Hoe ouder gamers worden, hoe meer nostalgisch ze meestal zijn. Daarom krijgen veel van de games waar we mee opgroeien een soort van heldenstatus ergens in het archief van ons brein. Zo ook Grand Theft Auto: Vice City, de reden dat we tien jaar na dato nog steeds helemaal wild worden van groene Hawaï-shirts en een roze zonsondergang.

Overigens is dat in het geval van Vice City ook absoluut terecht. Als je alleen al kijkt naar de ongelofelijke sterrencast die Rockstar destijds wist te strikken, dan kun je niet anders dan met ontzag over de game praten. Ray Liotta, Danny Trejo, Burt Reynolds, Gary Busey, Dennis Hopper en Tom Sizemore: de gemiddelde blockbuster in Hollywood doet het met minder A-list beroemdheden. De kwaliteit aan ervaring betaalt zich bovendien uit in de vorm van ongelofelijk sterke personages die de game feilloos kunnen dragen. En dan praten we niet alleen over Tommy Vercetti, maar ook over Ken Rosenberg, Lance Vance en al die andere, absurde personages.

Meebrullen

Maar Ken en Tommy zijn niet de enige die van Vice City een onvergetelijke ervaring maken. Wie de game op zijn iPhone of iPad speelt zal na een paar tellen, ongeacht of je thuis bent of in de trein zit, meebrullen met al die hits uit de legendarische soundtrack. 99 Luftballons, Billie Jean en Died in Your Arms tonight zijn nog maar een kleine greep uit de meer dan honderd klassiekers die de sfeer van de game perfect weergeven.

Eigenlijk alles wat de game tien jaar geleden zo goed maakte, is anno nu nog steeds de smaakmaker. Dat is ook niet zo raar, want Rockstar heeft bijna een regelrechte kopie gemaakt naar iOS. Echt alles, maar dan ook alles zit gepropt in amper anderhalve gigabyte op je mobiele apparaat. En zelfs nog een beetje meer. Wie een beetje goed oplet ziet namelijk dat de game grafisch een hele kleine update heeft gehad en er nog net een beetje scherper uitziet.

Belabberde besturing

Maar is het allemaal hosanna in Vice City? Absoluut niet. Net als in Grand Theft Auto III op de iOS heeft ook de game ontzettend te kampen met een belabberde besturing. En dat geldt voornamelijk voor het vechtgedeelte. Wagens besturen was overigens ook al niet de beste kant van de originele Vice City, maar daar stappen we nog wel overheen. Pas wanneer je probeert een tegenstander te locken met je wapen of hem gewoonweg een klap wil verkopen, wordt het een optelsom van frustratie en het besef dat een game als Grand Theft Auto gewoon niet goed te spelen valt op een iOS-apparaat.

Rockstar probeert met aanpasbare knoppen en tap-control (een richtfunctie waarbij je de tegenstander met je vinger aan kunt wijzen) de game klaar te stomen voor je iPhone of iPad, maar faalt eigenlijk opzichtig in zijn poging. Een game zoals deze laat zich gewoon heel slecht besturen met een touchscreen. Misschien dat de makers er beter aan doen om eens een game speciaal voor de iOS te maken, want de huidige games zijn er ongeschikt voor. Het is ook niet zo dat je ergens helemaal niet voorbij komt, maar een paar keer een missie opnieuw spelen omdat je gewoonweg alles mist wat je wel moet raken, zal je vaker voorkomen dan je lief is.

Zo moesten we bijvoorbeeld al in een van de eerste missies op een olievat schieten en kregen we dat pas voor elkaar door de vernieuwde tap-control (die allesbehalve soepel werkt en veel van de dynamiek van het spel weghaalt) te kiezen. En dan zijn dit nog stilstaande objecten. Je kunt nagaan hoe lastig het wordt als je tussen onschuldige omstanders vijanden moet raken. Het zal duidelijk zijn dat de gebrekkige besturing uiteindelijk teveel ten koste van de kwaliteit van de game gaat. Overigens is het wel zo dat sommige wapens wel een richtkruisfunctie hebben waardoor mikken wat eenvoudiger wordt, maar die zal je vooral in het begin heel erg missen.

Hoe graag we ook willen genieten van de game met zijn geweldige personages, heerlijke sfeer en een mogelijk nog indrukwekkendere soundtrack, het lukt ons maar niet door de frustratie heen te kijken. En misschien dat we in 2002 nog niet zo kritisch waren en al lang blij waren dat we met een motor over het strand konden crossen, maar we kunnen nu oprecht zeggen dat Vice City op iOS net tekort schiet om echt een geweldige speelervaring te zijn. En dat vinden wij, als echte fans, heel erg jammer om te constateren.

Gespeeld op de iPad 3