Review
Hypnospace Outlaw

Hypnospace Outlaw is een liefdesbrief aan het internet van toen

Early-internet simulator

Geschreven door Thijs Barnhard op

Conclusie

Hypnospace Outlaw is een liefdevol eerbetoon aan de internetervaring van twintig jaar geleden. Lelijke webpagina’s, vreemde gebruikers en alle bijbehorende ongemakken worden succesvol nagebootst. Dat wekt de nodige nostalgie op, werkt regelmatig op de lachspieren en is soms ook een beetje vermoeiend. Als detectivegame steekt Hypnospace Outlaw prima in elkaar, waardoor je ook echt uitgedaagd wordt om alle vreemde uithoeken van je toegewezen zones te verkennen.
8,5
Score
85
Score: 85
  • Pluspunten
  • Het internet van 1999 wordt uitstekend geïmiteerd, grappig geschreven, prima detectivegame
  • Minpunten
  • Behoorlijke aanslag op de zintuigen
Weet je nog hoe leuk het internet vroeger was? Lang voordat het wereldwijde web een allesomvattend en altijd aanwezig onderdeel van ons dagelijks leven was, ging je voor de lol surfen. Je zocht naar gelijkgestemden of je hoopte meer te leren over de rest van de wereld. Hypnospace Outlaw brengt je terug naar het jaar 1999. Een periode waarin niet Google, Amazon en Facebook, maar amateuristische Geocities-pagina’s het internet domineerde.

Hypnospace Outlaw is een alternatief stukje internetgeschiedenis in gamevorm. In dit spel speel je als een moderator in dienst van Merchantsoft. Dit fictieve bedrijf heeft zijn eigen versie van het internet op de markt gebracht, waarmee gebruikers via een headset in hun slaap zich met elkaar kunnen verbinden. De webpagina’s van Hypnospace worden vervolgens direct op je hersens geprojecteerd en dat is – in tegenstelling tot wat sommige medische experts beweren – geheel veilig.

Hypnospace

Cyber cop

Je taak is om er voor te zorgen dat de gebruikers van Hypnospace zich aan de regels houden door overtreders te straffen. Andere personen online lastigvallen is bijvoorbeeld niet toegestaan. Het verspreiden van illegale software mag ook niet, net zoals het delen van afbeeldingen of muziek waar auteursrechten op zitten.

Als moderator krijg je een taak toegewezen en vervolgens moet je op zoek gaan naar overtreders. Beperkte zones in Hypnospace zijn je van bovenaf toegewezen, waardoor je zoekgebied gelukkig iets beperkt wordt. Pagina’s van gebruikers zijn bovendien onderverdeeld in subcategorieën van Hypnospace. Liefhebbers van fantasy en sciencefiction hebben daardoor hun plekje, net zoals tieners en complotdenkers. Op die manier heb je al sneller een idee van waar je moet zoeken.

Virtueel surfen

De verschillende opdrachten brengen je steeds naar andere delen van Hypnospace. Je hebt belangrijk werk te verrichten, maar ronddwalen op deze recreatie van het oude internet is onvermijdelijk. Met veel oog voor detail en een overduidelijke liefde voor de knulligheid van de websites van toen zijn deze pagina’s in elkaar gezet. Wie twintig jaar geleden online actief was herkent bepaalde onderdelen onmiddellijk. De lage kwaliteit van de foto’s, het gebruik van bewegende plaatjes en de irritante muziek bij het laden van een pagina zijn goed voor een onmiddellijke dosis nostalgie.

Hypnospace is een overkill voor je zintuigen met muziek op iedere site, geluidseffecten en in het rond stuiterende letters.

Hypnospace Outlaw gaat nog verder in het internet nabootsen. De websites van de verschillende personen zijn zorgvuldig geschreven, waardoor de gebruikers echt tot leven komen. De edgelords, de mafkezen, de ironische lolbroeken, de creatievelingen en de eenzame randfiguren zijn allemaal vertegenwoordigd. Die mensen vind je nu nog steeds allemaal online, maar in Hypnospace is het allemaal nog zoveel onschuldiger. Om je werk als politieagent van deze plek goed uit te voeren, is het ook belangrijk dat je al deze figuren een beetje leert kennen. Verborgen pagina’s met de juiste zoektermen vinden is alleen mogelijk wanneer je goed oplet en je de overtreders begrijpt. Het is knap hoe de game zo’n gekke simulatie zo echt aan laten voelen.

Authentieke simulatie

Het neppe besturingssysteem waarin je dit allemaal doet is minstens zo zorgvuldig nagebootst als de webpagina’s. Er zijn overbodige geluidseffecten, verschrikkelijke skins voor je muziekspeler en zelfs primitieve 3D-graphics te ontdekken. Windows 95 is er werkelijk niets bij. HypnOS heeft natuurlijk nooit echt bestaan, maar het is zo authentiek dat je dit soms bijna vergeet.

Als moderator ben je vooral op zoek naar overtredingen. Daardoor ben je een behoorlijke spelbreker die het wilde en vrije internet beetje bij beetje inperkt. Kindertekeningen die een schooljuf online heeft geplaatst moeten bijvoorbeeld offline gehaald worden, omdat ze een personage bevatten waarvoor geen auteursrechten zijn verleend. De reacties van gebruikers op deze strenge handhaving van de regels merk je later in het spel, wanneer je weer inlogt en er complete webpagina’s uit de grond zijn gestampt als protest tegen je strenge optreden.

Hypnospace

Bewust onhandig

Net zoals in het echt, is het werk van moderator soms ondankbaar en vermoeiend werk. Helemaal omdat Hypnospace Outlaw er zo’n punt van maakt om overtredingen goed te verstoppen ben je soms behoorlijk aan het speuren. Dat is leuk wanneer je allerlei bizarre sites ontdekt – muzikant Chowder Man met zijn hit Ready to Shave mag niet onbenoemd blijven – maar op een gegeven moment ook best vermoeiend. Hypnospace is een overkill voor je zintuigen met muziek op iedere site, geluidseffecten en in het rond stuiterende letters. Er is gelukkig een goed hintsysteem om je verder te helpen als je echt vastzit. Veel onhandigheid – zoals de traag ladende websites of de priegelige knopjes van de OS – zijn een bewust ingebouwd onderdeel van de ervaring.

Hypnospace is ondanks wat kleine irritaties een overtuigende simulatie van hoe het internet ooit was. Dat is vooral leuk voor wie er toen bij was, maar door de detectiveachtige point & click-gameplay ook nog best interessant voor wie geen nostalgische gevoelens heeft. Sommige dingen zijn bovendien niet veranderd. De bijzondere banden die online ontstaan, de rare grapjes en de complete mafketels zijn er immers nog steeds. In Hypnospace Outlaw doe je er zelf misschien niet direct aan mee, maar je ziet het met gepaste afstand wel allemaal gebeuren. Dat zet de ontwikkeling van het internet alleen maar verder in perspectief.

Hypnospace Outlaw

Hypnospace Outlaw is voor 19,99 euro verkrijgbaar op onder andere Steam en Itch.io.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gerucht: Volgende generatie consoles komt in 2020 Her Story-ontwikkelaar onthult nieuwe game Telling Lies
0

Reacties op: Hypnospace Outlaw is een liefdesbrief aan het internet van toen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.