Na de explosief toenemende verkoopcijfers van de Guitar Hero-serie, is de serie helemaal klaar voor een nieuwe evolutie. Hoewel Rock Band de spits afbeet door als eerste met het concept voor een hele band te komen, is dat eigenlijk ook de enige logische stap voorwaarts voor de Guitar Hero franchise. In plaats van met één of twee gitaren, kun je in World Tour daarom ook het beest in jezelf loslaten op het drumstel en je stembanden stretchen met de microfoon.

Laten we maar meteen beginnen met de nieuwe instrumenten van World Tour. Deze zijn op de microfoon na, allemaal draadloos. De gitaren zijn volgens ons het pronkstuk van het arsenaal. De gitaren uit vorige edities speelden al super, maar dankzij wat subtiele veranderingen en toevoegingen zijn die van World Tour nu echt top of the bill. Zo is nu mogelijk om op twee manieren Star Power te activeren door toevoeging van een extra knop, voelt het strummen lekker soepel, is de whammy bar langer (en beter bereikbaar) en kun je nu ook stukken spelen op een touch pad onderaan de hals, wat bijvoorbeeld erg handig is bij bepaalde solo's. Tevens voelt het instrument tegelijkertijd iets zwaarder, maar ook sierlijker aan dan de vorige modellen. En natuurlijk zijn ze draadloos.

De drumkit en microfoon maken voor het eerst hun opwachting en werken ook prima. Vergeleken met de drumkit van Rock Band, is World Tours drumstel stukken meer solide en stabieler. Alle slagpunten zijn van rubber, wat het spelen een stuk lekkerder doet aanvoelen dan het rammen op een stuk plastic. De twee bekkens zijn geplaatst op de plek waar je ze zou verwachten en de drie drukgevoelige drumpads registreren of je hard of zacht slaat, wat het gevoel van 'echt' drummen toch wat versterkt. Het voetpedaal kun je, anders dan bij Rock Band, neerzetten waar je zelf wilt, wat erg prettig is als je wat langer of kleiner bent dan de gemiddelde mens. De hele drumkit is overigens in hoogte verstelbaar.

De microfoon is het enige instrument met een snoer, maar de lengte van het snoer is genoeg om uitgebreid voor het beeldscherm langs te huppelen. Ga er echter maar niet vanuit dat je medespelers erg blij zullen zijn als ze door jou hun notenbalk niet meer kunnen zien. De mic doet prima wat hij moet doen, niet meer en niet minder. De stemregistratie is goed, en dat is toch het allerbelangrijkste.

Volgens de compatibiliteitsmatrix op Joystiq.com zijn de instrumenten van Guitar Hero World Tour voor de Xbox 360 volledig compatibel met Rock Band en Rock Band 2. De drumkit van de PlayStation 3-versie is echter niet te gebruiken met de twee Rock Band-games. Bij de Wii-versie is zelfs geen enkel instrument te gebruiken met Rock Band 1 en 2. Handig om te weten, want het wordt een duur geintje als je voor iedere muziekgame nieuwe instrumenten moet kopen.

In je eentje is er genoeg te beleven in World Tour, met een prima carrièremodus en natuurlijk de verschillende instrumenten waarmee je aan de slag kunt. Maar samen met vrienden spelen is toch waar het spel nog beter tot z'n recht komt. De euforie die je voelt als je met z'n allen op verschillende instrumenten helemaal los gaat is fantastisch, en nog groter dan met enkel de gitaren.

Helaas ontbreekt de mogelijkheid, die zo heerlijk was in Rock Band, om een falende medespeler te kunnen redden door Star Power te gebruiken. Als één bandlid er een potje van maakt, zie je vrij snel het song failed-scherm opduiken. Gelukkig kan ieder bandlid wel op zijn eigen moeilijkheidsgraad spelen, dus daar wordt het gemis van de rescue-mogelijkheid weer iets mee gecompenseerd. Een beetje vreemd is ook dat iedereen gebruik maakt van dezelfde pot met Star Power. Het komt daardoor wel eens voor dat wanneer je het wilt gebruiken, net een van je vrienden het voor je neus wegkaapt.

De manier waarop je vooruitgang boekt in het de carrièremodus is ditmaal iets anders dan in voorgaande delen. In plaats van lineaire progressie, heb je nu wat meer keuze. Je selecteert posters aan de muur die toegang geven tot een gig. Deze bestaan uit een aantal nummers, meestal gevolgd door een vooraf nog niet bekende toegift of een baasgevecht. Iedere succesvol afgeronde gig ontgrendelt vaak meerdere nieuwe posters, waardoor je zonder problemen ook wel een gig kunt overslaan als de liedjes je een keer niet aanstaan. Aan de andere kant zou het jammer zijn als je daardoor een baasgevecht of leuke toegift mist.

De soundtrack van World Tour is weer dik in orde. Jimmy Hendrix, Tool, Ted Nugent, Metallica, Van Halen, The Doors, Bullet For My Valentine, The Eagles, Foo Fighters, Lost Prophets zijn slechts enkele namen uit het assortiment. Een toffe selectie van nummers uit de jaren zestig tot de dag van vandaag, lekker afwisselend en een prettige mix van bekende en minder bekende bands. Alle muziek in het spel is dit keer origineel, dus er zitten geen covers meer in deze Guitar Hero. Uiteraard zal ook World Tour uitgebreid ondersteund worden met tegen betaling downloadbare content, waardoor je altijd verse liedjes binnen handbereik hebt. Erg handig wanneer je de 86 nummers op het schijfje uiteindelijk wel vaak genoeg gehoord hebt. Die betaalde content is overigens niet de enige extra content waar je mee aan de slag kunt. Met het nieuwe GH Tunes kun je namelijk ook liedjes van andere gebruikers downloaden.

GH Tunes is een bijzondere toevoeging aan de Guitar Hero-formule. Deze uitgebreide tool geeft jou de mogelijkheid om zelf je eigen nummers te maken. Door de waanzinnige hoeveelheid opties zullen veel spelers na wat proberen deze tool wellicht toch links laten liggen, omdat je best veel tijd kwijt bent wanneer je er serieus mee aan de slag wilt gaan. Met een beetje muzikaal talent, veel geduld en een licht getraind muzikaal 'gehoor' kunnen er echter erg leuke liedjes mee ontstaan. Om te voorkomen dat je eindeloos gaat pielen zijn er gelukkig genoeg tutorials voorhanden die je wegwijs maken met de vele mogelijkheden. En zeg nu zelf, wat is er mooier dan keihard rocken op een door jou geproduceerd meesterwerk? Helaas is echter niet toegestaan liedjes die je tof vindt, bijvoorbeeld Smells Like Teen Spirit van Nirvana, na te maken. Dit alles wegens copyrightbescherming.

In Rock Band kon je al zelf aan de slag met het personaliseren van je bandje en logo's. World Tour bouwt dit verder uit en geeft je een zeer uitgebreide editor waarin je een eigen rockster kunt maken. Het aantal mogelijkheden waaruit je kunt putten lijkt schier oneindig. Hier op de redactie zijn we al aan het rocken geweest met Obama op basgitaar, Matthijs van Nieuwkerk achter de drums, King Kong op gitaar  en E.T. als zanger. Ook kun je zelf een logo voor je band kiezen en alle instrumenten personaliseren met vrij te spelen extraatjes.