Alle PSP-bezitters die een tijdje geleden helemaal weg waren van GTA: Liberty City Stories zullen ongetwijfeld deeltje twee uit de free-roaming handheldreeks ook wel in huis gehaald hebben. Natuurlijk wil Rockstar de personen zonder handheld niet in de kou laten staan en hebben ze Grand Theft Auto: Vice Sity Stories ook even omgetoverd tot een PS2-spel.  

In principe is GTA: Vice City Stories op de PS2 qua inhoud exact hetzelfde spel als op de PSP. Voor de tweede keer gaan we namelijk op pad als Vic Vance, de broer van Lance Vance die we nog  kennen uit GTA: Vice City.  Het spel dat we hier bespreken speelt zich echter een tijdje voor de gebeurtenissen uit Vice City af waardoor bepaalde gebieden er nog lichtjes anders uitzien. Toch zullen mensen die in het verleden Vice City speelden rijdens Vice City Stories een heleboel bekende personages tegenkomen die zeker een belletje zullen doen rinkelen, wat vooral leuk is voor de fans van de reeks.

Terwijl Rockstar helemaal niets heeft aangepast aan de inhoud van het spel zijn er toch wat opmerkelijke verschillenen tussen de PSP – en de PS2-versie. Om te beginnen ziet Vice City Stories er op de PS2 grafisch ondermaats uit en dat doet toch een beetje pijn, vooral nadat we de laatste maanden enkele prachtig uitziende titels op de oude console van Sony zagen voorbijkomen. Daarbovenop heeft het spel regelmatig te kampen met pop-ups, framedrops en ziet er over het algemeen gewoonweg niet mooi meer uit. De kenmerkende pastelkleuren die zo typisch zijn voor Vice City zien er grauw en flets uit terwijl ook de textures van bijvoorbeeld voetganger erg wazig zijn. Deze minpunten waren ook aanwezig in de PSP-versie, maar door het kleine scherm van de handheld vallen al die foutjes veel minder op. Eens je Vice City Stories op een televisiescherm gaat spelen (en zeker op een HDTV) is het echter overduidelijk dat het spel niet ten volle gebruik maakt van de aanwezige hardware en dat Rockstar geen al te grote inspanningen heeft gedaan om de engine te optimaliseren. Een ander groot minpunt van de PS2-versie is dat alle mulitplayerfuncties die Vice City Stories op de PSP rijk was simpelweg zijn weggelaten. Het is met andere woorden niet langer mogelijk om, zoals al op de PSP, met zes vrienden Vice City helemaal op zijn kop te zetten. Het is verschrikkelijk spijtig dat Rockstar ervoor gekozen heeft om op geen enkele manier voor een meerspelersoptie te zorgen, de replaywaarde van het spel gaat hierdoor namelijk flink naar beneden. Akkoord, GTA: San Andreas was ook niet uitgerust met een multiplayer, maar ondertussen is de reeks alweer een dikke twee jaar verder waardoor het steeds moeilijker begint te worden om de ontwikkelaar te vergeven voor deze laksheid tegenover de PS2-eigenaars.

Tot nu toe niets dan minpunten, maar toch blijft Vice City Stories een leuk spel om te spelen, vooral voor de liefhebbers van het genre. De stad waarin je je mag laten gaan is nu eenmaal immens groot en slim vormgegeven, het aanbod aan verschillende voertuigen is erg omvangrijk en het neerknallen van onschuldige voetgangers is en blijft een leuke bezigheid. Er is met andere woorden aan de vertrouwde GTA-formule helemaal niets veranderd, waardoor je ook meteen aan de slag kunt gaan met Vice City Stories zonder ook maar één keer de handleiding te doorbladeren. Had je na het spelen van Liberty City Stories echter al het gevoel dat je zo stilaan wat uitgekeken was op het steeds weer missies aan te nemen en tussendoor wat rondrijden door de stad dan zal Vice City Stories je absoluut niet opeens weer weten te boeien.   Zoals ik al zei, het is niet allemaal kommer en kwel. Op bepaalde vlakken is Vice City Stories er zelfs lichtjes op vooruitgegaan sinds het spel verscheen voor de PSP. Op de handheld waren er namelijk nogal wat mensen die problemen hadden met de besturing van de camera door het ontbreken van een tweede thumbstick. De controller van de PS2 is echter wel uitgerust met zo'n twee pookje waardoor het spel meteen heel wat vlotter te besturen is. Ook is het leuk dat, in tegenstelling tot de PSP-versie, Vice City Stories op de PS2 gebruik maakt van de trillingen in de Dual Shock. Het zijn details, maar ze dragen wel bij tot een leukere speelervaring. Toch moet ook gezegd worden dat deze kleine pluspunten niet opwegen tegen de doorwegende minpunten waardoor Vice City Stories voor de PS2 eigenlijk maar een matige titel geworden is.