Even waren we in de veronderstelling dat Hasbro Familie Spellen Avond (met slordige spatiefout) verschillende klassieke familiespellen zou bevatten die samen 800 Microsoft-punten zouden kosten. Een prima deal, want simpele spelletjes als Vier op 'n Rij of Yahtzee ga je immers niet los aanschaffen. Nintendo liet met 42 Spelklassiekers op de DS al zien dat een compilatie van klassieke spelletjes bijzonder veel spelvreugde kan opleveren. Maar wat schetst onze verbazing: EA vraagt 800 Microsoft-punten per spelletje! Bijna een tientje voor alléén Vier op 'n Rij doet je toch afvragen of EA ze zelf nog wel op een rijtje heeft.

Wanneer je Hasbro Familie Spellen Avond downloadt, download je eigenlijk een lege huls. De afzonderlijke spellen moet je los aanschaffen, tot die tijd kun je alleen een demoversie spelen.  Bij de lancering zijn er drie spellen beschikbaar, namelijk Zeeslag, Yahtzee en Vier op 'n Rij. In Amerika krijgen ze ook Scrabble, maar omdat de rechten daarvan in Europa niet bij Hasbro liggen, moeten wij helaas zonder stellen. En daarmee verliest Hasbro Familie Spellen Avond direct zijn grootste aantrekkingskracht, want de andere drie spelletjes zijn toch wat simpeler van aard. En blijkbaar was het niet mogelijk om ons in plaats van Scrabble dan alvast dat andere woordspelletje Boggle te geven. Dat spel zal nu pas op een later tijdstip verschijnen, net als Sorry! (een soort Mens Erger je Niet) en Sorry! Sliders.

Het moet overigens gezegd worden dat elk van de spelletjes wel is uitgerust met verschillende alternatieve gamemodi en tal van instellingsmogelijkheden, waardoor er toch wat meer variatie is dan het gemiddelde gratis flashspelletje dat gebaseerd is op deze gezelschapspellen. Ook zijn alle spellen online te spelen via Xbox Live, worden netjes Leaderboards bijgehouden van de beste spelers en kun je per spel 200 punten aan Achievements verdienen.

De aankleding van Hasbro Familie Spellen Avond is netjes. De overkoepelende menu's zijn duidelijk en geheel Nederlandstalig. Ook in het nog te verschijnen Boggle zul je gewoon naar Nederlandstalige woorden op zoek mogen. Wat wel enigszins irritant is, zijn de helpteksten die tijdens het spelen te pas en te onpas verschijnen. Je hoeft maar heel even na te denken, of het spel gaat er al vanuit dat je de spelregels van Vier op 'n Rij vergeten bent. Gelukkig kun je die hulpmiddelen uitzetten, want zelfs de meest casual gamer zal bij deze simpele spelletjes genoeg hebben aan de basisuitleg.

Eigenlijk zijn de spellen in Hasbro Familie Spellen Avond dus afzonderlijke games, met het verschil dat ze allemaal van dezelfde overkoepelende interface gebruik maken. Daarom bespreken we de spellen van Hasbro Familie Spellen Avond hier afzonderlijk, maar we geven ook een cijfer voor het gehele product. Dit laatste cijfer gaat er vanuit dat je een aanzienlijk deel van de spellen samen wilt kopen, bijvoorbeeld om het als partygame met een gevarieerd spellenaanbod te gebruiken.

Vier op 'n Rij

De spelregels behoeven geen uitleg. Vier op 'n Rij kent een klassieke spelmodus, waar je speelt tot één van beide spelers vier stenen op een rij heeft, waarna het spelbord geleegd wordt. In de geavanceerde modus verdwijnt op z'n Bejeweled alleen de gemaakte combinatie. De rest van het spelbord zakt zo omlaag, waardoor je combo's kunt maken en je tegenstander in de kaart kunt spelen. Ook is er een spelmodus waarin speciale stenen voorkomen, die bijvoorbeeld een bepaalde rij tijdelijk blokkeren, de rij omlaag duwen of je punten verdubbelen. Het zorgt voor de nodige variatie, maar het wordt nooit zo tactisch en interessant als het echte spel. Vier op 'n Rij is echt een tussendoortje en met 800 punten veel te zwaar geprijsd. Voor 400 of misschien zelfs 200 punten, was dit een prima aankoop geweest.

Zeeslag

Zeeslag is eigenlijk niet zo'n spannend spel als in onze herinnering. Er zit zeker wat tactiek in, vooral bij het vinden van de grotere schepen, maar het blijft toch vooral mazzel hebben. Het steeds om en om schieten en het draaien van het bord tussentijds maakt de boel ook wat traag. De speciale spelmodi weten Zeeslag niet echt te redden. In Salvo mag je niet één schot per keer wagen, maar net zoveel schoten als dat je nog schepen over hebt. Dit klinkt grappig, maar zorgt er eigenlijk voor dat degene die voor staat, extra bevoordeeld wordt. In de andere modus krijg je op willekeurige momenten de beschikking over superwapens, die bijvoorbeeld alle velden rond een bepaald punt of een hele kolom uitschakelen. Zeeslag is leuk voor even, maar bij lange na het tientje niet waard.

Yahtzee

Je kunt Yahtzee in je eentje spelen voor een zo hoog mogelijke score, of tegen iemand anders. Wat meer interactie is er in de spelmode waarin je om de laagste score strijdt. Hierbij moet je zelf dobbelen, maar vult je tegenstander je scorekaart in. Hij zal dus kiezen wat voor jou het gunstigs is, waardoor je dus moet mikken op nutteloze dobbelstenen. In de spelmodus Blokkade kun je categorieën claimen. De tegenstander kan die alleen terugclaimen door in die categorie een hogere score te halen. Yahtzee krijgt zo net wat meer tactiek, maar blijft uiteraard ook een kansspel. Net als bij de voorgaande twee spellen is 800 punten aan de hoge kant.