Review
immortals fenyx rising

Immortals Fenyx Rising is Ubisofts beste openwereldgame van het jaar

Goddelijk

Geschreven door Erik Nusselder op

Conclusie

Immortals Fenyx Rising kopieert naar hartenlust elementen uit Zelda: Breath of the Wild en combineert die moeiteloos met de vertrouwde Ubisoft-formule. Die combinatie pakt verrassend goed uit door het grappige schrijfwerk, de kleurrijke wereld en interessante puzzels.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Grappig geschreven, kleurrijke en prachtige wereld, boeiende puzzels, veel te doen, alles beklimmen is een genot
 • Minpunten
 • Tempo zakt in en verrassingen drogen op door typische Ubisoft-opzet, gevechten ietwat uit balans
Zelfs voor uitgever Ubisoft, die zo bekend staat om zijn vele openwereldgames die uit dezelfde mal gegoten worden, is het opmerkelijk dat er in korte tijd maar liefst drie van dat soort spellen achter elkaar uitkomen.

Na Watch Dogs: Legion en Assassin’s Creed Valhalla dreigt Immortals Fenyx Rising onder te sneeuwen, mede doordat de naam nog niet gevestigd is. Dat zou zonde zijn, want deze game is beter dan die andere twee. Dat komt vooral door het goede schrijfwerk, de prachtige, maar niet te grote open wereld en het vele leentjebuur spelen bij Zelda: Breath of the Wild.

immortals fenyx rising

Fenyx right

Immortals Fenys Rising heeft misschien een generieke naam, maar de spelwereld zelf is opvallend mooi. De game speelt zich af op de Golden Isle, een prachtig eiland gemaakt voor en door de Griekse goden. Van de groene bossen van Aphrodite tot de rode woestenij van Ares: dit is een lust voor het oog. Immortals is ongekend kleurrijk en biedt prachtige vergezichten. Wanneer je op de reusachtige standbeelden van de goden klimt, heb je een adembenemend uitzicht over het hele eiland. Althans, als je op de nieuwe generatie consoles speelt. Op de vorige generatie oogt het ook wel mooi, maar vallen de vele details weg. Dan is het toch net wat minder verbluffend.

Als Fenyx spoel je aan op dit eiland en zie je dat je medemensen in steen zijn veranderd. De titaan Typhon is de schuldige en heeft alle goden ontvoerd en ontdaan van hun krachten. Aan jou de taak om vier goden op te sporen, wakker te schudden en samen met hen Typhon te verslaan.

immortals fenyx rising

Rise like a Fenyx

De opzet is simpel, maar de uitvoering is waar Immortals in uitblinkt. Dit is oprecht een ontzettend grappige game. We zouden het zelfs hilarisch willen noemen, vooral als je een beetje kennis hebt van de Griekse mythologie. De game wordt door Prometheus verteld aan Zeus terwijl je aan het spelen bent. De oppergod breekt constant in met zijn eigen commentaar op gebeurtenissen. De verwijzingen naar bekende en minder bekende mythes vliegen je daarbij om de oren. Het is duidelijk dat het team achter Assassin’s Creed Odyssey nog veel inspiratie over had na hun onderzoek naar het oude Griekenland.

De gevechten scoren een voldoende, maar zijn verder niet bijzonder. Het is volkomen vergelijkbaar met Assassin’s Creed - pareren, ontwijken, een lichte en zware aanval: het is allemaal bekende kost. Het is niet zo vloeiend als een echt goede actiegame kan zijn, maar het volstaat om het eiland te ontdoen van allerlei demonen, harpijen en ander kwaadaardig gespuis.

Immortals Fenyx Rising voelt als de kleine, maar betekenisvolle opschudding die Ubisoft nodig had.

Helaas kan dit deel van de game soms wel wat uit balans zijn. Vooral de vogel die je als metgezel verdient, is eigenlijk te sterk. Je kan deze fladderende feniks drie kogels op je vijand laten afvuren, die ook nog eens verdovend werken. Die aanval kun je ongelimiteerd inzetten, zolang je voldoende stamina hebt. Stamina krijg je terug als je een vijand slaat, wat dan weer heel makkelijk is als ze verdoofd zijn. Je kunt zelfs een upgrade inzetten waardoor elke vogelkogel je extra stamina oplevert, zodat je eigenlijk oneindig door kunt blijven schieten. Of je zorgt ervoor dat elk schot je gezondheid herstelt, zodat je bijna niet meer dood kunt gaan.

immortals fenyx rising

Wilde adem

Voor de rest leent Immortals vooral elementen van Zelda: Breath of the Wild. En waarom ook niet? Het is verbazingwekkend hoe weinig games nog van deze moderne klassieker hebben gekopieerd, maar Ubisoft schaamt zich nergens voor. Zo is alles in de wereld beklimbaar, zolang je een goed gevulde staminabalk hebt. Eenmaal boven kun je met speels gemak naar beneden zweven. Net als in de inspiratiebron is de wereld daar helemaal omheen ontworpen. Overal vind je uitkijkpunten, of word je zicht juist belemmerd door iets dat je eerst moet beklimmen. Sommige rotswanden zijn aanvankelijk te hoog en vereisen een grotere staminabalk. Nog een geleend element: je scant zelf de wereld om je heen naar opvallende punten en kan die markeren met een gekleurde pin.

Het benoemen van dit kopieergedrag is overigens geen kritiek. Het is juist fijn dat die typische Ubisoft-gameplay deze kwaliteitsimpuls krijgt. Ook de puzzelsecties zijn bijvoorbeeld zonder pardon overgeheveld uit de vorige Zelda. In Vaults (oftewel Shrines) krijg je een aantal stevige raadsels voor de kiezen, waarbij je meestal ballen, kisten of knoppen op de juiste manier moet manipuleren. Deze puzzels zijn slim vormgegeven en laten je hersenen regelmatig kraken, zonder je gelijk het juiste antwoord voor te willen schotelen. Aangezien deze Vaults over het algemeen optioneel zijn, vindt de game het geen probleem om je zonder hints verder te laten ploeteren. Waar andere Ubisoft-games je maar al te graag de juiste kant op sturen, word je hier dus eindelijk eens niet bij het handje gehouden.

immortals fenyx rising

Van god los

Maar uiteindelijk is het wel weer gewoon zo’n typische Ubisoft-game. Je beklimt een standbeeld van een god, waarmee je een deel van de kaart vrijspeelt en allerlei icoontjes ziet verschijnen. Er zijn een handjevol verschillende activiteiten, van simpele zaken als kisten en gevechten tot boeiendere missies als behendigheidsuitdagingen, grote puzzels en eerdergenoemde Vaults.

Het probleem met die opzet is dat je telkens dezelfde soort activiteiten te zien krijgt. Dat gaat op een gegeven moment vervelen, omdat de verschillende gebieden erg op elkaar beginnen te lijken. Wéér al die icoontjes, en je enige beloning is nieuwe uitrusting die ongeveer even goed is, of materialen waar je nieuwe vaardigheden mee koopt of je levens- en staminabalk mee uitbreidt. Het uiterlijk van elk gebied is dan wel anders, maar de activiteiten - en zelfs de vijanden - zijn over het algemeen hetzelfde. Dan heb je alleen de verhaalmissies om je aan vast te klampen.

Het tempo van de game zakt daardoor tegen het einde behoorlijk in. Het verhaal werkt naar een crescendo toe, maar ondertussen kom je wéér in een nieuw gebied met wéér dezelfde soort puzzels. Het verhaal kan de speeltijd van zo’n vijftien tot twintig uur niet dragen. Met wat extra zijmissies en een stapeltje optionele activiteiten en puzzels inbegrepen hadden wij uiteindelijk dertig uur op de teller staan, en dat was ook ruim voldoende. Al staan er nog tientallen icoontjes op ons te wachten in die open wereld.

Maar die dertig uur waren wel een verrassende en sprankelende ervaring. Immortals Fenyx Rising voelt als de kleine, maar betekenisvolle opschudding die Ubisoft nodig had. Het fundament van de game is hetzelfde als bij zoveel anderen, maar het heeft net iets extra’s. Dat zit hem in het grappige schrijfwerk, in het pure plezier van iets beklimmen en er daarna met je vleugels vanaf zweven, in de slimme puzzels en de kleurrijke wereld. Immortals heeft een vleugje magie dat een glimlach op je gezicht tovert. Dat vleugje is dan wel van Zelda gestolen, maar dat mag de pret niet drukken.

Deze game is getest op een Xbox Series X en kort op een Xbox One. Immortals Fenyx Rising komt op 3 december uit voor PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X/S, Nintendo Switch, pc en Stadia.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Doom Eternal verschijnt op 8 december voor Switch Vijf verschillende gamers die Empire of Sin moeten spelen
22

Reacties op: Immortals Fenyx Rising is Ubisofts beste openwereldgame van het jaar

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Agent 4125

  • 30 november 2020 19:04
  'Maar uiteindelijk is het wel weer gewoon zo’n typische Ubisoft-game. Je beklimt een standbeeld van een god, waarmee je een deel van de kaart vrijspeelt en allerlei icoontjes ziet verschijnen.'

  Oh jongens, wat een ongelooflijke creatieve armoede dit…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 30 november 2020 19:06
  Dat het beter werd dan ac Valhalla had ik wel verwacht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mrblueeyes

  • 1 december 2020 17:18
  @Roy36NL Waar heb je het over. AC Valhalla is een geweldig spel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 2 december 2020 07:35
  @Mrblueeyes dat mag jij vinden. Ik vind het eenheidsworst materiaal. Je ziet aan alles dat Ubisoft nog ff een AC’tje eruit moest persen ter ondersteuning van de 2 grote next gen releases

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 30 november 2020 20:04
  Leuk dat het een toffe game is geworden! Als Zelda-freak kan ik deze niet laten slippen, ook de Switch-versie schijnt gewoon goed te presteren. Switch-versie it is! (Na Cyberpunk 2077 dan..)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 1 december 2020 06:29
  @clandestine666 In verleden vond ik het echt dingen van zelda hebben en dacht dat het ook meer een breath of the wild achtige game zou worden. Maar na het zien van gameplay zie ik gewoon assasins creed valhalla in een cartoon greek style.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 1 december 2020 12:29
  @hulstpower De op physics gebaseerde puzzels, het beklimmen van zowat alles, het vliegen/gliden, en ook een variant van de shrines zijn allemaal aanwezig. Niet te vergeten de kleurrijke vormgeving met eenzelfde soort vegetatie.. Ik vind het nogal Zeldaïaans aandoen. En wat rest is overduidelijk AC inderdaad. Het lijkt me leuker dan Valhalla. Wel jammer dat het wéér, in tegenstelling tot BotW, precies aangeeft waar je naar toe moet, dat was het geniale van BotW, markers bleven staan op de questgever en je moest het doen met de soms behoorlijk cryptische beschrijving. Dit blijft duidelijk een Ubisoft gevalletje, daar heb je gelijk in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  KLUUT

  • 30 november 2020 20:45
  Nu even geen tijd, verzuip in de games, maar ik ga deze zeker op de wishlist zetten, gaan ook snel omlaag in prijs die Ubisoft games

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 30 november 2020 21:19
  Ik moet dus een beetje lachen om deze review, Ubisoft krijgt voor deze game een 8.
  Het is een nieuw IP, maar volgt wederom de vertrouwde Ubisoft-formule.
  Ze kopieren en plakken wat af daar bij Ubisoft.
  Een game als Pathless wordt behoorlijk afgestraft voor het feit dat het in herhaling valt en krijgt een 6. Ubisoft doet dit game na game en krijgt een 8.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 30 november 2020 21:45
  @fonsrutte Tja, beter een game die onorigineel is maar waar je plezier mee hebt, dan een origineel iets wat voor geen ruk speelt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 1 december 2020 09:04
  @Quintex Als ik de review van

  Verder uit de review van Pathless:
  "The Pathless is een openwereldgame die vakkundig elementen leent bij populaire genregenoten. De vergelijking met Zelda: Breath of the Wild ligt voor de hand, want de games hebben wat opzet betreft veel gemeen."

  Uit deze review:
  "Immortals Fenyx Rising kopieert naar hartenlust elementen uit Zelda: Breath of the Wild en combineert die moeiteloos met de vertrouwde Ubisoft-formule."

  Kopiëren beide van Zelda, Ubisoft gebruikt daar zijn eigen veelgebruikte mal voor. Conclusie Ubisoft krijgt een 8 Pathless een 6.

  Ik geloof best dat Pathless een 6 verdient, maar voor dat eindeloze kopiëren zou Ubisoft ook best wat meer puntenaftrek mogen krijgen.
  Zelfs een nieuw IP is bij Ubisoft geen nieuw IP, het is de eindeloos herkauwde formule in een ander jasje, blijkbaar is dat hier een 8 waard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 1 december 2020 09:22
  @fonsrutte je vergelijkt maar 1 aspect uit twee games en denkt daar hele cijfers mee te verklaren…

  Een review is een mening van 1 persoon, het is geen wiskunde, het is subjectief. Ik draag de herkauwde Ubisoft-formule aan als minpunt, maar geef alsnog een 8. Daar kun je dus aan zien hoe leuk ik de game vond, ondanks dat herkauwde aspect. In de rest van de tekst kun je lezen waarom ik de game dan zo leuk vond.

  En ja, als het niet weer diezelfde herkauwde formule had gehad, was het misschien wel een 9 geweest. Maar dat kan je ook weer niet zomaar zeggen, want dan was het weer een andere game geweest…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 1 december 2020 10:31
  @ErikNus je kan ook goed zien dat het een smaak kwestie is. Daar is immers niks mis mee. Wel leuk om te zien dat ign.com dit een 6 geeft en the pathless een 8 en op gamer.nl is dit precies andersom

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 1 december 2020 00:00
  Ik was hier enthousiast over, maar ga m nu zeker niet voor de volle prijs kopen. Ik wil ubisoft gewoon niet belonen voor WEER diezelfde structuur. En ja ik ben me er volledig van bewust dat mijn ene aankoop niet zoveel zal uitmaken voor Ubisoft. Maar t maakt voor mij wel uit. Ik vis m over een poosje wel uit de budget bak. Ubisoft games zakken bijzonder snel in waarde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  melody

  • 1 december 2020 07:15
  Ik wacht ook even op een leuke aanbieding. Watch dogs legion heeft me een beetje wrange nasmaak gegeven nadat ik 3x mijn progress kwijt ben geraakt door save bugs…. (nu gepatched volgens mij)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Senchi87

  • 1 december 2020 07:46
  Heeft Nintendo met breath of the wild dan ook van Ubisoft gekopieerd? Want dat is ook torentje klimmen en kaart met icoontjes unlocken. BotW wordt (terecht) de hemel in geprezen door iedereen maar wanneer Ubisoft dit (weer, ik weet het) doet dan is het niet goed. Curieus…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 1 december 2020 09:23
  @Senchi87 zelda vond het genre opnieuw uit, dat heeft Ubisoft al een tijdje niet meer gedaan…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Senchi87

  • 1 december 2020 09:47
  @ErikNus ik vind BotW een geweldige game hoor, daar niet van. Maar opnieuw uitvinden van genre weet ik zo niet. Maar goed, meningen meningen meningen :p overigens vind ik de Ubisoft games ook altijd erg vermakelijk

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Robert-Frans

  • 1 december 2020 10:41
  @Senchi87 Ben het op zich wel met ErikNus eens. Zo beklim je in BOTW idd torens om mapgedeelten te unlocken, maar krijg je sowieso geen iconen erbij (die moet je zelf naar believen plaatsen) en kun je die torens ook gewoon negeren.
  Daarbij zijn de physics in BOTW behoorlijk uitgebreid en natuurgetrouw, zodat je er echt mee kan spelen, geeft het overal kunnen klimmen en zweven een enorme vrijheid die voorheen niet op zo'n schaal gezien werd in openwereldgames en is het spel volstrekt niet lineair: als je wil kun je meteen in het begin naar de eindbaas rennen.

  Ja, BOTW heeft mijns inziens zeker ook haar tekortkomingen, maar ik kan heel goed begrijpen dat het wel degelijk als een echt vernieuwende game werd en wordt ervaren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • ebiker

  • 1 december 2020 08:18
  Jammer dat Ubisoft dit soort games niet met een (PS)VR mode uitbrengt…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.