Het is honderden jaren in de toekomst en het menselijke ras is in oorlog met een onbekend consortium van buitenaardse wezens. De militaire kracht van deze aliens, die bekend staan onder de naam 'The Convenant', is ver superieur boven die van de mensen op aarde. De door mensen gecoloniseerde planeten worden dan ook al snel aangevallen door deze aliens.

De een na andere planeet wordt door the Convenant verwoest en wanneer ze de planeet Reach aanvallen (populatie: 700m) weet enkel een kleine groep mensen van deze planeet te ontsnappen in een corvette. Deze worden al snel ontdekt door 'the Convenant' en de achtervolging wordt ingezet.

De commander van de corvette besluit dan ook koers te zetten naar een ander (onbekend) stelsel zodat een massale invasie op aarde kan worden voorkomen. Toch worden de mensen ingehaald en aangevallen door The Convenant, in de buurt van een onbekende planeet (Halo). De corvette wordt vernietigd, maar een klein deel van deze mensen weet te ontsnappen naar de oppervlakte van de planeet.

Deze kleine groep gestrande mensen moeten nu de geheimen van Halo zien te ontdekken en ervoor zorgen dat The Convenant de aarde nooit zal bereiken. Deze groep zal worden geleid door een elite militair, namelijk jij als speler van het spel.

Maar wat zowel de mensen als The Convenant niet weten, is dat er nog een derde ras is.

Voor zover de verhaallijn van een van de meest gehypte games van dit moment: Halo. Al enkele maanden circuleren de wildste geruchten op het net en er is eigenlijk nog niet zo gek veel info bekend. Hebben we hier te maken met de nieuwste firstperson-3dshooter a la TeamFortress2?