Dat sommige spellen niet voor iedereen zijn weggelegd, wisten we al. Dat Great Invasions een van die spellen is, weet ik nu ook. En dat is niet alleen omdat het 'slechts' anderhalf uur duurde voor ik begreep wat de bedoeling was.

Het eerste dat meteen opvalt bij het spelen is de grote gelijkenis met het bordspel Risk, waarbij het de bedoeling is met grote legers landen aan te vallen en over te nemen. Dat is ook de bedoeling van het spel, samengevat in een notendop. Dit alles in de Middeleeuwen, om iets preciezer te zijn het jaar 450 tot 1066. In totaal staan er tien volken tot je beschikking om dit doel te bereiken.

Natuurlijk is dat geen makkelijke opgave, want er moet rekening worden gehouden met diverse aspecten. Denk hierbij aan religie, strijd en handel. Het is allemaal zeer uitgebreid en compleet, hoewel het niet altijd even duidelijk is wat nu echt de bedoeling is. Natuurlijk moet je ook je buurlanden in de gaten houden, want die kunnen soms besluiten jouw stam aan te vallen. Daarom is het van belang contact met ze te onderhouden en belangrijker: ze te vriend houden. Als je gebied groter wordt, promoveer je tot koninkrijk en na het behalen van de nodige victory points, zelfs tot een imperium. Om gebieden te veroveren, heb je een leger nodig. Je moet strijders trainen, ze upgraden, verplaatsen en aanvallen.

Ook religie speelt een rol in Great Invasions. Het religieuze aspect is perfect uitgewerkt. Om de inwendige structuur van je rijk stabiel te houden, is het slim om de inwoners een bepaalde, door jou gekozen religie te laten volgen. Doe je dat niet, dan is er kans op relletjes.

Over de graphics valt bar weinig te zeggen. Het enige dat je te zien krijgt, is een grote landkaart met daarop je troepen, schuilend in kleine stukjes grond. De muziekkeuze daarentegen is wel goed. Afwisselend horen we Keltische tonen, statige Romeinse muziek en woeste trommelslagen.

Al met al is het geen spel om met open armen te ontvangen. Zoals eerder vermeld is Great Invasions niet voor iedereen weggelegd, maar als je Risk en RTS lief hebt, en je bent in het bezit van een dijk van een doorzettingsvermogen, dan kun je dit eens proberen.

Gameplay: 5,5 Graphics: 5,0 Geluid: 7,0 Totaal: 5,8