Review

Hyrule Warriors Legends

Oude wijn in nieuwe broekzakken

Geschreven door Sander Hölsgens op

None

Hyrule Warriors Legends is als een remake of goty-editie. De Wii U-versie is het uitgangspunt voor deze DS-versie, met enkele aardige toevoegingen op het gebied van content en spelmechanieken. Een volwaardige remake is het niet: technisch gezien valt Legends tegen, zeker op de 2DS en de ‘oude’ 3DS-modellen.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Linkle, wisselen tussen personages, grote hoeveelheid interessante content
 • Minpunten
 • Net als de Wii U-versie ontbreekt het Legends aan finesse, technisch gezien matig

In de recensie van Hyrule Warriors voor Wii U spraken we over een ‘geslaagde Mosou-game’. De adventure-modus maakte indruk en de bekende The Legend of Zelda-locaties en –personages zorgden voor half het plezier. Dat laatste impliceerde ook gelijk een van onze kritiekpunten. Hyrule Warriors komt goed voor de dag door de gebruikte franchise, maar blijft mede daardoor enigszins op de oppervlakte. Ook een Dynasty Warriors valt dit te verwijten, maar in Hyrule Warriors ontbreekt een zekere diepgang en uitdaging eens te meer.

Hyrule Warriors Legends voor Nintendo 3DS verandert daar weinig aan. Het betreft dezelfde benadering en ook een groot deel van de omgevingen, missies en plotlijnen zijn linea recta overgezet. De voor de Wii U uitgebrachte downloadbare content is eveneens beschikbaar, alsook een aardig aantal nieuwe opties en spelmechanieken.

Hyrule Warriors Legends
Hyrule Warriors Legends

The Wind Waker

De meest in het oog springende zijn de nieuwe personages, waarvan een drietal uit The Wind Waker komt: Tetra, King of Hyrule en Toon Link. De vreselijke angstgegner Skull Kid uit Ocarina of Time en Majora’s Mask is ook van de partij, maar wellicht het tofste personage is Linkle. Haar wordt verweten de vrouwelijke evenknie van Link te zijn, maar hoewel de overeenkomsten niet te onderschatten zijn, is ze meer dan dat.

Niet alleen is haar achtergrond interessant en wordt daar in toekomstige The Legend of Zelda-games hopelijk verder op ingegaan, ze is ook atletischer dan Link en beheerst de kruisboog een stuk beter. Ook valt op dat Linkle het gros van de missies in haar eentje aangaat, waarmee ze voor een bepaalde uitdaging zorgt die de Wii U-versie in mindere mate heeft. Omdat ze op zowel korte als lange afstand vijanden beteugelt, brengt ze ook meerdere speelstijlen met zich mee.

Een andere relatief ingrijpende aanpassing is dat je nu tijdens de missies van personage kunt wisselen. De achterliggende gedachte is dat het de lengte van missies inperkt. Je hoeft in Legends niet van de ene naar de andere kant van een level te rennen om een of ander kistje te openen of een legioen af te stoppen. In plaats daarvan schakel je simpelweg over naar een van de andere belangrijke personages die bij de missie betrokken zijn. Dit werkt uitstekend en zou ook de Wii U-versie ten goede komen. 

Hyrule Warriors Legends
Hyrule Warriors Legends
Hyrule Warriors Legends

Wel is het de vraag in hoeverre dit daadwerkelijk een merkbare invloed heeft op de lengte van missies: de computergestuurde personages begeven zich vaak niet op strategische punten en nog steeds duren de missies tussen de vijftien en dertig minuten. Belangrijker is dat het meer variatie binnen de missies toevoegt. Je kunt vaker van speelstijl veranderen en zo bijvoorbeeld wat tactischer je doelen bereiken. Zeker de latere gebieden, waartoe ook nieuwe op The Wind Waker-gebaseerde levels behoren, maken duidelijk hoe fijn deze aanpassing is.

Elfen en framerates

Bovendien laten vijanden meer interessante items achter dan in de Wii U-versie, wat er eveneens voor zorgt dat de spelervaring minder repetitief is. De My Fairy-modus is tenslotte een aardige, bijkans Tamagotchi-achtige optie om bevriend te raken met een elfje en haar vaardigheden aan te leren. De modus past qua stijl wellicht niet bij het nogal rauwe en actievolle Hyrule Warriors, maar is nog verrassend uitgebreid. Zodra je halverwege de verhaalmodus bent, heb je een aardige kledingkast gevuld, met een aandoenlijk aankleedfestijn tot gevolg.

Hyrule Warriors Legends
Hyrule Warriors Legends
Hyrule Warriors Legends

Hoewel niet fundamenteel, komen dit soort aanpassingen Hyrule Warriors Legends wel degelijk ten goede. De 3DS-versie is daardoor in principe interessanter dan Hyrule Warriors voor Wii U. Een voorname kanttekening is dat Legends technisch gezien teleurstelt. Het is begrijpelijk dat het aantal vijanden is teruggebracht, maar de inconsistente framerate belemmert de game behoorlijk.

Vooral op de 2DS, de 3DS en de 3DS XL draait Hyrule Warriors Legends uiterst matig. Op deze systemen ligt het aantal vijanden nog lager en mis je de c-stick. Eigenlijk is Hyrule Warriors Legends enkel aan te raden voor bezitters van een New Nintendo 3DS (XL), maar ook hier is de pop-in pijnlijk zichtbaar en heb je bij vlagen last van vertragingen. Vanwege deze technische onvolkomenheden krijgt Legends dezelfde eindbeoordeling als de Wii U-variant, ondanks dat deze herziene versie op alle andere fronten superieur is.

Hyrule Warriors Legends is vanaf 24 maart verkrijgbaar op de 3DS.

Dit artikel delen:

Lees meer

Spelen als Darth Vader en Dogmeat dankzij Fallout 4-mods PlayStation VR-bundel komt niet naar Nederland
2

Reacties op: Hyrule Warriors Legends

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • D4rKy28

  • 21 maart 2016 20:07
  Hoe zit het met de framerate drops in de 3ds versie ?
  Heb namelijk gelezen en gehoort dat het behoorlijk veel in deze versie is, vergeleken met de wii u variant.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Yente

  • 21 maart 2016 23:46
  @D4rKy28 Vanmiddag de demo gespeeld op de new 3 ds, en speelt lekker weg ik heb geen wii u dus geen idee. Ik zou zeggen check de demo!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.