Review
Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition

Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition is geschiedvervalsing

‘Grove Street, home. At least it was before they f’d everything up’

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

Twee decennia lang stonden de drie GTA-games uit het PlayStation 2-tijdperk symbool voor de opkomst van het openwereldgenre. Hun grensverleggende vrijheid en tijdloze muziek gaven ons herinneringen voor het leven. Nu staan deze historische games in één klap symbool voor wat een remaster absoluut niet moet doen.
4
Score
40
Score: 40
  • Pluspunten
  • Verbeterde besturing en camera, genoeg ‘quality-of-life’-verbeteringen, als je met je ogen knijpt en wegdroomt bij de muziek kún je een vleugje nostalgie voelen
  • Minpunten
  • Framedrops, pop-in, moeten kiezen tussen Fidelity- en Performance-modi, wanstaltige regeneffecten, verliest een hoop sfeer door ‘cleane’ look
De culturele significantie van Grand Theft Auto 3, Vice City en San Andreas behoeft geen uitleg. Weinig gameseries wisten ooit zo hun stempel te drukken op een genre als GTA ten tijde van de PlayStation 2. Een heruitgave om deze klassiekers ook eenvoudig speelbaar te maken op moderne hardware is dan helemaal geen gek idee – al is het maar met het oog op het behouden van cultureel erfgoed. Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition heeft echter niks te maken met het behouden van cultureel erfgoed.

Over de games zelf kunnen we kort zijn. Anno 2021 is er in alle eerlijkheid weinig lol meer te beleven aan GTA 3. De stad oogt kaal, de missies stellen niks voor en auto’s rijden voor geen meter. Toch is het eerste deel in de trilogie nog steeds intrigerend. Vooral in combinatie met Vice City en San Andreas.

Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition

Evolutie van de open wereld

Die twee games hebben de tand des tijds immers veel beter doorstaan. Wanneer je de games achter elkaar speelt, zie je steeds meer de contouren van een moderne openwereldgame ontstaan. De missies worden uitgebreider, de personages gaan steeds meer praten, en vooral de spelwerelden maken een enorme evolutie door. De straten van Liberty City zijn nog leeg en grauw, maar in Los Santos hangt een unieke vibe. Een vibe die verandert als je de stad inruilt voor het platteland, of later langs de casino’s van Las Venturas tuft.

Maar eigenlijk is het niet belangrijk hoe goed of leuk de games zelf nog zijn. Wie de games actief heeft meegemaakt, weet precies wat ‘ie kan verwachten. De potentie voor nostalgische gevoelens is groot, zeker als iconische muziek van Nena, Toto, Dr. Dre of Guns N’ Roses uit de speakers galmt. Wie de games niet kent, zou GTA: The Trilogy kunnen spelen uit nieuwsgierigheid, om te zien waarom deze museumstukken twee decennia geleden zoveel losmaakten. In beide gevallen is het belangrijker om te bekijken hoe Rockstar het bronmateriaal heeft behandeld. En dat is niet al te best.

Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition

Een nieuw jasje

Voor de heruitgave zijn de klassieke games opnieuw opgebouwd in een nieuwe engine. De oorspronkelijke code is wel deels hergebruikt, om de games de originele look en feel te geven. Verbeterde belichting en tal van kleine ‘quality-of-life’-aanpassingen maken de cultuurshock bovendien minder groot. Zo is in je minimap automatisch zichtbaar hoe je moet rijden en is het makkelijker om van wapen of radio te wisselen, door selectiewielen die we uit onder andere GTA 5 en Red Dead Redemption 2 kennen. Ook de besturing is gemoderniseerd, met onder andere een vrij te bewegen camera. Geen idee of dat nou de doorslag gaf, maar zelfs beruchte missies als Demolition Man (Vice City) en Wrong Side of the Tracks (San Andreas) waren lang niet zo frustrerend als in onze collectieve herinneringen.

Veel fans vreesden voor de iconische muziek in deze heruitgave. Er ontbreken inderdaad een paar nummers. Sterker nog: er ontbreken een aantal behoorlijk iconische nummers, waaronder Billie Jean en Wanna Be Startin’ Somethin’ van Michael Jackson (Vice City), alsmede 2Pac’s I Don’t Give a F*ck en Hellraiser van Ozzy Osbourne (San Andreas). Dat is natuurlijk jammer als je net die paar nummers leuk vindt, maar met zoveel liedjes en radiostations blijft er genoeg over om lekkere jaren 80 en 90-sferen neer te zetten. Bovendien zijn het oeverloze geouwehoer van de disjockeys en de talloze reclames en jingles behouden gebleven. Tot zover het nog enigszins goede nieuws.

Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition
Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition
Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition

Jasje blijkt voor geen meter te zitten

De GTA Trilogy rammelt technisch namelijk aan alle kanten. Dat begint al met het feit dat je überhaupt moet kiezen tussen een Fidelity- en Performance-modus. We hebben hier niet te maken met hypermoderne games die het uiterste uit je hardware persen; dit zijn drie spellen die al op twintig jaar oude hardware speelbaar waren. Dat de drie games zelfs op een Xbox Series X nog worden geplaagd door framedrops en pop-in, is dan ook op geen enkele manier goed te praten.

Maar daar stopt de ellende niet. Veel grafische modellen zijn kunstmatig ‘verbeterd’ om nog er nog enigszins acceptabel uit te zien in een moderne resolutie. Aan sommige objecten is duidelijk aandacht besteed; zo zie je in de kleurrijke Hawaii-blouse van Tommy Vercetti verrassend veel detail. Maar de manier waarop er vervolgens armhaar op zijn plastic ogende onderarmen is aangebracht, is onbedoeld komisch. 

Dat de drie games zelfs op een Xbox Series X nog worden geplaagd door framedrops en pop-in, is op geen enkele manier goed te praten

“I curse the rains down in Vice City”

Het allerergst is nog de ‘vernieuwde’ regen. Er is een verschrikkelijk effect toegepast, waardoor regen als een soort felle ruis het hele beeld verstoort. Gek genoeg stopt de regen spontaan als je een tunnel inrijdt, ook buiten de tunnel. Tot overmaat van ramp wordt dit effect niet toegepast ‘over’ water heen. Als je in de verte een meer of de zee ziet, zit er dus een ‘gat’ in de regen. Het is onmogelijk dat de ontwikkelaars dit allemaal gemist hebben, want de hele openingsscène van GTA 3 is door dit wanstaltige effect niet om aan te zien.  

Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition

Deze ooit zo iconische games zijn daardoor nu grafische monsters van Frankenstein, waarin oude animaties, opgevijzelde resoluties, nieuwe belichting en volstrekt mislukte effecten onooglijk samenkomen. Zelfs als de techniek niet hapert, gaat er een hoop magie verloren. Wie uitkijkt vanaf Mount Chiliad, het hoogste punt in San Andreas, ziet de complete map. Technisch knap, maar zó steriel en sfeerloos. Heiige effecten of luchttrillingen zijn er niet alleen om imperfecties te maskeren, ze zijn er ook om sfeer toe te voegen. Dat was men bij deze Trilogy even vergeten.

Héél soms werkt het allemaal wél. De Strip in Las Venturas ziet er onder de juiste omstandigheden bijvoorbeeld briljant uit. Het contrast tussen de donkere sterrenhemel en de felle neonlichten die weerkaatsen in je auto is iets waar we in 2004 alleen maar van konden dromen. Een optimistische dromer kan nog af en toe een vlaag nostalgie uit deze Trilogy persen, maar meer dan dat ook niet. Als dit is hoe we de GTA Trilogy ons definitief moeten herinneren, is de reputatie van drie legendarische games voorgoed bezoedeld. 

Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4 en 5, Xbox One, Series X en S, pc en Nintendo Switch. Voor deze review zijn de games gespeeld op een Xbox Series X. 

Dit artikel delen:

Lees meer

Microsoft voegt FPS Boost toe aan 37 backwards compatible games Microsoft voegt meer dan 70 games toe aan backward compatibility-lijst
72

Reacties op: Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition is geschiedvervalsing

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    TommyVercetti

    • 16 november 2021 19:47
    @coola De nieuwe look is juist heel origineel, ik kan gewoon niet snappen hoe je dit slecht kan vinden.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Ziminar

    • 16 november 2021 22:46
    @TommyVercetti kritisch is hij die Coola. Als het over AC gaat is hij ook altijd zo objectief kritisch

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    coola

    • 17 november 2021 09:57
    @Ziminar

    Zeik niet zo, ik sta volledig in mijn recht om een mening te hebben over deze troep. En die mening staat en moet los gezien worden van wat ik over AC denk

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Ziminar

    • 17 november 2021 14:10
    @coola Het is gewoon vrij typisch dat je alles wat Ubisoft doet en wat er met AC gebeurt goed praat, elke vorm van kritiek als bullshit bestempeld en alles wat jij zegt en vindt als terecht.
    Dat is nogal arrogant en hypocriet.
    Ik sta ook volledig in mijn recht jou daarop te callen en als je daar een probleem mee hebt, heb je vette pech.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    coola

    • 17 november 2021 14:18
    @Ziminar

    Ik ben verre van arrogant en hypocriet. Ben van beide juist het totaal omgedraaide.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Ziminar

    • 17 november 2021 14:38
    @coola Zelfkennis heb je ook niet en een dikke plaat voor je kop.
    Ik ben inmiddels tot de conclusie gekomen dat je een narcist bent.
    Je geeft je ongelijk nooit toe, alles wat jij zegt en vindt is terecht en gegrond, staat totaal niet open voor argumenten die het tegendeel aantonen (die zijn altijd onzin).
    Ja dat is het, je bent een narcist.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    coola

    • 17 november 2021 15:03
    @Ziminar

    Mijn zelfkennis en zelfreflectie is juist heel erg goed. Alhoewel kan wel beter want ik zie mij 9,5 van 10 keer inferieur dan andere.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Ziminar

    • 17 november 2021 15:57
    @coola Niemand is inferieur aan iemand anders.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • sanderth

    • 17 november 2021 14:10
    @TommyVercetti Het probleem is dat het inderdaad niet meer is dan dat, maar ze er wel €60 voor vragen terwijl er mods zijn die het beter doen. Daarbij is de kwaliteit niet consistent.

    De omgevingen vind ik er bijvoorbeeld echt goed uit zien, maar dat je in San Andreas en Vice City zonder al te veel moeite de rand van de gamewereld kunt zien is echt absurd slecht.

    Ook wat betreft de characters hebben ze echt steken laten vallen. Rosenberg ziet er in Vice City uit als een 20-jarige terwijl die dan 36 is. Tommy heeft blijkbaar besloten z'n armen te plastificeren. Zo kan ik nog wel even doorgaan qua characters.

    Er is gewoon echt te weinig tijd en moeite in gestoken, dat ze dit als 'definitive' durven uit te brengen is een regelrechte belediging voor iedereen die ook maar een greintje GTA-enthusiast is. Dat is het probleem.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    TommyVercetti

    • 17 november 2021 16:59
    @sanderth Het is gewoon een soort stijl waar je van moet houden, maar ik heb nu geen tijd meer voor een discussie ik heb bijna GTA 3 uitgespeeld verder na Vice City.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    ali3n8tor

    • 16 november 2021 10:05
    een -3 zou meer op zijn plaats zijn

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • Tinus Tussengas-1

    • 16 november 2021 10:10
    Schandalig hoe Rockstar hier met hun belangrijkste serie omgaat. Eerst haal je de originele games uit de store, geef je de modding community een trap in de rug en tot slot kom je met deze gedrochten aanzetten. Als ze hier de aandacht aan hadden gegeven die de serie verdient, dan was deze collectie een no-brainer geweest.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Vogeltje

    • 16 november 2021 10:24
    Tja, ik had al een lage verwachting van deze remaster, alleen kwam dat meer omdat ik de "verbeterde stijl" te veel op een cartoon vond lijken.

    Dat het gewoon nauwelijks werkt, is echt diep triest te noemen. En dan tussendoor het origineel verwijderen en de Mod community aanklagen. Dit gaat R* niet goed af.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    bigds9fan

    • 16 november 2021 10:32
    @Vogeltje Het lastige is dat modders nu eenmaal aan hun IP komen en dan "moeten" ze haast wel. Want later als iemand echt inbreuk maakt op hun IP, de rechter dit dan zeker erbij haalt.

    Daarom is Nintendo er ook altijd meteen bij, hoe liefdevol of non-profit een remaster van een Nintendo game ook gedaan is.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Vogeltje

    • 16 november 2021 11:05
    @bigds9fan ze moeten helemaal niks, zie Bethesda games, Valve games en CDPR games. Juist door mods blijven de games veel langer in leven. Fallout 3/NV en Skyrim zijn oude games, maar worden op PC nogsteeds heel veel gespeeld. Dat komt mede door Mods. Je kunt Mod tools gewoon uitbrengen als developer, maar geld is veel belangrijker, dus daarom betaalde DLC of GaaS modellen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    bigds9fan

    • 16 november 2021 10:29
    Wil hierbij vermelden dat het uiteraard niet Rockstar zelf is die deze *ahem* "remasters" heeft gemaakt.

    Dat gezegd zijn zij uiteraard wel voor de volle 100% verantwoordelijk voor dit wanproduct en het feit dat ze het aan een waardeloos bedrijf hebben uitbesteed.

    En juist omdat het Rockstar is vind ik het extra schrijnend. GTA Online wordt al jaren ondersteund met gratis updates en er is geen enkele game van hun te noemen (behalve GTA IV op de PC) die slecht loopt.

    Red Dead Redemption II was ook een meesterwerk waar het kwaliteit van afdroop. Om nu zo'n slechte remaster uit te brengen is schandalig. Dat ze modders het werk verbieden, tja daar ontkom je nu eenmaal niet aan want je moet je IP beschermen.

    Maar dat ze de originele versies onspeelbaar maken dat kan niet. Sowieso ben ik van mening dat als je liever die hebt boven een remaster dat dit moet kunnen. Echter met zo'n slechte remaster vind ik helemaal dat dit niet kan.

    Rockstar is echt wat glans verloren hier.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    GRDavies

    • 16 november 2021 10:32
    Op welk systeem is GTA 3 op getest? Ik speel op een PS5 en ja het is oud geworden, maar ik vind het prima spelen tot nu toe. Ik heb wel begrepen dat vooral de PC versie een port is van de Mobile versie (volgens een Youtuber) en mobile heeft verminderde grafische mogelijkheden (duh), dus als de versie is gebaseerd op de mobiele versie, dan is de 4 terecht.
    Had het net iets beter gekund? Een andere YT-er gebruikte de kreet "It should have cooked a little longer in the oven", dus daar kan jenatuurlijk op antwoorden. is het 20 euro waard per spel? Ook daar kan ik wel begrijpen dat het aan de stevige kant is.

    Ik kan me niet echt vinden in die 4, beoordelingen zijn uiteraard subjectief, en dan ben ik alleen nog bezig in GTA 3, die van de 3 de minste liefde schijnt gekregen te hebben.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    Barbapapa

    • 16 november 2021 10:47
    @GRDavies Ik vraag me een beetje af wat jouw definitie van 'prima spelen' is. Zelf speel ik hem ook op de PS5 en ik heb last van enorme framedrops en stutter. Daarbij zijn er de nodige clipping issues, zijn bepaalde effecten gewoon helemaal niet aanwezig en kan ik gewoon nauwelijks zien waar ik naartoe rij op het moment dat het regent.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    GRDavies

    • 16 november 2021 13:06
    @Barbapapa ja, de regen werd ook aangehaald en voor de mobiele versie gebruiken ze witte druppels (iets met dat doorzichtige druppels moeilijk/grafisch te kostbaar is) . Bij heftige regen is het lastig, maar ik ervaar geen framedrops en/of stutter.
    Ik heb trouwens niet met de grafische instellingen getweakt en heb een 120 Hz TV toen ik een PS5 heb weten te bemachtigen. Als ik al wat te klagen heb, dan zijn het sommige mechaniekjes die helaas de tand des tijds hebben overleefd. Zoals gezegd het spel is oud, maar niet veel anders dan wat ik me van vroeger nog kon herinneren, maar dan een een beetje opgekalefaterd. Maar jou ervaring komt beduidend vaker voor, ik heb blijkbaar geluk gehad.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
  • avatar

    LarsCornelis

    • 16 november 2021 10:48
    @GRDavies Hi! Alle games zijn gespeeld op een Xbox Series X!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.