Regelmatig/intens drugs referenties, regelmatig /intens realistisch geweld en onregelmatig /mild seksuele inhoud en bloot. Het zijn maar een paar zinnetjes uit de iTunes-beoordeling van Grand Theft Auto: San Andreas, maar ze vatten de game meer dan uitstekend samen. En ook al kennen we Apple doorgaans als een redelijk kuis bedrijf, de game krijgt toch maar mooi een plekje in de toplijsten van iTunes App Store.

Verrassend is die keuze natuurlijk niet, want San Andreas roept bijna tien jaar na zijn oorspronkelijke release nog altijd warme gevoelens bij de meeste van jullie op. Het mag een klein wonder heten wanneer iemand die deze review leest nog nooit San Andreas heeft gespeeld. De game was in zijn tijd ongekend en wist een ongelofelijk grote wereld op het scherm te toveren. Zo groot zelfs dat het bijna de ondergang van de game werd. Er was gewoonweg teveel ruimte om te vullen en soms liep je maar wat doelloos rond in een verlaten gebied waar werkelijk niets te doen was.

De plekken waar echter wel wat te doen was, zorgden voor ontzettend veel gameplezier. Zoals in je eigen wijk waar je ontelbare straatgevechten met de Ballas uitvocht of je ongegeneerd een paar huizen leegroofde voor de nodige dollars. Of de Strip in Las Venturas waar je diezelfde dollars kon besteden aan de volop aanwezige gokkasten, of waar je gewoon even kon cruisen in je gepimpte racewagen. Dat je daarnaast ook voor het eerst kon zwemmen en vliegen, zorgde voor zoveel vrijheid dat de game nu nog steeds symbool staat voor een van de eerste échte sandbox-games.

Genoeg echter over de game uit 2004, want we zijn ondertussen negen jaar verder. Een tijdspanne waarin een game als San Andreas niet meer op een gameconsole draait, maar gewoon op je mobieltje of tablet. Slechts twee gigabyte heb je nodig om al dat gangstergeweld in je zak te proppen en wanneer je maar wilt tevoorschijn te halen. De ervaring van toen opnieuw belevend, want net als bij eerdere GTA-games is San Andreas één op één overgezet naar de mobiele platformen.

Dikke vingers?

Helaas moeten we, na hetzelfde euvel bij Vice City voor iOS te hebben geconstateerd, ook bij San Andreas het doen met een soms wat lastige besturing. Dat is het gevolg van een regelrechte overzetting van gamepad naar touch-besturing. Het is met een touchscreen best even wennen om je wagen op volle snelheid over de snelweg te sturen en ook een ritje op de motor zal je ongetwijfeld niet zonder kleerscheuren voltooien. Vooral op de iPad en en iPad Mini is het in het begin lastig om totale controle over je wagen te krijgen. Op de iPhone lijkt de besturing wat beter te reageren.

Overigens voelt de besturing wel beter aan dan bij Vice City en is vind je, na uitgebreid te hebben zitten klooien, wel een instelling die past bij je speelstijl. Bovendien reageert het richtsysteem dit keer beter op je input, al blijft het ook hier af en toe moeilijk om de camera juist te positioneren.

Overal GTA

Ondanks de wat lastige touch-besturing lijkt de game zelf echter gemaakt voor de mobiele platformen. San Andreas ziet er namelijk beter uit dan ooit. De PC-versie liet uiteraard al zien dat de beperkte draw-distance op de PlayStation 2 en Xbox veel beter kon en de mobiele versie gaat daar gewoon in mee. San Andreas ziet er bijzonder strak uit met mooie vergezichten, een hoge framerate en een CJ met zowaar een stel vingers aan zijn virtuele handen.

De nieuwe processor in de iPhone 5S toont in deze game ook direct zijn kracht. De laadtijden zijn, in vergelijking met de iPad mini en iPad 3, bijzonder kort, bijvoorbeeld bij het in- en uitlopen van gebouwen. Op de de iPads kregen soms te maken met framedrops en zelfs een paar vastlopers, maar de iPhone 5S kent al deze problemen niet. De game loopt als een zonnetje en kent veel scherpere textures en meer detail.

Wat San Andreas helemaal perfect maakt voor de mobiele platformen is de toevoeging van twee cloud-saves. Of je nu in de bus zit met je iPhone of thuis in bad met je iPad, je kunt overal inloggen met je Social Club-account en verder gaan waar je de vorige keer gebleven bent. Ook de toevoeging van save-checkpoints tijdens de missies maken de soms wat lastige besturing een stuk draaglijker. Maak je een keer een foutje, dan hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen.