Vorige week werden we getrakteerd op maar liefst twee Xbox Live Arcade-titels: Gyruss en 3D Ultra Minigolf. De laatste game leek mij eigenlijk wel leuk, maar hoofdredacteur Erwin B. merkte op dat "ook de minder leuke games een review moeten krijgen!". Zodoende kreeg ik de twijfelachtige eer om Gyruss maar eens uit te proberen. Zoals je op de screenshots kunt zien is Gyruss een typische shoot 'em up waarin je als een ruimteschipje andere vliegtuigjes moet schieten, in ruil voor punten en/of een (jup, slechts één) weapon upgrade. In 1983 was dit nog leuk (al blonk de game toen al niet uit in genialiteit), maar anno 2007 zijn we natuurlijk wel beter gewend. Of gewoon verwend. Niet dat het spelidee slecht is, maar de Konami-overzetting laat flink te wensen over. De graphics zien er alvast niet bijzonder veel beter uit, van een 'enhanced'-versie kun je ook niet echt spreken. Het verschil met het origineel en de remake is dus enorm klein. Hetzelfde geldt voor het geluid, al passen de ouderwetse geluidseffecten wel beter bij wat je op het scherm te zien krijgt.

Met de gameplay is het al niet veel beter gesteld. Het spelidee is zoals gezegd vanouds en exact hetzelfde als jaren geleden; op zich niets mis mee. Iets wat wel ernstig roet in het eten gooit, is de besturing. Ik weet niet wat ze bij Konami allemaal hebben geflikt, maar het besturen van je vliegtuigje voelt behoorlijk lomp en stroef aan. Telkens als je een rondje om de vijanden wilt vliegen, blijf je haken in één van de vier windrichtingen. Superirritant. Het ontwijken van de bolletjes die de vijandelijke vliegtuigjes schieten wordt hierdoor er ook nog ineens tien keer moeilijker door. Je wilt wel ontwijken, maar het gáát vaak gewoon niet en dat is érg frustrerend te noemen.

Terugschieten kan uiteraard wel, maar bij gebrek aan een auto-fire optie zul je dus continu op de A-knop moeten rammen, wat het geheel énorm vermoeiend maakt. Het is dan ook niet vreemd om te zien dat menig speler na een paar keer proberen al gelijk afhaakt. Dat ik vervolgens ook niemand kon vinden om online een paar potjes Gyruss in co-op te spelen, verbaasde mij dan ook totaal niet. De achievements om bijvoorbeeld 200.000 punten te scoren of vijftig(!) online potjes te winnen, kan ik dus mooi op mijn buik schrijven (ach, wat jammer nou...). Niet dat het veel uitmaakt, Gyruss is een spel waar je eigenlijk geen tijd en Microsoft-puntjes aan moet verspillen.