Het racegenre is op de Xbox niet bepaald slecht vertegenwoordigd. Project Gotham Racing, SEGA GT 2002 en Racing Evoluzione zijn maar enkele van de vele racegames die op dit platform zijn verschenen. Capcom dacht daar nog is een schepje bovenop te doen met hun eigen straatracer: Group S Challenge. Heeft deze game nog wat toe te voegen op de overvolle racemarkt?

Capcom is natuurlijk niet de minste developer, maar op racegebied heeft het Japanse bedrijf minder ervaring. Hun laatste racegame was Auto Modellista, en kreeg volop aandacht door de toegepaste cellshading techniek, maar wist op het gebied van gameplay niet echt te overtuigen. Group S Challenge moet het niet hebben cartooneske graphics of andere grafische tweaks, wat verwachtingen schept van de gameplay.

Group S Challenge is een typische Japanse racer en vertoond dan ook een hoop gelijkenissen met SEGA GT. Dit merk je al wanneer je het spel opstart; flitsende menuutjes met irriterende geluidjes, begeleid door opzwepende technonummers. Qua opties valt er weinig aan te passen, alhoewel je gelukkig wel keuze hebt uit vier verschillende controller configuraties, en dus zit er niets anders op dan achter het stuur te stappen.

De hoofdmoot van het spel vormt de circuitmode, welke opnieuw vergelijkbaar is met modes uit Gran Turismo en SEGA GT. Je begint met een schamel budget waarvan je een auto koopt waarin je moeder nog niet gezien wil worden en door races te winnen verdien je meer geld waarmee je nieuwe auto's kunt kopen of onderdelen om je oude barrel wat sneller te maken. Uiteraard zijn ook alle bekende automerken zoals Ford, Renault, Subaru en Porsche weer vertegenwoordigd en is er in totaal keuze uit bijna 90 auto's. Ook valt er wat te tunen aan de remmen, de suspension en de transmission van je auto. Niets dat we niet eerder gezien hebben dus.

Als je klaar bent met het kiezen van je auto is het tijd om het asfalt op te zoeken. Ook hier heb je weer wat mogelijkheden, te beginnen met championship. Dit zijn kampioenschapraces die verdeeld zijn in verschillende klassen. Je begint uiteraard onderaan in Group C en via B en A kom je uiteindelijk in Group S terecht, waarbij je tegenstanders steeds betere auto's krijgen en de races dus steeds sneller worden. Ook kan je een line-line race doen waarin je bolletjes moet oppikken op de weg om geld te verdienen. Ten slotte kan je duelraces doen waarmee je aangepaste 'aero cars' kan winnen.