Het mag misschien dan een cliché worden, maar het moet gezegd worden. De Guilty Gear-reeks is voor ons westerlingen behoorlijk vreemd te noemen. Vooral de personages lijken aan een bijzonder creatief, maar ook verwrongen geest te zijn ontsproten. May met een enorm anker als wapen en Bridget, een jongen die zich voordoet als meisje, zijn misschien wel een paar van de meest bekende personages die langskomen. Natuurlijk maken ze ook weer hun opwachting in Guilty Gear Judgment, de PSP game die eigenlijk twee games in één is.

Met Judgment krijg je eigenlijk twee games voor de prijs van één. De eerste is een side-scrolling beat 'em up met dezelfde naam als de titel, Guilty Gear Judgment. Het side-scrolling aspect betekent dat in tegenstelling tot het moeten vechten tegen één vijand in een besloten level, gevochten moet worden tegen verschillende vijanden in een level dat aan je voorbij scrolled. Andere franchises waaronder Mortal Kombat en Tekken hebben hetzelfde geprobeerd maar met niet bijster goede resultaten. Guilty Gear is hierin niet anders.

Het side-scrolling aspect is op zich best aardig uitgewerkt, maar door de beperkte variatie aan vijanden begint het vechten al gauw monotoon te worden. Eindbazen en minibazen onderbreken de zich herhalende gameplay wel een beetje, maar al gauw is de intentie om verder te spelen wel verdwenen. En dit is op zich best jammer, aangezien je de game verschillende malen moet uitspelen om alle personages vrij te spelen. Het grootste pluspunt aan de game is de coöperatieve mode. Deze is via een lokale, draadloze verbinding met een andere eigenaar van Judgment te spelen. Zonder een kans te hebben gehad om de game tegen iemand anders te spelen kan ik uit ervaring zeggen dat dergelijke gamemodes een anderzijds saaie game om kunnen toveren in de leukste gezelschapsgame.

Gelukkig is er die tweede game die op dezelfde disk staat als Judgment. Met de naam Guilty Gear X2 Reload mag het als geen verrassing komen dat we het hier hebben over een port van Guilty Gear X2. X2 Reload is eigenlijk de game waarvoor je Guilty Gear Judgment zou moeten kopen. Alle bekende gamemodes zijn aanwezig, zoals Arcade, Survival en een vrije VS CPU mode. Net als Judgement is ook X2 Reload te spelen over het lokale WiFi-netwerk. Een gemis is het gebrek aan een verhaalmode. Natuurlijk is de kans groot dat vooral Guilty Gear-fans deze game zullen kopen en al bekend zijn met het verhaal van X2, maar ter compleetheid was het wel leuk geweest om zelfs ook maar het meest nietszeggende verhaaltje te spelen. Hiervoor zijn we nu aangewezen op het Judgment-deel van de game.

De basis van zowel Judgment en X2 Reload is overigens goed te noemen. De graphics zijn misschien een klein beetje korrelig, maar het algehele plaatje komt helder over en draait met een soepele framerate. De animatie van de personages komt hierdoor ook goed naar voren en als gevolg daarvan zijn ook de bewegingen en combo's goed uit te voeren. Het is wel aan te bevelen om de ondersteuning voor de analoge stick aan te zetten, want belabberde gevoeligheid van de vierpuntstoets van de PSP verhindert dat je het personage kunt laten doen wat je hem of haar opdraagt. Dit is een probleem met alle PSP games, maar komt vooral naar voren in klassieke vechtgames als Guilty Gear. Het geluid is ook nog het vermelden waard. De lekkere Metal soundtrack past precies bij de stijl van Guilty Gear en de snelheid ervan gaat prima samen met de snelheid van de gameplay.