Review
hitman 3

Hitman 3 haalt het onderste uit de kan

Maar de kan is nu wel echt leeg

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

Hitman 3 weet een uitstekende balans te vinden binnen de bestaande formule. De levels zijn zeer divers en zitten vol mogelijkheden voor slinkse sluipmoorden. Tegelijkertijd onderstreept Hitman 3 dat er niet heel veel meer rek in deze formule zit. Toch is het een waardige – en welkome – afsluiter van de trilogie.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Zeer diverse levels, beloont verkenning en creativiteit, herspelen maakt ieder level steeds interessanter
 • Minpunten
 • Haast verplicht om altijd online te zijn, weinig écht nieuws onder de zon, gecomprimeerde tussenfilmpjes, bugs hier en daar
In 2016 gooide IO Interactive de formule van Hitman flink om. In grote, open en op zichzelf staande levels is het aan de speler om telkens een aantal doelwitten op te sporen en om te leggen. Of je dat nu doet met een kille kogel door het voorhoofd, door een drankje te vergiftigen, of door het op een ongeluk te laten lijken, maakt niet uit. Het is een opzet die bijna vijf jaar later nauwelijks nog kan verrassen, maar nog altijd de creativiteit prikkelt.

Hitman 3 verschilt in essentie namelijk maar weinig van zijn voorgangers. Als Agent 47 struin je wederom zes levels af op zoek naar je noodlottige slachtoffers, die je vervolgens weer op tal van manieren koud kan maken. Hitman moet het vooral hebben van de opzet van de levels en gelukkig zit dat met dit deel erg goed. De levels zijn stuk voor stuk interessant, al heb je de grootste hoogtepunten wel al in de eerste helft te pakken.

Hitman in virtual reality

Op de PlayStation 4 is Hitman 3 volledig in virtual reality te spelen. Wie bovendien Hitman 1 en 2 bezit, kan zelfs de gehele trilogie in vr spelen. Aangezien deze modus alleen relevant is voor zo’n selecte doelgroep, wegen we deze vr-modus niet mee in deze algemene review. We zullen de vr-modus binnenkort in een apart artikel uitvoerig bespreken.

Hitman 3

Opgaan in de massa of detective spelen

Zo blinkt Dubai uit, omdat het die onvervalste ervaring geeft van jezelf in het zicht verbergen. Een decadent feestje van een puissant rijke Arabier in ’s werelds hoogste wolkenkrabber is het perfecte scenario om te luistervinken terwijl je je mengt tussen het gepeupel. Je zoekt naar gelegenheden en het juiste moment om toe te slaan, zonder dat iemand doorheeft dat je überhaupt bestaat. Ook de underground discotheek in Berlijn geeft je deze sensatie, met als extra twist dat je doelwitten daar ook op jóu jagen. Zo ontstaat er een even spannend als grappig kat-en-muisspel, midden tussen de ravende feestvierders.

Een persoonlijke favoriet is echter het Dartmoor-level. Terwijl jij er bent om een moord te plegen, arriveert er namelijk ook een detective die juist de verdachte dood van een huisgenoot eerder die dag komt onderzoeken. Dat biedt legio mogelijkheden voor de creatievere huurmoordenaar, maar het zou zonde zijn teveel prijs te geven. Laten we het erop houden dat Hitman 3 het echt beloont als je levels herspeelt en alternatieve aanpakken uittest.

Sommige latere levels leveren wat creativiteit in om zo het verhaal aan elkaar te kunnen knopen. Sowieso legt Hitman 3 de nadruk iets meer op het verhaal, met filmachtige openingen en intro’s. Slim genoeg kun je bij het herspelen die intro’s altijd overslaan. Zo opent het Dubai-level zich eerst met een Mission Impossible-achtige infiltratie waarin je aan de buitenkant van de wolkenkrabber hangt, maar kun je bij een volgende sessie ook gelijk in de lobby beginnen of zelfs als cateringmedewerker starten.

hitman 3

Explosieve golfbal

Juist dat soort alternatieve scenario’s maken Hitman zo leuk om te herspelen, en te ontdekken wat er allemaal kan. Van een ‘realistische’ afrekening tot een absurde aanslag: ieder level huisvest van alles. Ze worden eigenlijk steeds leuker naarmate je meer van het level hebt gezien. Want als je op weg naar de uitgang ineens ziet dat er ook de mogelijkheid was om je doelwit op te blazen met een explosieve golfbal, dan wil je de volgende keer die golfbal natuurlijk vinden.

Hitman 3 doet tegelijkertijd niet bizar veel nieuws. Zelfs het voornaamste minpunt van de voorgaande delen blijft fier overeind: je moet eigenlijk altijd online zijn om te kunnen spelen, anders wordt je progressie niet bijgehouden. Je ontgrendelt dan dus geen nieuwe wapens, gadgets, kostuums en startpunten in het level, terwijl Hitman daar juist om draait.

Verder valt op dat de tussenfilmpjes om onduidelijke redenen heel erg gecomprimeerd zijn, en daardoor barstensvol artefacten zitten. Nou zul je Hitman 3 niet primair vanwege het verhaal spelen, maar zonde is het wel. Hoewel de game prima loopt op beide generatie consoles, zitten er wel wat kleine bugs en oneffenheden in de gameplay. Een enkele keer konden we een bepaalde actie niet voltooien omdat niet in beeld verscheen dat we een knopje moesten indrukken. Bij het herladen gebeurde het bovendien een paar keer - in verschillende levels - dat goed verborgen lichamen ogenblikkelijk gevonden werden.

Van een ‘realistische’ afrekening tot een absurde aanslag: ieder level huisvest van alles.

Het onderste uit de kan

De formule vertoont een half decennium later ook steeds meer scheurtjes. Bodyguards reageren lauw als ze hun werkgever dood aantreffen en voeren het lichaam zonder pardon af. Een klopjacht of lockdown blijft achterwege. En in het eerder bewierookte Dartmoor-level barst de ervaring een beetje als er nog wordt gedaan alsof het onderzoek in volle gang is, terwijl het mysterie in werkelijkheid al lang en breed is opgelost – en er misschien alweer heel iets anders heeft plaatsgevonden om je druk over te maken.

IO Interactive slaagt er zeker in om nog een laatste keer het onderste uit de kan te halen, en bovendien het verhaal van de World of Assassination-trilogie af te sluiten. Maar de kan is na dit deel ook wel echt leeg geschraapt. Het wordt hoog tijd dat Agent 47 weer op een andere manier te werk gaat, en IO Interactive de formule (wéér) opnieuw uitvindt. Tot het zover is spelen we graag Hitman 3 nog een keer opnieuw. En nog een keer. En nog een keer. Tot we echt elk scenario hebben gezien.

hitman 3

Hitman 3 verschijnt 20 januari op pc, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X en S, Google Stadia en Nintendo Switch. Voor deze review is de game getest op de PlayStation 5 en PS4 Pro.

Lees meer reviews:

Dit artikel delen:

Lees meer

Extreem zeldzame Monster Hunter-amiibo's onthuld Unieke puzzelgame The Pedestrian volgende week naar PS5 en PS4
13

Reacties op: Hitman 3 haalt het onderste uit de kan

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Ziminar

  • 19 januari 2021 14:24
  Laatste zin van de conclusie: "Tocht is het een waardige – en welkome – afsluiter van de trilogie."
  Dat moet neem ik aan "Toch" zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 19 januari 2021 14:47
  @Ziminar Maar natuurlijk! We hebben het aangepast.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 19 januari 2021 20:24
  @MichelMusters

  ar·te·fact (het; o; meervoud: artefacten)
  1
  opzettelijk vervaardigd (gebruiks)voorwerp
  2
  door ongeldig redeneren verkregen onderzoeksresultaat

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 19 januari 2021 15:08
  Hitman, volgens mij heb ik 2 games daarvan op mijn pc. Elke keer maar 2 a 3 levels gespeeld. Het is het gewoon net niet, weinig aktie en je moet alle patronen van de mannetjes uit je hoofd leren zonder save of checkpoints. Of ik speelde het altijd verkeerd maar het werd vaak gewoon een shoot out. Ik hou wel van stealth maar dan meer metal gear en splinter cell.

  Meestal waren er ook zwaar bewapende bodyguards in nette pakjes en geen leger of politie die de targets beveiligde. Dat sprak mij eigenlijk nooit zo aan, en die beveiliging kent iedereen maar jou herkennen ze niet in je net gejatte pakje :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vogeltje

  • 20 januari 2021 16:10
  @GoofyZ3 Ik maak zelf mijn eigen "speedrun" tactieken voor deze game. Het staat tussen aanhalingstekens, omdat ze nooit echt de snelste zijn. Het is een vereiste om bij het eerst gegeven spawnpoint te beginnen met alleen suit, silent assassin en fiberwire.

  Het is voor een deel de patronen leren, maar juist daarna is het andersom. Jij moet ze manipuleren. Een schot in de muur hier, expres laten weten dat er geschoten is (geeft AI paniek stand en letten ze niet op jou), muntje hier muntje daar en tegen een bewaker aan lopen of expres voetstap geluid maken. Zo zijn er nog wel meer mogelijkheden om effect de AI te manipuleren en dat is voor mij juist de kracht achter deze games. Dit kan al in de eerste reeks en nu nog steeds. Zo zijn er, zoals geschreven, vrijwel eindeloze manieren om je target om te leggen. Om nog maar te zwijgen over alle andere methodes om iemand om te leggen.

  Maar als dit hele verhaal (excuses) niet jouw ding is, dan moet je het ook zeker niet gaan spelen. Zonde van je tijd en geld. Voor iedereen is wel wat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • FredrickSalmon

  • 19 januari 2021 15:38
  Hitman is goede serie, maar de gameplay verpest het toch steeds weer voor me om er helemaal goed in te zitten. Een paar simpele dingen wat al voor veel fun zou kunnen zorgen, is een NPC als een human shield te gebruiken, of als je je pistool trekt, dat diegene niet direct wegrent of zijn eigen pistool trekt, maar gewoon de handen omhoog doet, en dat je diegene dat knock-out kunt slaan of kunt vastbinden of iets dergelijks. De graphics zijn okay maar er zit verder geen fluidity in, het is allemaal te robot achtig, en de targets lopen gewoon hun eigen 'route'. Daarnaast is de gunplay ook bijzonder slecht. Als ik bijvoorbeeld 2 bad guys naast elkaar zie staan, kost het teveel moeite om ze 'pap-pap' even als een echte hitman door hun hoofd te schieten, het is te klungelig allemaal. Ben wel erg nieuwsgierig wat ze met James Bond gaan doen, denk dat ze de Dubai level ook als presentatie gebruikt hebben om die deal te bemachtigen, hoewel ik meer een Mission Impossible vibe krijg erbij.

  Oh, en natuurlijk de opmerkingen over de 'personal space', tenenkrommend gewoon. Laat ze dan gewoon niks zeggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 19 januari 2021 23:23
  Haast verplicht om altijd online te zijn,

  Wie is er tegenwoordig niet online dan…. Vind ik zo'n onzin minpunt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 20 januari 2021 11:22
  @Battlestar28 omdat het een singleplayergame is, vind ik het hinderlijker dan nodig. Mijn PS5 is ook gewoon verbonden met internet, maar dat kan altijd een keer eruit liggen of dat hun servers eruit liggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DeBeer

  • 20 januari 2021 10:54
  Vraagje: ik heb een ps5 met kabel voor de VR set. Kan ik de VR versie ook spelen via de Ps5?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 20 januari 2021 11:27
  @DeBeer dat kan! Maar dat is wel een beetje omslachtig geregeld helaas. Je moet dan ook de PS4-versie installeren en die spelen voor vr. Die PS4-versie zou je gewoon automatisch erbij moeten krijgen en progressie synchroniseert. Schijnbaar kunnen 'native' ps5-games nog geen VR ondersteunen, dus het is niet anders.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DeBeer

  • 20 januari 2021 12:16
  @LarsCornelis Heel omslachtig ja maar bedankt voor de info!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • M.e.1991

  • 20 januari 2021 21:02
  Kan je dit spel ook op de ps4 spelen zonder VR?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Pascal08

  • 21 januari 2021 01:25
  @M.e.1991 wauw!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.