Review
grid

Grid loopt een decennium achter

En dat is niet altijd een goed teken voor een reboot

Geschreven door Sander Hölsgens op

Conclusie

Grid is een visueel spektakel, maar biedt een matte race-ervaring. Wellicht ben je zelfs nog beter af met de recente Switch-release van het vijf jaar oude Grid Autosport.
5
Score
50
Score: 50
  • Pluspunten
  • Fantastische lichtinval en prachtig kleurgebruik, kwalitatief hoogstaande circuits
  • Minpunten
  • Besturing en physics, slappe opbouw van carrièremodus
Het in 2008 verschenen Race Driver: Grid zette de toon voor arcaderacers: elke race bleek spectaculair, bloedstollend en verrassend, met een waanzinnig gevoel voor snelheid. Reboot Grid is echter vooral ouderwets en mat.

Het duurde bijna vier uur voordat ik erachter kwam dat je in Grid een nieuwe teamgenoot kunt inhuren. Nergens geeft de game aan dat dit een optie is, dus je moet maar op goed geluk in het hoofdmenu je profielpagina induiken om dit per toeval te achterhalen. Het blijkt nog best een uitgebreide mechaniek: er zijn tientallen coureurs om uit te kiezen, elk met een andere expertise en racestijl.

De ironie is dat het zich nauwelijks loont. Je merkt weliswaar dat defensieve coureurs makkelijker onder druk hun positie kunnen behouden, maar je hebt er in de praktijk bar weinig aan. Zo goed als iedere race begint met een omgekeerde startgrid: de uitslag van de vorige race wordt omgedraaid en bepaalt de opstelling van de volgende. Oftewel: slaagt jouw teamgenoot er onverhoopt in om eens te winnen, dan betekent dat een 16e startplek voor de volgende race. En zelfs de meest getalenteerde en aanvallend ingestelde teamgenoot heeft er vervolgens moeite mee om weer in de top 10 te eindigen. Het is wat dat betreft handiger om iemand in je team te hebben die elke race in de middenmoot racet, daar vervolgens ook weer start en zo makkelijker broodnodige punten bij elkaar sprokkelt.

Waar je in Race Driver: Grid en arcaderacers als Project Gotham Racing en Wreckfest nog perfect kunt inschatten hoe een wagen reageert op zowel je stuurkunsten als botsingen, daar is het bij Grid een loterij
grid

Rivalen voor een paar minuten

Deze opzet pakt ook in andere opzichten niet goed uit. In Grid maak je bijvoorbeeld al snel rivalen – door hen een keer of twee van de baan te rammen of vlak voor hun neus de overwinning te grijpen. Een rivaal zet alles op alles om je het leven zuur te maken. Dit concept is aardig, maar komt niet tot z’n recht. Sowieso kom je ze te weinig tegen, juist door die omgekeerde startopstellingen. Zelf kun je namelijk wel redelijk makkelijk in de eerste hairpin een plek of vier winnen, waardoor je snel veel coureurs om je heen hebt die je de afgelopen races nog niet eerder voorbij hebt zien komen.

Daarnaast zijn de kampioenschappen veel te kort om de rivaliteiten echt te laten groeien. Wat maakt het uit als die ene coureur kwaad op je is als je weet dat je nog maar twee sprintraces te wachten staan? Met een beetje pech ramt ze je een keertje van de baan, maar verder doet het er niet toe. Tot een persoonlijke tweestrijd leidt het in ieder geval niet.

Dit lijken kanttekeningen, maar Grid presenteert deze dynamieken als cruciale onderdelen van de race-ervaring. Het is bovendien tekenend voor de uitwerking van de game. Grid loopt over van interessante ideeën, maar mist persoonlijkheid. De carrièremodus bestaat bijvoorbeeld uit dik honderd evenementen en kampioenschappen, alleen heb je nooit het gevoel dat je enige progressie boekt. Je werkt simpelweg je doelstellingen af, koopt misschien een nieuwe bolide of twee, maar in tegenstelling tot andere delen in de serie bouw je nauwelijks aan een carrière. Zelfs Gran Turismo Sport heeft een leukere singleplayerervaring.

grid
grid
grid

Wispelturig

Oftewel, Grid moet het volledig van de actie op het circuit hebben. Die is er zeker: de AI is niet bang om je aan te vallen of fouten te maken. Zeker op hogere moeilijkheidsgraden is Grid behoorlijk uitdagend en spannend. Daarnaast biedt de game een waanzinnig gevoel van snelheid. Vooral in de hogere raceklassen schieten publiek, architectuur en objecten als de wiedeweerga aan je voorbij. De fantastische lichtinval en een visueel oog voor detail dragen bij aan de pracht en praal, ook al heeft regen niet de impact die we kennen uit Project Cars en Forza.

Toch had de race-ervaring vele malen beter kunnen zijn. Ongeacht de raceklasse voelen auto’s te licht en wispelturig. Waar je in Race Driver: Grid en arcaderacers als Project Gotham Racing en Wreckfest nog perfect kunt inschatten hoe een wagen reageert op zowel je stuurkunsten als botsingen, daar is het bij Grid een loterij. Soms lukt het om met een Porsche 911 diep in te remmen, maar voor hetzelfde geld spint de GT-bolide en vliegt ‘ie zonder goede reden de bandenstapels in. Een combinatie van een onnauwkeurige besturing en matige physics liggen hieraan ten grondslag.

Dit soort fundamentele missers zijn vooral opvallend. Codemasters heeft met Dirt Rally 2.0, F1 2019 en zelfs Onrush het afgelopen jaar laten zien dat ze kwalitatief hoogstaande, uitdagende en uitgebalanceerde racegames kunnen ontwikkelen. Sterker nog, ondanks wat oude gamemechanieken is het inmiddels elf jaar oude Race Driver: Grid een vollediger en beter uitgewerkte racegame dan deze reboot.

Grid verschijnt op 11 oktober 2019 voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Voor deze review is de game op een PlayStation 4 Pro getest.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Hearthstone-speler geschorst na Hong Kong-opmerkingen Ontwikkelaar Machinarium lanceert plots nieuwe game Pilgrims
22

Reacties op: Grid loopt een decennium achter

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • woutzorz

    • 8 oktober 2019 10:26
    Hm jammer… Ik keek eigenlijk wel naar deze game uit sinds ik hoorde dat hij er aan kwam. De oudere Grids met heel veel plezier gespeeld, en als ik de beelden van deze Grid zie, leek het me toch weer erg mooi. Vorige week wreckfest gekocht omdat ik niet meer kon wachten, en daar vermaak ik me voor nu kosteloos mee in ieder geval!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Footy

    • 8 oktober 2019 13:15
    @woutzorz Lees ook andere reviews en trek dan zelf je conclusie

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • woutzorz

    • 8 oktober 2019 13:42
    @Footy Thanks Footy, ga ik zeker doen! Sowieso ga ik nooit uit van 1 recensie, het blijft toch een persoonlijke mening.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Aerofox81

    • 8 oktober 2019 10:29
    Jammer, ik had er meer van verwacht. Dan ga ik deze voorlopig overslaan.


    @gamer.nl gaan jullie WRC-8 nog reviewen? :-D

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • MonsterCrab

    • 8 oktober 2019 11:20
    @Aerofox81 Die hebben we overgeslagen, omdat we helaas niet elke game op kunnen pakken. Op zustersite InsideGamer staat wel een fijne review: https://www.insidegamer.nl/artikel/wrc-8-review-komt-gevaarlijk-dichtbij-de-koppositie/ :)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Aerofox81

    • 8 oktober 2019 12:28
    @MonsterCrab begrijpelijk! bedankt voor de link!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Footy

    • 8 oktober 2019 13:15
    @Aerofox81 Lees ook andere reviews. Dit is de meest kritische review. En niet zo zuinig ook

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • xevulutionx

    • 8 oktober 2019 10:32
    Zie deze review per toeval. Erg verrast dat de game dan zo tegenvalt. Ik ben geen groot fan van het origineel maar zat gisteren op YT te kijken naar een 4k video met volop gamaplay en dat oogde wel erg lekker. Ook de besturing (afgaande op de beelden) oogde wel als iets prettigs. Zo zie je dus wellicht hoe erg dat kan afwijken al wacht ik nog even wat meer reviews af.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Paxopoxo

    • 8 oktober 2019 11:15
    Vreemd cijfer, een onvoldoende. Als ik op youtube / twitch mensen zie spelen zijn ze allemaal positief. Ook op IGN Benelux heeft deze game gewoon een goede voldoende gekregen. Op metacritic zijn er 3 critic reviews binnen en allemaal ruim voldoende.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Footy

    • 8 oktober 2019 12:30
    @Paxopoxo ja erg vreemd cijfer. Op metacritic is de een na laagste op PS4 een 7. Gamer.nl zit dus daar nog 2 punten onder.
    Heb zelf 1,5 uur gespeeld gisteravond en ik vermaak me er prima mee. Speel met een stuurtje en het is echt een genot om over de baan te scheuren. Hoor van anderen die op een controller spelen hetzelfde.

    Dit is dus denk ik meer een gevalletje is van verkeerde reviewer op de game. Het is blijkbaar gewoon geen game voor Sander.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 8 oktober 2019 14:28
    @Paxopoxo Mensen op YT en Twitch krijgen er vaak voor betaald en zijn niet altijd objectief dus dat zegt niet zoveel.
    Daarbij, moet gamer.nl zijn cijfer laten afhangen van het cijfer van andere reviewers?
    En als je de conclusie van IGN Benelux leest vraag je je af hoe hij tot een 7,5 gekomen, want hij is daar behoorlijk negatief in.
    "GRID is helaas niet helemaal de terugkeer waar ik op hoopte. Je zou denken dat een reboot een uitstekende reden is voor Codemasters om alles uit de kast te trekken, maar GRID voelt op dit moment meer als een tussenprojectje. Dat is zeker niet wat deze serie verdient. De events zijn geweldig en het gevoel echt aan een race-evenement mee te doen is ongekend. Maar de game laat te veel steken vallen op andere fronten om je echt lang bezig te houden. Wanneer je eenmaal door de campaign heen bent, valt er niet heel veel meer te beleven. Je moet dus wel een enorme fan van de handling zijn en je kunnen vermaken met het zelf organiseren van events wil GRID echt een aanrader zijn."

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Footy

    • 8 oktober 2019 14:51
    @fonsrutte Als ik alle andere reviews lees en zie dat de besturing, physics en nemesis systeem in elke review als pluspunten worden genoemd en hier als minpunten, kan ik weinig anders concluderen dat deze review de plank mis slaat. Ook mijn eigen korte ervaring was zeer positief

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Paxopoxo

    • 8 oktober 2019 14:53
    @fonsrutte Alleen omdat er sommige Youtubers en twitch streamers geld krijgen is van alle Youtube en Twitch streamers hun mening niet objectief of kan ik er geen mening over vormen over de gameplay dat ik zie? Vreemde argument.

    Daarnaast, zo gaat dat in reviews, negatieve en positieve aspecten vormen samen een geheel/ cijfer. Grid is niet perfect maar wat ik lees van andere critics en users zeker geen 5.

    Gamer.nl vind ik meestal wel fair met cijfers, maar dit is wel een aanzienlijk lager cijfer dan andere reviewers. Daarom valt het mij zo op.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • fonsrutte

    • 8 oktober 2019 15:15
    @Paxopoxo Het gaat erom dat je niet weet welke YT-ers geld krijgen om een review te maken en je dus niet zeker weet of ze objectief zijn. Dat maakt het lastig om hun cijfer te vergelijken met dat van gamer.nl.

    Een review blijft een mening en ik zou dus niet klagen over het cijfer, maar eerder kijken naar de argumenten van de reviewer en of die volgens jou relevant zijn/kloppen.
    Zoals ik hierboven al aangaf vind ik het gek dat IGN een 7,5 geeft na het lezen van hun conclusie, ik zou daar ook een 5 verwachten. Ze zijn daar weinig positief over de game.

    Gamer.nl is blijkbaar wat kritischer dan de andere reviewers, ik zie het probleem niet. Na het lezen van de review vond ik de 5 in ieder geval heel logisch, maar ik heb de game niet gespeeld, ik doe dat puur op basis van de review zelf.
    Zeggen dat deze 5 laag is t.o.v. van andere cijfers is een vreemde discussie, je kan dan beter vraagtekens zetten bij hoe zwaar de reviewer de game bepaalde punten aanrekent, waardoor hij tot de 5 komt.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Footy

    • 8 oktober 2019 15:47
    @fonsrutte zoals ik al eerder zeiz de minpunten hier zijn pluspunten in andere reviews. Ook in mijn eigen ervaring waren dat pluspunten. Het is niet alleen het cijfer wat raar is. En ja, als ik deze review lees dan past daar ook een 5 bij. Vind het alleen raar dat hier dingen worden genoemd als minpunt terwijl ik die nergens anders tegenkom als minpunt, integendeel.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Paxopoxo

    • 8 oktober 2019 15:52
    @Footy Het gaat inderdaad om de review in het geheel. Als ik op Metacritic 15 critic reviews zie waarvan 14 boven de 7 zitten en eentje op 5 (Gamer.nl). Dan zet ik vraagtekens.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • XtraLinkUK

    • 8 oktober 2019 15:58
    Toch haal ik m vrijdag gewoon. Als je een PS4 hebt, dan is dit spel wel een must. Laatste wat ik gespeeld heb zijn NFS Payback en Dirt 4. Maar ik wil het liefst gewoon Forza 6 of 7 spelen. Misschien, als Grid tegenvalt dat ik dan gewoon aan de Xbox One ga.

    Heb me prima vermaakt met Grid 1.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Footy

    • 8 oktober 2019 16:04
    @XtraLinkUK Gran Turismo niet wat dan?

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • XtraLinkUK

    • 8 oktober 2019 16:52
    @Footy Hmm. Nee, niet echt. Alleen Gran Turismo 1, omdat je je tweedehands auto soms kon upgraden naar een touringcar. Verder is het gewoon oersaai. Forza is eigenlijk totaal niet te vergelijken, en bied zoveel meer. Ook precies de mooie balans tussen arcade en sim.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • armilo-theus

    • 8 oktober 2019 17:04
    @XtraLinkUK Grid is in mijn ogen een goede 8 waard. Ik heb alles uitgezet en de AI op hoogste niveau gezet. Nog geen enkele probleem met rijden gehad. Misschien dat de reviewer dacht dat ie NFS aan het spelen was. Botsen geen problemen mee gehad ook niks raars bij driften of een corner normaal nemen.

    Ik heb alle Grid games en bij deze is het even wennen maar het is goed te doen. Je ziet letterlijk de AI aanvallen en fouten maken en in de lucht vliegen. Het is echt een vermakelijke game, iets wat NFS of Forza horizon niet na doen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.