Sinds LucasArts jaren geleden jammerlijk de stekker uit de ontwikkeling van haar Point-and-Click adventures trok is het moeilijk om nog een goed muis-avontuur te vinden. Gelukkig zijn onze oosterburen, misschien wel dankzij hun gekke anti-geweldsregeltjes, verzot op dit genre en mogen we af en toe nog eens een leuk avontuur ontvangen. Onder deze Duitse avontuurtjes vinden wij ook Jack Keane van de ontwikkelaars van het in 2005 verschenen Ankh. Jack Keane gaat geheel verrassend over de avonturen van meneer Jack Keane, kapitein, armoedzaaier van beroep en Nathan Drake look-a-like. Jack komt diep in de schulden terecht en neemt een baantje als koerier aan in opdracht van de koningin van Engeland. Al snel komt hij echter van de regen in de drup en zal hij een sinister complot van een maniak moeten stoppen. Het lijkt allemaal bijna dramatisch, totdat het verhaal wat meer context krijgt. Het sinistere complot betreft namelijk het vernietigen van alle theeplantages met behulp van vleesetende planten en chimpansees in luchtballonnen. En dat alles in het koloniale Britse rijk. De toon is gezet voor een knotsgek avontuur met Jack in de hoofdrol.

Qua avontuur is Jack Keane zeker een degelijke game in het genre. De setting van een tropisch eiland doet op een aangename manier denken aan de Monkey Island-serie en ook de puzzels zijn van voldoende niveau en worden steeds moeilijker, zodat het spel uitdagend blijft. Gameplay-technisch wordt er weinig verassend omgegaan met het adventure genre, maar dat is ook helemaal niet nodig. Point-and-click-adventures moeten het vooral hebben van hun setting en puzzels en in beiden slaagt Jack Keane voldoende. Zo zit er aan het begin van het spel een zeer vermakelijke puzzel waarbij een enorme rots beklommen moet worden. De oplossingen van de puzzels zijn in het begin niet moeilijk te vinden, maar voelen wel creatief aan en brengen het spel vlot op gang. Het spel gaat tegen dat je continu heen en weer aan het lopen bent tussen verschillende grote gebieden, zodat de vaart er in blijft zitten zonder dat de oplossingen altijd voor de hand liggen.Hoewel de puzzels redelijk goed in elkaar zitten slaagt Jack Keane er toch niet in te overtuigen. Dit is voornamelijk te wijten aan de ingesproken stemmen, die over het algemeen ronduit verschrikkelijk zijn. Jack klinkt als een typisch vervelend ventje. Alle pogingen tot grappig zijn mislukken doordat de stem de grappen nooit lijkt te kunnen plaatsen, wellicht het resultaat van de vertaling vanuit het Duits, maar wel enorm betreurenswaardig omdat het spel toch vooral leeft van de humor. Maar Jack is niet de enige die last heeft van een slechte stem. Iedere inwoner van Tooth Island, waar het spel zich grotendeels afspeelt, heeft een clichématig accent met als absolute dieptepunt de slechterik, doctor T. Zelden heb ik zo'n cliché uitspraak van het woord “ balloon”  gehoord. Grafisch ziet de game er, voor een adventure game, aardig uit, maar het laat toch potentie onbenut. Het tropische eiland ziet er mooi groen uit, maar de cartooneske sfeer had zeker verder uitgewerkt moeten worden. Toch is het voor een game die vooral gericht is op de Duitse markt zeker geen lelijke game en Jack Keane verdient grafisch het voordeel van de twijfel. Behalve in de belabberde animaties. Zo maken de karakters er de prachtige kunst van elkaar niet aan te kijken tijdens gesprekken en communiceren ze liever door het maken van houterige bewegingen. Samen met de irritante stemmen weten de karakters zo voldoende te overtuigen als irritante, zielloze personen.

Qua inhoud is de game het echter zeker waard. Je zult makkelijk tien uur op het tropische eiland rondlopen met zowel held Jack als de Amerikaanse Amanda, die overigens net zo irritant is als held Jack en zelfs nog meer haar best lijkt te doen om niemand aan te kijken. Het eiland is rijk aan omgevingen en puzzels zijn soms op meerdere manieren op te lossen. Daarnaast zijn er nog bonuspuzzels op te lossen, die een wassenbeeldenmuseum vrijspelen. Maar doordat je tegen de tijd dat je alle beelden hebt gevonden toch al een hekel aan de karakters zult hebben, is het hier niet om te doen.