Terwijl de riffs van Guitar Hero: Metallica nog uit je speakers knallen, vindt Activision dat het inmiddels weer tijd is voor een nieuwe lading nummers om op los te gaan. Voor Betsy de melkkoe is dat helaas slechter nieuws; ze wordt weer genoodzaakt plaats te nemen boven de emmer. De arme meid draait de laatste tijd overuren en het begint zo langzamerhand nog lopende band werk te worden ook.

Guitar Hero: Greatest Hits heeft eigenlijk nauwelijks uitleg nodig. Het schijfje is bepakt met de grootste hits uit de Guitar Hero-franchise. Nummers uit Guitar Hero, Guitar Hero: Rock The Eighties, Guitar Hero: Aerosmith, en Guitar Hero 2 en 3 maken hun opkomst, maar Tracks uit Guitar Hero Metallica en Guitar Hero World Tour schitteren door afwezigheid. Waarom blijft giswerk, maar aangezien je de instrumenten al hebt, zul je – behalve wanneer je gekozen hebt voor de Rock Band-instrumenten – die game toch al wel in huis hebben liggen. Overigens zijn de nummers uit Guitar Hero één en twee gewoon van de oorspronkelijke artiesten in plaats van de coverbands van weleer.

Klassiekers

Met bijna vijftig nummers is de tracklist van Greatest Hits zonder twijfel uitstekend. De serie heeft door de jaren heen een groot aantal klassiekers gekend en het merendeel daarvan verschijnt ook op Greatest Hits. Toch valt er wel wat op de selectie aan te merken, aangezien nummers als Jordan en One absoluut niet mogen ontbreken in een Greatest Hits-uitgave. Desalniettemin resteert een prima selectie, waarin vrijwel elke muzieksoort (kort) aan bod komt.

Naast het feit dat deze nummers nu ook als band met vier spelers speelbaar zijn, was Beenox Studios ook zo aardig de note charts aan te passen. Hoewel het natuurlijk goed is dat ze niet gekozen hebben voor een simpele overzetting van de liedjes, lijken de gemaakte aanpassingen niet zo goed uit te pakken. Guitar Hero-fanaten weten dat de rangorde van de noten sinds Guitar Hero 3 kwalitatief nogal achteruit is gegaan. Helaas heeft Beenox er voor gekozen ook de liedjes uit deel één en twee aan te passen, waardoor zij nu net wat minder natuurlijk aanvoelen. Hierdoor is Harmonix' formidabele werk uit de eerste twee delen verloren gegaan.

Onveranderd

Qua game is Guitar Hero: Greatest Hits niets meer dan een licht aangepaste versie van Guitar Hero: World Tour. De locaties zijn ietwat aangepast en de klerenkast van de personages lijkt wat uitgediept,  maar de sfeer en stijl van de game is eigenlijk onveranderd gebleven.  Hierdoor voelt het allemaal als een 'gemakkelijke uitvoering' aan. Waar Guitar Hero: Metallica anders was dan World Tour en daadwerkelijk dingen verbeterde, heeft Greatest Hits meer weg van een veredeld liedjespakket dat eigenlijk ook gewoon gedownload had kunnen worden.

Dat gevoel ebt nooit weg, zeker niet wanneer je nummers speelt die niet eens nieuw zijn. De meeste mensen die bekend zijn met de reeks hebben het grootste gedeelte van de tracks immers al gitaar gespeeld, enkel op de drums – en in mindere mate zang – valt voor hen nog uitdaging te beleven. Daarnaast ligt de game nu voor een 'normaal' bedrag in de winkel en de reeks oude nummers zal voor de meeste mensen deze prijs van zestig euro niet rechtvaardigen. Overigens kun je oude downloadable content niet overzetten, evenals het niet mogelijk is de nummers van Greatest Hits naar World Tour of Metallica kopiëren.  Dat wordt nu toch wel eens tijd, zeker aangezien Harmonix die mogelijkheid al sinds de eerste Rock Band biedt.