Ontwikkelaar SimBin mag dan niet de bekendste naam in de game-industrie zijn, de meeste mensen die een beetje geïnteresseerd zijn in racegames hebben ooit wel eens gehoord van hun games GTR en Race 07. Dit is niet zonder reden, want SimBin is bekend om hun realistische en goed uitgewerkte racesims. Met GTR Evolution is hun nieuwste sim een feit. Maar zoals de naam al zegt, deze game is een evolutie van de serie, geen revolutie.

GTR Evolution is als uitbreiding te koop voor Race 07 of als een op zichzelf staande game. Het verwarrende is dat de naam eerder doet denken dat dit een uitbreiding voor GTR2 is. Uiteindelijk is het niet zo verwarrend: GTR Evolution is eigenlijk een samensmelting van de serie. Net als in Race 07 kan met auto's uit het WTCC-kampioenschap van 2006 en 2007 worden geracet, maar ook met auto's uit GTR2 uit het FIA GT-kampioenschap. Bovendien zijn ook de andere raceklassen en circuits weer aanwezig die in de voorgaande delen hun opwachting maakten.

Jammer is dat SimBin er niet voor heeft gezorgd dat je van elk van deze klassen, behalve van het WTCC, het officiële raceseizoen kunt spelen. Zelfs niet die van het FIA GT seizoen. Dit zou je wel verwachten van een game met GTR in de titel. Oké, SimBin zou SimBin niet zijn als er geen optie in de game zit om zelf je eigen op maat gemaakt kampioenschappen te maken, maar het zou voor ons een stuk makkelijker zijn geweest om te kiezen uit een aantal vooraf ingestelde kampioenschappen met hun eigen regels.

Denk echter niet dat GTR Evolution geen toegevoegde waarde heeft. Er zijn veel nieuwe auto's toegevoegd, waaronder WTCC concept auto's die samen met de FIA voor de game zijn ontworpen. Ook kan achter het virtuele stuur worden gekropen van verscheidene exclusieve sportwagens, zoals de Audi R8, Gumpert Apollo, Coenigsegg CCX en Dodge Viper. En als klap op de vuurpijl is het circuit toegevoegd waarvan de aanwezigheid voor velen de volledige prijs van de game al waard zou zijn: de Nürburgring Nordschleife, oftewel de Groene Hel.

Het kilometers lange circuit is zeer gedetailleerd gemodelleerd naar het echte voorbeeld. Als je wel eens een filmpje hebt gezien van een rit op de Nordschleife, of in het zeldzame geval, er wel eens zelf gereden hebt, weet je dat het moeilijk is om in een game het gevoel hetzelfde gevoel van snelheid en angst over te brengen. Aangezien ik de Nordschleife zelf nog niet heb getrotseerd, kan ik mijn vergelijking momenteel alleen maar baseren op de vele filmpjes die ik heb gezien. Toch geeft het rijden op dit monsterlijke circuit in GTR Evolution het gevoel dat je dicht in de buurt komt bij de werkelijkheid. Echte angst zul je tijdens het rijden op de virtuele versie van de Nordschleife nooit voelen, maar je hartslag gaat zeker omhoog. Elk klein hobbeltje heeft zijn effect en elke bocht brengt weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Het gevoel van snelheid wordt door de puike geluidskwaliteit alleen nog maar beter overgebracht. Het keiharde motorgeluid, het janken van de versnellingsbak en het ratelen van kleine ditjes en datjes geven je het gevoel dat je echt aan het racen bent.

De oorsprong die Evolution in Race 07 kent, brengt wel kleine minpuntjes met zich mee. De grafische kwaliteit van de game is nog steeds afdoende, maar zeker niet meer indrukwekkend te noemen. Dit is misschien ook het enige kleine aspect dat afdoet aan de immersie tijdens het rijden op een circuit als de Nordschleife. Ook is het schademodel niet bijzonder indrukwekkend te noemen. Om echt last te krijgen van een aanvaring met een muur of andere auto zul je toch echt een harde impact moeten hebben gemaakt. In de werkelijkheid hoef je iets maar met 40 km per uur te raken en je auto kan total loss zijn. Misschien iets voor de volgende en echt nieuwe game in de serie SimBin?

Om van alle opties van GTR Evolution gebruik te kunnen maken, moet je er wel op letten de online-versie te installeren. Installeer je de offline-versie, dan kun je niet gebruik maken van de multiplayer mode en de mogelijkheid je rang te vergelijken met andere spelers. Aanwezig in zowel de on- als offline-versie van de game is de R-Cade Extreme-optie. Het mag voor de serie misschien nieuw zijn, maar deze optie om even snel een race te rijden, zonder de bijbehorende regels en kwalificatiesessies, is niets nieuws in de wereld van racegames. We moeten echter een gegeven paard niet in de bek kijken.