Review

GTA V (PC)

Geduld is een schone zaak

Geschreven door Pascal Badenbroek op

Conclusie

  • <p>Na lang wachten lijken pc-gamers nu eindelijk aan het langste eind te trekken. Zonder een lange neus te maken naar de console-versie kunnen we niet ontkennen dat de game het beste tot z&rsquo;n recht komt op de pc. Rockstar heeft de game perfect geoptimaliseerd voor de pc, waarmee we zonder moeite beginnen aan onze derde playthrough - en misschien wel een vierde en een vijfde.&nbsp;</p>
    Score: 100 Legendarisch
    • Optimalisatie, vereist geen monster-pc, online werkt erg goed, director-modus
    • Interface soms wat onhandig zonder gamepad
Het komt zelden voor dat we een game drie keer recenseren. Maar zelfs zonder wezenlijke veranderingen aan de basis van de game verdient ook de pc-versie van Grand Theft Auto V een eigen review, al is het alleen maar om degenen die wilden wachten met spelen tot de pc-versie te belonen voor hun engelengeduld.

We gaan in deze review zeker geen zaken herhalen uit eerdere artikelen. Daar hebben we al genoeg gezegd en geschreven over Trevor, Michael en Franklin en de indrukwekkende wereld van Los Santos. Bovendien kunnen we ons haast niet voorstellen dat zelfs degenen die de game nog nooit gespeeld hebben, niet weten waar de game over gaat. Zoals gezegd is er in vergelijking met de next-gen-versie nauwelijks iets veranderd aan de game zelf. Er zijn wat nieuwe zaken toegevoegd, maar over de hele linie verandert er aan het single- en multiplayergedeelte in feite niets. 

Ons richtende op de pc-versie: Rockstar flikt het gewoon een derde keer om met dezelfde game voor een geweldige ervaring te zorgen. Dit heeft vooral te maken met een goede optimalisatie, de kracht van de pc en de besturing met muis en toetsenbord. We gaan hier zeker niet roepen dat de pc-versie de overige versies overbodig maakt, want de game op de consoles levert nog steeds een fraai staaltje programmeerwerk. 

Rockstar flikt het gewoon een derde keer om met dezelfde game voor een geweldige ervaring te zorgen

Maar die versies lijken toch een opmaat te zijn geweest voor de pc-versie, waar alles op zijn plek valt. Zo vonden we het first-person perspectief op de current gen erg mooi en zeker meer dan een gimmick, maar voelde het nog niet perfect aan. Speel vanuit dit perspectief met muis en toetsenbord en er gaat er een nieuwe wereld voor je open. Eerlijk is eerlijk, je hebt niet altijd een goed overzicht, zeker niet als je in dekking gaat achter grote objecten, maar met je muis headshots uitdelen en drive-by’s uitvoeren is superieur én subliem. 

Dat niet alle menu’s optimaal werken met muis en toetsenbord wordt bovendien ruimschoots gecompenseerd door de mogelijkheid om naadloos te wisselen tussen muis en gamepad. Een wagen besturen doen we ook in GTA V het liefste met een gamepad. 

Het first-person perspectief komt bovendien beter uit de verf door de grafische verbeteringen. Details vallen nog meer op en met een hogere framerate loopt de game belachelijk soepel. Overigens vraagt de game voor een degelijke spelervaring geen monster-pc. Wij speelden onze potjes op een gemiddeld systeem met een i5 3,2 Ghz-processor, 8GB RAM en een GTX 760 2GB-videokaart. Het is een systeem dat rond de aanbevolen systeemeisen ligt, maar waarmee je eigenlijk al zonder problemen op high kunt spelen en framerates haalt tussen de 50 en 60. De game ziet er op een dergelijk systeem al beter uit dan de consoleversies. Ben je gezegend met een goed gevulde pc-kast, ga er dan nog beter voor zitten en houd je goed vast, want wie de game speelt op de hoogste settings gaat de mooiste open wereld-game ooit spelen. Punt.

Details vallen nog meer op en met een hogere framerate loopt de game belachelijk soepel

Een game als GTA V, met zijn gigantische wereld, gevarieerde omgevingen en haarscherpe details tot op een microniveau (denk aan lege blikjes in de goot en de goedgevulde huizen en winkeltjes in Los Santos) komt pas echt tot zijn recht op een systeem dat alles daadwerkelijk toont - ongeacht waar je staat, vliegt, rent of rijdt. Vergis je niet, bij Gamer.nl kijken we eerst naar de gameplay en dan pas naar het uiterlijk, maar bij een game als GTA V speelt de omgeving een bijna net zo’n belangrijke rol als alle andere aspecten van de game. Kun je die omgeving aanschouwen in maximaal detail en met alle toeters en bellen aan, dan kunnen we rustig stellen dat de pc-versie ook hier beter scoort dan zijn console-tegenhangers. 

De olifant in de kamer

Dit brengt ons direct bij de olifant in de kamer, oftewel de optimalisatie voor de pc. Enthousiasme is tot daar aan toe, we zijn de vorige overzetting naar pc zeker niet vergeten, toen we na lang wachten werden beloond met een haast onspeelbare game vol bugs. Helaas is ons ter ore gekomen dat ook deze versie niet bij iedereen goed loopt. Dankzij een vervelende bug zijn er gamers die de game niet kunnen opstarten, maar er lijken ook problemen te zijn met online inloggen. 

We kunnen zonder problemen switchen tussen on- en offline

Maar voor de meeste gamers loopt deze game als een zonnetje. Dat is geen lange neus naar die paar ongelukkige zielen, maar eerder een compliment voor de makers. We kunnen zonder problemen switchen tussen on- en offline, de al eerder genoemde systeemeisen lijken deze keer te kloppen en zijn voldoende voor een soepel lopende game, we hebben we geen last van haperingen of pop-ups en ook het wisselen tussen muis en gamepad gaat perfect. 

Nogmaals, we weten dat er gamers zijn die last hebben van bugs, maar als we wat dieper in de fora duiken, merken we toch dat de overgrote meerderheid nergens last van heeft. Het is daarom vooral wachten op de mods die in het verleden ook voor andere pc-versies van de reeks verschenen, waardoor de game waarschijnlijk nog beter geoptimaliseerd en uitgebreid wordt. Niet alleen technisch, maar ook bijvoorbeeld op het gebied van content en gameplay.

Online & video-editor

Ook online staat de pc-versie z’n mannetje. Wie bekend is met eerdere versie weet waarschijnlijk dat je daar soms tergend lang moet wachten voor je überhaupt in een server terecht komt. Het is nog vervelender wanneer je iemand moet zien te vinden voor dat laatste plekje in een Heist-missie. Maar op de pc hebben we avonden aaneen zonder problemen gespeeld en konden we moeiteloos andere spelers vinden om er daadwerkelijk een potje Deathmatch of een Heist mee te spelen. Natuurlijk, het is voorgekomen dat we niet direct een server konden vinden, maar over het algemeen zijn er minder connectieproblemen dan voorheen. 

Nog niet overtuigd om de game alsnog aan te schaffen voor je pc? Misschien dat dan de zeer uitgebreide video-editor je over de streep trekt. De editor kent zijn oorsprong in GTA IV, maar is in deze game nog verder geëvolueerd tot een intuïtievere editor waarmee je zeer eenvoudig en snel je eigen video’s kunt maken. Dat kunnen grappige, korte filmpjes zijn, maar evengoed ook echte blockbusters met alles erop en eraan. Dankzij de handige director-modus kun je daarnaast zelf bepalen wie, wat en waar je filmpjes opneemt. Zelfs het weer is in deze modus te bepalen met slechts een druk op de knop. De editor is zo uitgebreid dat een Oscar voor een film gemaakt in GTA V niet heel lang op zich laat wachten. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Gamer.nl Podcast #8: 'Mortal Kombat-dlc gaat een stap te ver' Life is Strange Episode 3 verschijnt gewoon in mei
57

Reacties op: GTA V (PC)

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Ahole

    • 20 april 2015 13:45
    een 10……………………

    Yeah Right

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • incarnatus

    • 20 april 2015 13:51
    Zo te zien wel, Pascal geeft het een 10.
    Ieder zijn mening.

    Heb het nu 2 uur kunnen spelen dit weekend vanwege de enorm trage download via de Social club.

    Maar vind het spel erg vermakelijk :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Arrahant

    • 20 april 2015 16:50
    Alle aspecten van de game lijken tot in de naadjes te zijn afgewerkt, dus waarom niet?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Phuncz

    • 20 april 2015 17:15
    Als er één game dit verdient de laatste 2 jaren is het deze game wel. Er is gewoon niets aan te merken op de game buiten misschien een zeldzaam, klein bugje, maar het loopt zeer goed voor de grafische pracht die het toont en de gameplay is top. De cutscenes zijn sfeervol, de voices en motion capturing zijn zeer goed verzorgd. Regelmatig denk ik bij het zien van de omgeving "dit was vorige week toch nog ondenkbaar ?" en dan ga ik me weer amuseren met een heist. Terwijl mijn enkele high-end grafische kaart van eind 2013 dit spel met alle details op max vlot weergeeft.

    Een nieuwe maatstaaf is het. Is het geen 10, dan was het een 9,5 omdat men nooit 10 geeft aan een game. Maar dan klopt de schaal niet…

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • VVG-Gamer

    • 20 april 2015 20:19
    Bij andere games worden de bugs dan ook meegerekend, maar bij GTA games word daar een uitzondering voor gemaakt, want stel je voor dat zo een mooie game als Watch Dogs een 10 zal krijgen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • unipro81

    • 21 april 2015 08:17
    Watch Dogs is dan ook als spel, los van bugs, geen 10 waard. Is het vermakelijk? Jawel…maar een voorbeeld voor andere games? Verre van. Watch Dogs is, volledig bugvrij, dus puur als spel, maximaal een 7+. Dat is niet slecht, maar zeker niet bijzonder goed. Neem daarbij dat het spel kapot gehyped was en je hebt een gevoelsmatige flop te pakken.

    GTA is op álle vlakken veel beter dan Watch Dogs. Nu is Watch Dogs als game meer mijn 'cup of tea', maar dat neemt niet weg dat ik objectief gezien prima begrijp dat GTA op alle relevante vlakken, watch dogs tot de macht watch dogs is (helemaal bij pc, want om watch dogs voor pc nou geoptimaliseerd te noemen…).

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • HaruRyu

    • 21 april 2015 10:11
    Gelijk heb je. Als je een minpunt kan geven, kan je ook geen 10 geven. Maar zeer zeker geen 10 waard.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • darkmanwls

    • 21 april 2015 11:08
    Ik vind sleeping dogs veel dichter bij de kwaliteit van GTA in de buurt komen dan watch dogs

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • VVG-Gamer

    • 21 april 2015 19:29
    Sleeping dogs ook heel erg ja, en vooral met die felle kleuren alsof je even GTA Vice City uitbrengt, tussen GTA IV en GTA V.

    Ooja Watch Dogs deed gewoon weer is wat nieuws, en dat werkte ook nog goed, en zag er soms ook gewoon mooier uit als GTA V.

    Watch Dog is eigenlijk GTA Chicago.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Nightwish88

    • 20 april 2015 14:00
    Zelden zo hard gelachen zo veel lol gehad een spel. Wat mij betreft het wachten waard :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Bioh4zard

    • 20 april 2015 15:37
    Heists met een paar bekenden is geweldig, heerlijk hoe iedereen echt op zijn best moet zijn omdat je anders gewoon overnieuw moet beginnen. GTA V is echt een heerlijke game. Moet alleen wel zeggen dat de bugs en lange laadtijden wel roet in het eten gooien. Als ze dat op kunnen lossen en dusdanig kunnen minimaliseren dat het niet meer hinderlijk is is deze game voor mij ook een 10 waard.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • spreadthehate

    • 20 april 2015 14:27
    Deel 5 op alle platformen uitgespeeld en nu in 4K op de PC.

    Had persoonlijk niet verwacht dat ik weer opnieuw zou genieten van de game omdat ik hem al meerdere malen in bezit heb. Maar net zoals de reviewer al zegt is de pc versie een totaal andere ervaring geworden.

    Op 1080p met alles op max ziet de game er al geweldig uit, eenmaal de resolutie op 4K aanzetten en je mond valt open zo mooi ziet het eruit. Vind het ontzettend knap dat ze zo grote wereld kunnen maken met deze graphics echt waanzinnig.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Baukereg

    • 20 april 2015 14:33
    Iedere beetje gamer heeft toch ook een gamepad aan zijn PC hangen?

    Overigens is 4K gewoon een marketinguitvinding. Bijna niemand die een monitor/TV heeft die zo'n resolutie ondersteund en dan nog moet je met je neus op een beeldscherm van 3 meter doorsnee zitten wil je er iets van kunnen zien. 3D is nooit helemaal aangeslagen, VR gaat te langzaam, dus nu is 4K het hipsterwoord.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • haastnooit

    • 20 april 2015 15:02
    +1! 4K is alleen maar bedacht door de marketingafdelingen om ons consumenten nog meer geld uit te laten geven aan nog meer meuk.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • spreadthehate

    • 20 april 2015 15:15
    "4K het hipsterwoord"

    Ik denk eerder dat het meer hipster is om te zeggen dat 4k het hipsterwoord is.
    Zoveel mensen die hun mening klaar hebben staan over 4K terwijl ze er zelf totaal geen kaas van hebben gegeten. En dan bedoel ik niet even bij de Mediamarkt kijken en je oordeel klaar hebben liggen.

    Mijn beste maatje speelt hem op zijn pc in 1080P en ik in 4K. Zijn mening was dat het verschil tussen de twee best wel meevalt, waar ik op zei onzin kom maar even langs om te spelen. Na de eerste 20 sec nam hij zijn woorden terug en zegt "wat ziet dit er focking vet uit zeg!"

    Dit is hetzelfde dat console spelers geen discussie kunnen beginnen met 30 fps vs 60 fps tegen een pc gamer. Iets wat je niet hebt kun je ook niet over oordelen simpel.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Bioh4zard

    • 20 april 2015 15:40
    Verschil tussen 1080p en 1440p is al duidelijk zichtbaar, ben het eens met spreadthehate, het is een logische evolutie en is veel meer dan alleen een marketingterm.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Arrahant

    • 20 april 2015 16:07
    Agreed, er zijn inmiddels genoeg mensen die een 2160p scherm hebben staan. Een hogere resolutie maakt de graphics wel degelijk scherper, dus ik snap niet helemaal waarom 4K alleen maar marketingblabla zou zijn. Helemaal als de game in kwestie goed geoptimaliseerd is.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Baukereg

    • 20 april 2015 16:23
    Volgens w3schools heeft nog geen 1 procent van de PC's een 2160p scherm. Businessinsider is enthousiast en stelt '4K-capable TVs will be in 10% of all North American households by year-end 2018'. Aangezien Amerikanen doorgaans sneller nieuwe tech aanschaffen zal het percentage in de EU rond de 6-8 procent liggen eind 2018.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • spreadthehate

    • 20 april 2015 16:45
    Dit heeft eerder te maken met dat iedereen al een mooie 1080p tv heeft staan, en het nu nog niet rendabel vind om een 4K TV aan te schaffen. Degene die wel een nieuwe TV kopen gaan bijna allemaal voor een 4K tegenwoordig.
    Ik zit in hetzelfde bootje, daarom ben ik maar voor een 4K monitor gegaan en 2 videokaarten.

    Maar mooi om te zien dat hun in de toekomst kunnen kijken.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Baukereg

    • 20 april 2015 17:20
    Mooi ook om te zien dat jij meteen een haarscherpe marktanalyse voor handen hebt. Feit is dat 99% van de pc bezitters niks heeft aan 4K maar dat het wel een belangrijk deel van de marketingcampagne is geweest. Ik zeg niet dat 4K niet de toekomst is, maar wel dat de 4K hype niet vanuit de consument komt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.