De DreamCast versie van HalfLife, die helaas niet meer zal uitkomen, zou ook een extraatje bevatten genaamd Blue Shift. Dit extraatje is nu omgezet als een uitbreiding voor de PC versie. Kreeg Half-Life al een broertje met Opposing Force, nu is deze legendarische FPS een zusje rijker. In Blue Shift speel je Barney Calhoun, een beveiligingsbeambte van het Black Mesa onderzoekscentrum. Hetzelfde onderzoekscentrum waar Gordon Freeman werkt als onderzoeker, wat een toeval. Nog toevalliger is het dat Barney dienst (shift) heeft op het moment dat het misgaat met het centrum.

Hé Gordon, waar zijn je blonde krullen?

Maar laten we bij het begin beginnen. Voordat je als Barney kan gaan werken in zo'n belangrijk onderzoekscentrum is het natuurlijk aan te raden om goed getraind te zijn. Gelukkig voorziet Black Mesa daarin met een obstakelbaan. Dezelfde obstakelbaan als die van Half-Life, niet zo verwonderlijk aangezien het hetzelfde centrum is, maar toch. Het standaard rennen, springen en bukken wordt de speler aangeleerd zodat hij of zij dadelijk klaar is om veel geglazuurde donuts te eten en met de juiste vingers de kont te krabben, want zoveel spannends gebeurt er toch niet in dit zwaar beveiligde centrum.

Het is een mooie zonnige dag en Barney is off to work. Het centrum is per voet nogal moeilijk bereikbaar dus mag je gebruik maken van het tramsysteem wat aanwezig is. In je tram hoor je allerlei gebrabbel en kan je eens rustig om je heen kijken wie en wat er allemaal langskomt. Zo kom ik al snel een man met een blauw pak en een aktentas tegen die nogal vreemd kijkt. Niet zoveel later kom ik ook een knakker tegen met een ringbaardje, inderdaad het is Gordon Freeman, de held van Half-Life.

Here come the Men In Blue, galaxy defenders

Vol enthousiasme stap ik uit de tram het beveilingscomplex binnen, het is net of ik nooit ben weggeweest en tranen van sentiment stromen over mijn wangen, ik kan mijn geluk niet op. Maar ik ben hier met een missie en dat is op tijd pauze nemen en voldoende donuts scoren, de levensmissie van elke beveiligingsbeambte. Het mooie van dit werk is dat je overal kan gluren, zo kom in de camerakamer en kijk eens wie ik op mijn beveilingscamera zie, jawel, het is hem, Gordon Freeman. Het hele verhaal door wordt de link gelegd met Half-Life.