi Knight 2 ontwikkeld, een spel dat vooral betere lightsaber en force-combat zou krijgen.

Oproepkracht

Onze bebaarde vriend Kyle Katarn heeft na het orginele Jedi Knight de lightsaber naast zich neergelegd en leeft een vredig leven als oproepkracht voor de Rebellen. Deze doen opnieuw een beroep op hem wanneer een onbekende Dark Jedi de restanten van het oude keizerrijk bij elkaar voegt en er de eerste geruchten gaan over de ontwikkeling van een supersoldaat.

Omdat JK2 zich afspeelt na Episode 6 zal je naast Kyle's bekende sidekick (en babe van de game) Jan Ors ook Luke Skywalker en Lando Calrissian ontmoeten, personen die tijdens het spel ook actief met je mee zullen vechten. Dit is de eerste keer dat bekende Star Wars figuren zo sterk zijn gebruikt voor een nieuwe game-storyline.

Knopjes en puzzels

Net als in veel andere op Quake3 gebaseerde games is ook in Jedi Knight 2 een onderscheid gemaakt tussen de single- en multiplayer van het spel. Hiervoor zijn net als in Soldier of Fortune, twee verschillende executables aanwezig die via een launcher te kiezen zijn.

Omdat we de multiplayer al uitvoerig hebben behandeld in het vorige verslag, trokken we een paar avonden uit om de forcepowers en lightsaber gevechten in singleplayer onder de knie te krijgen: een ervaring die bij de start wat gemengde gevoelens opriep, maar uiteindelijk een erg leuke wending nam.

In goede traditie van het orginele Wolfenstein heeft ook de Dark Forces-serie een absurd aantal puzzels. Deze komen vaak neer op het zoeken naar kleine doorgangen en het indrukken van knoppen, iets wat voor de doorsnee liefhebber van shooters wel eens frustrerend kan zijn.

Gelukkig is er aan tegenstanders geen tekort en heb je als volleerd Jedi tegen het einde van de game met gemak een dik duizend aantal casualties op je naam staan, waarvan het grootste deel natuurlijk bestaat uit stormtroopers en ander Imperial scumm. Pret met een stokkie

Omdat we als kritische gamer geen genoegen nemen met zomaar wat puzzels en een shitload aan tegenstanders moet er natuurlijk een reden zijn voor onderstaand hoog cijfer. Die reden ligt dan ook volledig bij de lightsaber combat en de force powers, iets waar duidelijk veel moeite in is gestoken.

Naast het feit dat je met de lightsaber vijandelijke laserbeams terug kan ketsen zal je het wapen ook veel vaker gebruiken voor 1-on-1 combat met andere Jedi's. Zo haalt Kyle niet enkel de meest acrobatische toeren uit, maar is de lightsaber ook als dodelijke boomerang te gebruiken, iets dat bij grotere groepen tegenstanders erg goed werkt.