Een verzamelkaartspel is iets heel tastbaars. De kaarten moeten van het goede papier zijn. Te dun en ze verkreuken te snel. Te dik en ze gaan rafelen aan de randen. Het oppervlak moet glanzen maar niet verblinden. En de echt goede kaarten hebben zelfs een bepaalde geur die je tegemoet komt bij het openen van de boosterpacks. Deze boosterpacks zitten in zakjes van een bepaald soort glanzend folie dat makkelijk open scheurt maar toch luxe aanvoelt. En het spel zelf neemt een hele tafel in beslag, waar je snel en geconcentreerd je monsters en spreuken neerlegt, die zo een eigen leven gaan leiden.
Het is nogal een uitdaging voor een ontwikkelaar om juist dat tastbare te vertalen naar een computerspel, waar kaarten enkel als bitmaps bestaan en de rol van ‘keukentafel’ wordt gespeeld door ‘beeldscherm’. Blizzard is met Hearthstone wel degelijk geslaagd in het vangen van het oh zo belangrijke gevoel van een verzamelkaartenspel, en heeft onderweg ook nog eens een boel broodnodige vernieuwingen ingevoerd.
Hearthstone is vernoemd naar een voorwerp uit de MMO World of Warcraft. Deze steen is een van de eerste voorwerpen die nieuwe spelers krijgen, en eentje die hen vanaf elke plek in de wereld kan verplaatsen naar een bepaalde herberg. De hearthstone staat voor veiligheid. Voor de reis naar huis als de dag ten einde is. En in dit geval is het ook een symbool voor de wereld waarin het kaartspel zich in afspeelt, namelijk Azeroth. Deze link gaat verder dan alleen de setting. Want hoewel het spel natuurlijk gebruik maakt van de helden en archetypen uit de MMO, is er ook een filosofische link. Hearthstone doet met kaartspellen wat WoW deed met MMO’s: het haalt het vervelende gedoe uit het proces.
Spelverloop
In Hearthstone begint de speler met één personage-klasse en een daarbij behorende set kaarten. Elke klasse heeft een evenknie in Warcraft: er is een Mage, een Rogue, een Paladin, en ga zo maar verder. Net als in Warcraft vertegenwoordigt elke klasse een speelstijl. Een Mage kan bijvoorbeeld veel spreuken gebruiken die schade veroorzaken. Een Warrior daarentegen kan zichzelf beschermen met wapenrusting en de ‘agressie’ van de tegenstander zo kanaliseren dat hij zelf buiten schot blijft. Het uiteindelijke doel is het verslaan van de held van de tegenstander door zijn levensenergie naar nul terug te brengen door hem aan te vallen.
De traditionele WoW vaardigheden waar je dat mee doet zijn vertaald in kaarten, die samen een deck vormen. Elke kaart vertegenwoordigt een spreuk of een monster. Monsters gebruik je om de tegenstander (of zijn monsters) mee aan te vallen. Spreuken kunnen schade aanrichten of hebben andere behulpzame effecten zoals het genezen van monsters of je held, of laten je meer kaarten van je stapel pakken zodat je meer mogelijkheden op je hand hebt. Er zijn kaarten die door elke spelersklasse gebruikt kunnen worden en er zijn kaarten die alleen in het deck van een specifieke klasse kunnen worden gestoken.
Aan het begin van het potje krijgt elke speler een aantal willekeurige kaarten om mee te beginnen. Een kaart kan alleen uitgespeeld worden als er genoeg mana beschikbaar is. Sterke monsters en spreuken vereisen meer mana. Elke beurt wordt de voorraad mana weer aangevuld en vergroot. Dus hoewel je bij beurt één maar 1 mana te besteden hebt, heb je bij beurt zes maar liefst 6 mana, waarmee je dus ofwel een enkele dure kaart ofwel een aantal kleine kunt uitspelen.
Knap
Hier zit al een deel van het geniale van Hearthstone in verpakt. In een kaartspel als Magic: the Gathering is het verkrijgen van mana een ingewikkeld proces. Je moet speciale land-kaartjes uitspelen van verschillende types, die je ook nog eens moet ‘tappen’ om dit te kunnen gebruiken. Een deel van je deck moet dus al bestaan uit ‘landjes’ en het is steeds hopen dat je genoeg landjes op handen krijgt om je latere grote kaarten te kunnen uitspelen. Hearthstone omzeilt dit door de mana voorraad een vast gegeven te maken: je begint met weinig en later heb je veel. Zo kan je je meteen op strategie en aanvallen richten.
Ook is het principe van spelersklassen een heel goede manier om beginners te leren hoe je een deck samenstelt. Door in gedachten te houden wat voor strategie past bij een bepaalde klasse is het veel intuïtiever om daar de juiste kaarten bij te zoeken.
Meer kaarten
Het is ook verrassend hoe veel spel Hearthstone biedt vóór je de portemonnee zou moeten trekken. Door simpelweg te spelen verdien je al snel booster packs en krijg je voldoende materiaal om leuke decks samen te stellen. Het openen van een nieuwe booster pack is grafisch geweldig gedaan, met vrolijke geluidseffecten en een enthousiaste mededeling als we een ‘legendary’ of ‘rare’ kaart hebben verkregen. Het is bijna nog leuker dan het openscheuren van een echt zakje.
We hebben ook op geen enkel moment het gevoel gehad dat we echt iets moesten kopen om plezier te hebben. Pas als de verzamelwoede toeslaat en je alle sets compleet wilt hebben begint de portemonnee pas echt te kriebelen. En zelfs dan is het mogelijk om een groot deel van je wensen zelf te vervullen door overtollige kaarten te vermalen tot grondstoffen waarmee je nieuwe kaarten kan maken.
Ruilen
Het enige wat absoluut niet kan is het ruilen van kaarten. Dit is op het eerste gezicht een vreemde keuze, vooral omdat bij ‘echte’ kaartspellen zoals Magic en Pokemon dit een belangrijk onderdeel is van de cultuur. Maar bij nader inzien zijn we er ook wel blij om dat het niet kan. Voor je het weet ontstaat er een zwarte handel en is winnen opeens een kwestie van zo veel mogelijk sterke kaarten kopen. Als er een ding is dat Hearthstone op dit moment niet is, is het wel pay-to-win.
Schelden
Een ander sociaal aspect dat Blizzard heeft weggelaten, is chat. Het is niet mogelijk om tegenspelers aan te spreken, behalve via voorgekookte boodschappen. Veteranen als we zijn van de WoW Dungeon Finder en het daarbij blijkbaar horende asociale gescheld, vinden we dit een fantastische keuze. Hearthstone kan nu gelukkig nooit verzanden in onsportief gedrag.
Al dit voorgaande, plus de aanstekelijke vrolijke stijl en snelle potjes maakt van Hearthstone een heel toegankelijk en tegelijk diep spel. Dit is perfect voor spelletje tijdens de lunchpauze, maar ook hebben we inmiddels een paar heerlijke marathonsessies gespeeld. Hearthstone haalt, net als WoW, alle vervelende gedoe uit het spel en geeft je een bezigheid waar je niet zonder glimlach bij weg kan lopen. Zelfs als je verliest.
Reacties op: Hearthstone: Heroes of Warcraft - Blizzard legt zijn kaarten op tafel
Sponzie
HighNesZ
Ekkeh
Dus dat pay2win valt wel mee.
Hybr1d
Gaaf spel, tijd voor de Android release.
G.T
Ekkeh
Willie W
Mocht je ervaring hebben met Magic the Gathering, zoals ik, dan heb je wel een streepje voor.
HighNesZ
RoyLau
geen kaartruil is ook een oneerlijk minpunt hearthstone is een ccg (collectible card game) en niet een tcg (tradable card game)
HarryHol
-JK-
Wat ik wel jammer vind is dat er op internet allemaal tips en trucs staan om het perfecte deck te maken. Ik zelf maak daar geen gebruik van, ik knutsel zelf wel iets in elkaar wat ik cool,of een leuke combinatie vind.
Maar dan kom ik zon ventje tegen die alleen maar wilt winnen (snap ik wel want alleen met winnen krijg je punten) en zon internetdeck heeft. Met van die harvestgolems, yeti's en noem maar op. Dat vind ik echt zo triest, probeer het zelf gewoon. Want anders hou je geen variatie meer over.
Ik zou wel eens een deck tegen willen komen dat helemaal in thema is. Bv een Nightelf/Druid deck.
Of een Horde Warrior deck en Human Paladin ofzo.
En dan wil ik mn preek/gezeik eindigen met lof voor de game. Speel het elke dag en te vaak verliezen achter elkaar levert frustratie op maar dankzij ranked verlies je nooit te veel (als het goed is).
Xanadu
Xanadu
ChaoticTeddy
Ekkeh
Tjo
Het duurt even voordat een basis van kaarten hebt maar het is eigenlijk vrij simpel om dat goed bij elkaar te krijgen.
1. Quests doen en gold verdienen
2. Gold gebruiken voor arena
En als je goed genoeg speelt in de arena kan je "onbeperkt" doorgaan. Dat lukt je zeker in het begin niet maar als je een maandje of 2 speelt heb je vanzelf voldoende geld.
Het is een leuk gratis spel, goed uitgewerkt. En zéker geen pay2win, je kan namelijk als je in de flow zit zelf alle kaarten craften (en ja legendaries moet je redelijk wat "dust" voor hebben maar het kan wel).
HighNesZ
FrankMVenlo
Echter vind ik de balans tussen de verschillende klassen en de balans van sommige kaarten nog echt slecht.
Zo was er een tijd terug de onfeilbare tactiek genaamde de murloc rush , om het potje kwam je wel een eikel tegen die deze tactiek op YouTube had gezien en overgenomen had.
Het heeft maanden geduurd voordat Blizzard dit als een vorm van vals spel ( of onbalans ) erkende en deze tactiek nagenoeg onmogelijk heeft gemaakt.
Nu zijn er andere "valse" tactieken die redelijk uiteen lopen voor teruggekomen veelal gebaseerd op rushes.( in het begin zoveel mogelijk schade toebrengen ) Alhoewel ik deze spelers losers van het 1ste uur vind kan je uiteraard niet alle rush tactieken onmogelijk maken, dit is een speelwijze die gewoon moet kunnen uiteraard. Hoewel mensen hier anders over denken ( dat is toch pure skill wie hier is hier de loser? ) net zoals de beruchte bunny hoppers uit bv COD of het dom rondjes rennen om de ander bij een duel in WoW vind ik het een teken van armoede.
Ik zelf waardeer een goed potje op de endgame dus beide spelers 10 mana en elkaar dan proberen af te troeven, dat zijn voor MIJ de leukste potjes waar naar mijn mening pas echte skill naar boven komt. ( hoe counter ik bv een MIND CONTROL als ik nu net mijn legendary opgooi etc etc )
Die rushes ( vooral hunters en warlocks zijn hier goed in ) concede ik vaak gewoon, geen zin in.
Ik zelf ben een echt schaker, rushes zijn meer voor kleine kinderen die net als bij het schaakspel met de koningin zo veel mogelijk stukken slaan en hier nog mee wegkomen ook
Aghris
-JK-