Review

Gran Turismo 7 laat je ouderwets genieten

Grote terugkeer van de oer-‘caRPG’

Geschreven door Joe van Burik op

Conclusie

Gran Turismo 7 is niet zo revolutionair als z’n voorgangers of bepaalde concurrenten, en komt in sommige opzichten zelfs nodeloos bekrompen over. Maar de game is ook waanzinnig mooi om te zien, heerlijk uitdagend qua autobesturing en vol liefde voor alles op vier wielen. Daarmee is het geen moderne klassieker, maar wel een waardig topmodel.
8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Prachtige graphics, nieuwe standaard voor rijgedrag op consoles, vol passie voor autogeschiedenis
 • Minpunten
 • Archaïsch gamedesign, nauwelijks écht nieuwe content en (online) mogelijkheden
Kazunori Yamauchi, de geestelijk vader van Gran Turismo, noemt de auto “één van de beste gadgets die de mensheid in de twintigste eeuw gemaakt heeft”. Zou dat verklaren waarom het zevende ‘volwaardige’ deel in de reeks bij vlagen ook voelt alsof het destijds gemaakt is? Gelukkig geldt dat bepaald niet voor alle facetten van Gran Turismo 7.

In de afgelopen 25 jaar heeft Yamauchi ongelofelijke dingen gepresteerd. Met de eerste paar Gran Turismo’s maakte hij van gamers autoliefhebbers. Vervolgens liet hij met de racetalentenjacht GT Academy de besten bovendrijven in competities richting échte raceauto’s. En daarna daagde de Japanner alle bekende automerken uit om compleet nieuwe, futuristische modellen te ontwerpen voor zijn racegames. Nú wil hij iedereen - zowel verstokte fans als een complete nieuwe generatie - op het hart drukken waar ‘GT’ ook alweer voor staat: pure autopassie.

Daarom is het eigenlijk des te vreemder dat Gran Turismo 7 vrij nadrukkelijk begint met het curieuze nieuwe speltype Music Rally. Dat is effectief een opgeleukte checkpointrace waarin je op de maat van (te) luide achtergrondmuziek zo ver mogelijk moet zien te komen voor het nummer is afgelopen. En dan ook nog in behoorlijk klassieke, verre van vlotte modellen. Verwacht Yamauchi anno 2022 daarmee écht zowel oudgedienden als nieuwkomers te enthousiasmeren voor zijn favoriete gadget?

Virtuele autopoets

Gelukkig is één van Gran Turismo’s sterkste USP’s volledig intact en zelfs sterker dan ooit tevoren: de graphics. Los van een enorme lading virtuele autopoets, die resulteert in schitteringen die je tijdens het rijden soms bijna letterlijk verblinden, hebben virtuele auto’s er nog nooit zo prachtig uitgezien als in deze game. Elke van de pakweg vierhonderd modellen ziet er hyperrealistisch uit, van de verlichtingsunits tot aan de stiksels in de bekleding van het dashboard. 

Op PlayStation 5 is het mogelijk om ray-tracing in te schakelen. Dat is alleen merkbaar in bijvoorbeeld replays of de fotografiestand, maar heeft wel een krachtig effect op de manier waarop schaduwen en reflecties in beeld worden gebracht. De (reguliere) performance-stand zorgt daarentegen in alle situaties voor een vrij consistente beeldverversing van zestig frames per seconde. Het zijn echter de 4k-resolutie en de prachtige HDR-weergave die nog het meest bijdragen aan de adembenemende beelden. Op PlayStation 4 komt de game op zich nog redelijk mee, al mist die uitvoering zonder meer de scherpte van de PS5-versie. Inhoudelijk zijn de versies wel vrijwel identiek.

De enige relatieve omissie in Gran Turismo 7 is het gebrek aan een overtuigend schademodel, een aloud pijnpunt van de hele franchise. Maar dat vergeet je wanneer het tijdens een race langzaamaan donker wordt en de auto’s op enig moment hun lichten ontsteken, en daarmee sponsorborden langs de baan even doen oplichten. Of wanneer een race begint in de stromende regen, met plassen her en der op het parkoers, en de baan gaandeweg opdroogt. Ietwat jammer is dat dit soort wisselingen van weersomstandigheden niet willekeurig danwel door de speler aan te passen zijn (zoals in Project CARS). De zeer goed merkbare invloed van vochtig asfalt op de besturing van je auto maakt echter een hoop goed.

Daarover gesproken: je voelt in elke situatie nog meer dan voorheen wanneer de wielen doorslippen. Dat gaat (mede afhankelijk van de hoeveelheid vermogen van je auto en het wegdek) ook nog eens iets geleidelijker - zonder dat je auto teveel de neiging heeft om te gaan dweilen, zoals in Forza Motorsport nog wel eens gebeurt. Daarmee zet Gran Turismo 7 een nieuwe standaard voor rijgedrag in racegames. In elk geval wat betreft spelcomputers, want de rijeigenschappen in pc-simulaties zoals rFactor 2 en iRacing blijven wat dat betreft van een andere categorie. 

Desalniettemin onderscheidt GT7 zich door toepassing van de DualSense-controller, dankzij de sterke haptische feedback van de trekkers en de controllertrilling ter ondersteuning van de visuele feedback. Wil je echter nóg nauwkeuriger - en met nog meer rijplezier - je auto’s over circuits jagen, dan heb je nog altijd een racestuurtje nodig. In beide gevallen zijn er gelukkig nog voldoende hulpmiddelen om minder bekwame stuurlui te assisteren.

Circuitonwaardige auto’s

Toch knelt de schoen de eerste uren dat je deze game speelt geregeld. Traditiegetrouw begin je het spel met bijna tergend langzame, in dit geval zelfs circuitonwaardige auto’s. Dat verandert al gauw naar instap-sportauto’s, maar daarmee laat GT7 je juist weer wat te vrij, waardoor niets je in de weg staat om met een te snelle machine de zeges aan elkaar te rijgen. Bovendien moet je werkelijk alles in deze game vrijspelen - van circuits tot de splitscreen multiplayer, maar ook mogelijkheden om je auto’s zowel qua onderdelen en prestaties als uiterlijk vertoon naar smaak aan te passen. Dat voelt anno 2022 als betuttelend, bijna knullig gamedesign.

Tegelijkertijd is Kazunori Yamauchi’s gedachte daarachter wel charmant. Centraal in je campagne van auto’s bemachtigen en races winnen staat het Gran Turismo Café, waarin de historie en boeiende details over iconische modellen uit de doeken worden gedaan. Het is een elegante oplossing om een verhaal te vertellen dat daadwerkelijk past bij zo’n racegame. Dat markeert ook een elementair verschil met eerdere delen in de reeks: hier ligt veel meer nadruk op het verzamelen van plukjes auto’s, waardoor je minder gauw een sterke band met één of enkele auto‘s ontwikkeld. Je kunt je echter afvragen of deze hevig sturende manier wel de beste wijze is om gamers te enthousiasmeren voor de rijke geschiedenis van de autowereld. Daarnaast keren ook de verplichte racecursussen en optionele missies terug, nota bene begeleid door semibekende Gran Turismo-coureurs, die onderhoudend genoeg en niet té uitdagend zijn om je goed mee te vermaken.

Meer auto’s, minder Sport

In nadrukkelijke tegenstelling tot voorganger Gran Turismo Sport is Gran Turismo 7 veel meer gericht op de eenzame speler. De mogelijkheid om überhaupt online tegen anderen te kunnen racen (afgezien van een halfbakken online ‘ontmoetingsplek’ waarin je met anderen vrij rondjes kunt draaien) moet ontgrendeld worden door heel wat uren te spelen. En over het competitieve speltype Sport heeft Polyphony tot nu toe vrijwel geen woord gezegd. Tijdens de reviewperiode was deze modus zelfs niet eens beschikbaar.

Ervaren spelers zal ook opvallen dat de game eigenlijk nauwelijks volledige nieuwe circuits bevat, al is de terugkeer van onder meer Daytona International Speedway en ook de fictieve High Speed Ring, Trial Mountain Circuit en Deep Forest Raceway wel zeer welkom. Ook het aantal auto’s dat we niet eerder in Gran Turismo-games hebben gezien is betrekkelijk beperkt. Toch voelt deze game wel degelijk als veel meer dan een opgeleukte en opgepoetste port van Gran Turismo Sport. Wel jammer: de meest bijzondere, exclusieve auto’s zijn nog altijd écht exclusief, want zo goed als onbetaalbaar. Je kunt ze dus alleen veroorloven door urenlang te blijven spelen óf uit te wijken naar het betalen van echt geld voor in-game valuta.

Toch mogen we in onze handen knijpen met Gran Turismo 7. Het is, eigenlijk naar oud goed gebruik, weer meer een autogame geworden dan een echte racegame, ook getuige de nadruk op een campagne voor één speler. Yamauchi’s verwoede poging om je onderweg bij te brengen wat voor moois de autowereld te bieden heeft, valt te prijzen. Maar uiteindelijk zijn het vooral de prachtige beelden én het next-level rijgedrag die Gran Turismo 7 tot één van de beste racegames van dit moment maken.

Gran Turismo 7 is vanaf 4 maart verkrijgbaar op PlayStation 5 en PlayStation 4. Voor deze review is de game getest op beide consoles.

Dit artikel delen:

Lees meer

Over die blauwgele vlag Battlefield 2042-update met scorebord een week uitgesteld
21

Reacties op: Gran Turismo 7 laat je ouderwets genieten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Lavandou

  • 2 maart 2022 14:13
  Hoe lang duurt het ongeveer om de MP vrij te spelen? Ik speel veel GT Sport en wil graag zsm online racen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JoevanBurik

  • 3 maart 2022 11:43
  @Lavandou Afhankelijk van hoe snel je door de campagne heen gaat, duurt het tussen de 5 en 10 uur voor je Sport Mode en Online Lobbies hebt vrijgespeeld, zou ik zeggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lavandou

  • 3 maart 2022 11:44
  @JoevanBurik Pff daar gaat dus wel even wat tijd in zitten haha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Furrr

  • 2 maart 2022 14:30
  Ik vond de singleplayer opzet van driveclub vermakelijk, sluit dit daar (enigszins) op aan?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rutgie

  • 2 maart 2022 17:40
  @Furrr Nee, dit is verre van dat. Het kan best een grind zijn om je door de singleplayer te worstelen. De enige gelijkenis die er misschien is, is dat races vaak opgedeeld zijn per autoklasse, merk of type. Verder lang zo spectaculair niet als GT.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DasScar

  • 2 maart 2022 15:09
  Prachtige graphics? Misschien valt de omgeving niet erg op als je zelf achter het stuur zit, maar amai, in de YouTube-video's en recensies die ik zie, ziet alleen de replay mode er fraai uit. Tijdens het racen zijn de omgevingen echt afgrijselijk hoekig en doods. Is het dan puur dat races met een bepaalde mate van belichting en reflectie er goed uitzien?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fr3nzy

  • 10 maart 2022 14:48
  @DasScar
  Mee eens, dat van de prachtige graphics snap ik ook niet.
  Inderdaad, de auto's zien er goed uit maar zowel de omgevingen als de physics stellen behoorlijk teleur. De omgevingen voelen statisch en generiek aan en hoe de auto's over de weg bewegen voelt niet realistisch aan.
  Op de eerste paar uur na is het een prima game en de mate waarin je progressie boekt qua vrijspelen van content voel bevredigend aan.
  De behoefte naar microtransacties voel ik niet, je hebt als snel een paar ton verzameld ( als je tenminste niet teveel losgaat met het tunen van je auto's ;) )
  Wat ik nog wel mis is de mogelijkheid om elkaars auto's te bekijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NrFive

  • 2 maart 2022 15:19
  Hoe zit het met die microtransacties?

  Begrepen dat het veel credits kost om iets te unlocken of te upgraden en dat ze soort van pushen om echt geld uit te geven zodat je sneller dingen unlockt. Klinkt als Shadow of War achtige taferelen. Is het noodzakelijk/ storend?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 2 maart 2022 17:30
  @NrFive ik verwacht niet noodzakelijk of storend zolang het niet iets is wat je perse wilt hebben. Uiteraard gaat je meest geliefde wagen in de top 10 van duurste modellen terecht komen. Maar ik gok dat de game uit te spelen is zonder die ene bolide. Als je echter er van overtuigd bent dat het je plezier gaat vergroten, dan zou je het onder noodzakelijk of storend kunnen laten vallen. Zelf hoop ik ook dat het wel mee gaat vallen maar bereid me vast voor op het ergste.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rutgie

  • 2 maart 2022 17:44
  @Jumpman In GT Sport zitten ook microtransacties, maar ik heb het daarin nooit als pay 2 win ervaren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jumpman

  • 2 maart 2022 20:51
  @Rutgie klopt, zo heb ik sports ook ervaren en is het alleen noodzakelijk en/of storend als je perse een bepaalde wagen wilt hebben. Met mijn geluk zitten meer dan 1 auto’s die ik perse wil hebben achter een fors prijskaartje XD. Maar speel de game dan ook net zo lief zonder tot ik genoeg gespaard heb ;-). Nu al zin in vrijdag (-_o)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • waterdemoon

  • 11 maart 2022 10:24
  @Rutgie ik heb gt7 en sport gespeeld, duurste auto in sport was 5 euro diezelfde auto in gt7 kan 20-40 kosten

  2 miljoen credits kost 20 euro, in japan krijg je voor hetzelfde geld 200 million credits, dikke oplichting van EA, ik bedoel sony

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Rutgie

  • 2 maart 2022 17:43
  Ik heb me zeker vermaakt met GT Sport, maar ik miste daarin de aandacht voor detail en het moeite moeten doen van verzamelen van de auto’s. Ik vraag me dus ook af of je de opzet wel ouderwets kan noemen. Misschien zijn we ook niet meer gewend om moeite te moeten doen in een dergelijke game. In Forza Horizon is het me op een gegeven moment tegen gaan staan dat ik om de haverklap de volgende zeldzame auto kreeg. Die game verveelde me daardoor juist.
  Dit is precies wat ik wil van een nieuwe GT.

  Ik vraag me wel af hoe het nu zit met het meenemen van je progressie uit GT Sport naar GT7.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 2 maart 2022 18:22
  Gebrek aan snelheidsgevoel (waarom zo weinig rubberstrepen op het wegdek?)
  Gebrek aan goed schademodel
  Eeuwig grinden voor alle toffe autos
  Veel saaie trage auto's waar je doorheen moet werken

  Klinkt als Gran turismo ja

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • LoGiCaL_PsYcHo

  • 2 maart 2022 19:43
  Jammer dat een serie die zo vernieuwend was in de beginjaren sindsdien stil is blijven staan. De hoeveelheid gerecyclede content is ook erg jammer. Toch heb ik hem gepreordered, hopelijk komt er nog veel nieuw middels DLC en gratis aangezien ik een fucking tientje extra heb moeten betalen om hem alvast op PS4 te kunnen spelen bij gebrek aan een beschikbare PS5.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Riyakuya

  • 2 maart 2022 22:16
  Ik snap niet helemaal hoe 'nostalgie' ervoor zorgt dat deze serie nog steeds zo hoog scoort. Ik zie eigenlijk niets in deze game dat nog niet eerder is gedaan door andere games. Weer effecten, 4k 60 en verbeterde lighting was vorige generatie op de One X al beschikbaar. Alleen daar had je ook nog een volledig schade model wat deze game mist. Verder moet ik eerlijk bekennen dat de tracks zelf er vaak toch wel erg statisch en karig uitzien. En dan heb ik de high quality DF review bekeken. Ray tracing is tof.. maar wat heb je eraan als het alleen in replays ziet. Daar speel je geen race games voor. Ik hou van racers en GT3 zal altijd een plekje in mijn hart houden maar sinds Forza Motorsport 4 kan ik niet zeggen dat GT me nog heeft kunnen overtuigen of wegblazen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Smallie

  • 3 maart 2022 08:09
  Ik moet ook toegeven dat ik minder enthousiast ben dan gehoopt.
  Ik hoopte dat de grind minder zou zijn, al hoort het wel een beetje bij de titel.
  De circuits vond ik ook wat kaal ogen in de filmpjes die ik tot nu toe gezien heb.
  Microtransacties schijt ik enorm op. Zeker omdat het spel al ruimschoots met de inflatie is mee gegroeid, zeg maar.

  Hij gaat er wel komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Fr3nzy

  • 3 maart 2022 13:05
  Ik heb GT sport nog in mijn library staan en eigenlijk nooit echt gespeeld.
  Momenteel speel ik veel Need for speed heat en naast het racen vind ik het customizen van de auto's met zowel onderdelen als spoilers, bumpers etc en paint en decals erg leuk. In hoeverre is dat mogelijk is GT sport en/of GT 7?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JoevanBurik

  • 3 maart 2022 16:41
  @Fr3nzy Je kunt GT7 eigenlijk niet echt vergelijken met Need for Speed, dat is toch het verschil tussen een veel meer waarheidsgetrouwe racegame op vooral afgesloten circuits, versus arcade racen in een open wereld.
  Dat gezegd hebbende: je kunt best wat customizen in GT7, zowel qua tuning van onderdelen als ook visuele onderdelen en liveries maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoofyZ3

  • 13 maart 2022 09:39
  @Fr3nzy je kan alles veranderen aan je auto, van paint Jobs tot aan velgen kleuren of motorkap kleuren spoilers stickers alles

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.