Review
haven

Haven is niet de liefdevolle game die het moest zijn

Voelt gehavend

Geschreven door Bastiaan Vroegop op

Conclusie

Haven was wellicht te ambitieus voor The Game Bakers. Hoewel het idee achter de game mooi is, zorgen matig schrijfwerk en halfbakken spelsystemen ervoor dat dit spel allesbehalve liefdevolle gevoelens opwekt.
5
Score
50
Score: 50
 • Pluspunten
 • Mooie wereld om te verkennen, uitstekende soundtrack
 • Minpunten
 • Tergend stemwerk, saai vechtsysteem
In het Franse Haven vluchten twee geliefden naar een afgelegen planeet zodat ze bij elkaar kunnen zijn. Op die manier wil de game een romantisch, persoonlijk verhaal vertellen, maar saaie en vervelende personages maken het moeilijk om je aan het stel te binden.

Het is mooi om te zien hoe gamestudio The Game Bakers langzaam van de grond komt. Een groep voormalige Ubisoft-medewerkers begon het bedrijf in 2011, toen ze in smartphonegame Squids elementen van een strategische rpg op creatieve wijze werkend kregen op een aanraakscherm. Er volgde een paar andere mobiele titels, waarna in 2016 de stap naar spelcomputers werd gezet met Furi - een uitstekende actietitel die enkel bestaat uit baasgevechten.

Met Haven richt het bedrijf zich weer op de consolemarkt met een persoonlijkere en meer intieme game. Hoofdrolspelers Yu en Kay zijn geboren in een maatschappij waar de overheid je partner kiest, maar worden verliefd op elkaar. Ze besluiten samen met een ruimteschip te ontsnappen naar de mysterieuze planeet Source, waar hun schip uiteindelijk kapotgaat en gerepareerd moet worden.

haven

Soort van Flower

Je verkent de planeet langzaamaan om nieuwe grondstoffen te vinden en zo de juiste onderdelen voor je schip te bouwen. Dat doe je door te 'glijden' door de spelwereld: Yu en Kay hebben allebei speciale schoenen om mee op stroken energie verspreid over de planeet Source te zweven. Door op lichtstrepen te balanceren is het ook mogelijk om zwevende eilanden in de gamewereld te bereiken, al is vooraf nooit duidelijk waar je terechtkomt. Het vinden van de juiste routes voelt daardoor soms als een gedoe, maar door de spelwereld rondzwerven is verder buitengewoon fijn. Het is alsof je de PlayStation 3-game Flower speelt, maar dan met een minder abstract doel en achterliggend verhaal.

Tijdens je strooptocht kom je ook monsters tegen, die je op beurtelingse wijze bevecht. Met de richtingsknoppen voer je acties in voor het ene personage, terwijl de ander met de actieknoppen wordt bediend. Ook is het mogelijk om met analoge sticks aanvallen te selecteren, die je soms ook in specifieke posities moet drukken en getimed loslaat om combinatie-aanvallen uit te voeren.

Op die manier wil Haven je het idee geven dat je twee personages tegelijk bedient, met ieder een eigen controllerhelft. Het is een geinig idee dat nooit helemaal uit de verf komt, waardoor je vooral het idee krijgt een klassiek vechtsysteem op onhandige wijze te bedienen. De noodzaak om iedere verslagen vijand achteraf ook te kalmeren verandert bovendien in een vervelend klusje, waardoor vechten voelt als een verplichting die je liever uit de weg gaat.

De game probeert een beeld van twee wanhopige geliefden te schetsen, maar het schrijfwerk voelt aan als slechte fanfictie
haven

Vervelende pubers

Tussen zoektochten door verblijven Yu en Kay in hun gecrashte schip, dat ze liefkozend het Nest noemen. Het dient als een soort appartement middenin de woestenij, waar ze teren op elkaars aandacht en appels die ze op veel manieren proberen te bereiden. Korte dialogen schetsen hoe de relatie van de twee zich ontwikkelt. Als speler word je middenin hun leven geworpen, waarbij je pas gaandeweg de details achter hun ontsnapping ontdekt. Maar ze bevinden zich dan ook nog in de wittebroodsweken, waarbij ze de grenzen van hun relatie nog moeten ontdekken.

Het is alleen jammer dat beide personages zo tergend zijn. Het zijn twee egoïsten, die naast hun liefde voor elkaar vooral hol en oppervlakkig blijken te zijn. De game probeert een beeld van twee wanhopige geliefden te schetsen, maar het schrijfwerk voelt aan als slechte fanfictie. De zogenaamd diepe relatie zit vol clichés en scènes waarvan je ogen gaan rollen. Hun zorgen zijn ook vaak oppervlakkig, wat ze twee irritante, verliefde pubers maakt. Het slechte stemwerk dat soms ineens schommelt in volume draagt geenszins bij.

haven

De ambitie die achter Haven schuilt is mooi: we hebben meer games nodig die verhalen over liefde en onderlinge relaties vertellen. Maar Haven is zo krampachtig geschreven, terwijl verdere spelsystemen allesbehalve bijzonder zijn. Dat maakt het lastig om de game aan te raden.

Haven is nu beschikbaar op pc, PlayStation 5, Xbox Series X en S en Xbox One, en komt in het eerste kwartaal van 2021 naar PlayStation 4 en Switch. Voor deze recensie is de PlayStation 5-versie gespeeld.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Assassin's Creed Valhalla-spelers kunnen nu een XP-boost kopen Among Us komt volgend jaar naar Xbox-consoles en Xbox Game Pass
8

Reacties op: Haven is niet de liefdevolle game die het moest zijn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Roy36NL

  • 18 december 2020 10:10
  Ik blijf in herhaling vallen maar het meerendeel wat voor de gamepass komt is wel middelmaat. Of oude klassiekers. Het kost gelukkig allemaal niet heel veel, maar de echte knallers blijven voor alsnog uit. Hopen op 2021

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 18 december 2020 12:33
  @Roy36NL Doom Eternal, Greedfall, Yooka-Laylee (Impossible Lair), Man of Medan, Dragon Quest, River City Girls, Starbound, Wasteland 3, Spiritfarer: wat een ongelofelijke middelmaat games zeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 18 december 2020 12:44
  @Quintex spiritfarer popcorn maken voor een hert :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Quintex

  • 18 december 2020 13:56
  @Roy36NL Zo, wat een goede en ihhoudelijke beargumentatie waarom de game middelmaat is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 18 december 2020 14:53
  @Quintex dankje

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 18 december 2020 10:20
  Oh shit ik was deze game alweer vergeten. Maar dat is zo te zien geen verlies.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 18 december 2020 14:05
  Dit is het tegenovergestelde van wat ik tot nu toe aan reacties en recensies heb gezien, net zoals recent met the pathless. Een tegengeluid is altijd goed, maar ik zou me ook niet blindstaren op deze recensie (nooit een goed plan uiteraard).

  Geen crunch en geen bugsfest bij launch, 9/10 ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DasScar

  • 21 december 2020 13:44
  Helemaal met je eens over het schrijfwerk. Het liefdessausje voelt klef, overdreven opgelegd - maar veel belangrijker vind ik de armetierige besturing. Elke keer als je op zo'n straal energie wilt surfen, zwiept je personage en de camera de andere kant op. Om gek van te worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.