Hearthstone voelt ook op iPad als aanschuiven bij een gezellige haard voor een spelletje. De ervaring is net zo verslavend als op pc, waardoor je wellicht de tijd uit het oog verliest in de trein of bus. Gelukkig heeft Blizzard hieraan gedacht en staan zowel een klok als de resterende batterijstroom altijd onderin het scherm aangegeven. Het blijkt noodzakelijk, want Hearthstone doet je alles om je heen vergeten. De fijne sfeergeluiden en prachtige illustraties trekken je het spel in en nodigen zelfs mensen zonder online ervaring uit om eens tegen een onbekende te spelen. En dat kan nu ook onderweg óf met de iPad op schoot, lekker knus voor de kachel of haard. We doen even alsof het winter is en we binnen moeten blijven vanwege de enorme stapel sneeuw voor de deur.

Hearthstone: Heroes of Warcraft

Jouw deck, jouw stijl

Veel spelen leidt tot specialisatie in één of meerdere van de vrij te spelen klassen. Beschouw dat vrijspelen gerust als een eerste missie, want hoewel er (nog) geen singleplayermodus is, blijkt het ontgrendelen en verbeteren van de klassen ontzettend bevredigend. Daarna begint de pret van het maken van je deck, ofwel de opstelling van kaarten per klasse. Een gebalanceerd deck staat garant voor goede tactische mogelijkheden. Uiteraard is er nog wel dat kleine beetje geluk met het oog op de volgorde van kaarten in het spel.

Bij het kopen van een expert pack (à 100 goudstukken) komt dat heerlijke gevoel van zakjes openscheuren naar boven, wat op je iPad mogelijk nóg leuker is. Je sleept een pack naar een centrale plek in het scherm om vervolgens met een vingerbeweging de kaarten te tonen. Het valt overigens continu op hoe goed de graphics zijn op een tablet. Kaartjes verschijnen bij het vrijspelen in 3D en bevatten verschillende lagen die de prachtige illustraties naar voren brengen. Met de honderden beschikbare kaarten wordt de verzameldrang groot, maar koopknoppen zijn nergens prominent aanwezig en nieuwe packs verdien je gemakkelijk met de quests in het spel.

Hearthstone: Heroes of Warcraft

En hoewel kaartruil niet mogelijk is, kun je expertkaarten omzetten in Arcane Dust. Daarmee maak je in de Crafting Mode weer nieuwe expert cards, die vaak het verschil uitmaken tussen winnen en verliezen tijdens online potjes.

Helemaal in balans

Het maken van decks is niet alleen leuk, het is noodzakelijk om te winnen. De potjes in Hearthstone vragen om een fijne balans tussen lokken (taunten), aanvallen (chargen) en het spelen van ondersteunende kaarten met spreuken en bonussen. Met de juiste balans tussen die kaarten zijn je decks met een aantal tweaks sterk genoeg om menig tegenstander te verslaan. Aan favoriete decks raak je zodoende snel gehecht.

We komen ook nog even terug op de perfecte moeilijkheidsgraad die we noemden in de recensie van Hearthstone voor pc. Dankzij de keuze tussen casual en ranked games is er voor elk type speler namelijk plezier te beleven in Hearthstone. Zelfs het spelen in Practice Mode voelt niet als grinden, want je verdient nieuwe kaarten met de opgedane ervaring en wordt dus goed beloond. Ook het verliezen van een potje is geen ramp: elke oefening is heilzaam voor je klassen.

Hearthstone: Heroes of Warcraft

Uitkijken naar meer

Niet alleen in het huidige spel is er veel om naar uit te kijken. Blizzard kondigde reeds een singleplayermodus aan (de Adventure Mode) terwijl het spel nu al uren plezier oplevert. Nergens voelt Hearthstone als hard werken en nooit moet je mechanisch (en volstrekt onnodig) op muntjes of houtblokjes tikken. Een gewonnen potje is bij Hearthstone altijd echt verdiend en daarmee een beloning voor goede voorbereiding en tactisch vernuft. Dit is free-to-play op z’n best en op z’n vermakelijkst, met een weelde aan speelstijlen.

Hearthstone is nu gratis beschikbaar voor iPad, een versie voor Android volgt.