Eigenlijk moet je Prologue zien als promotiemateriaal voor de uiteindelijke game, evenals een middel om de ongeduldige gemoederen bij de fans van de serie te sussen. Toch moet je daar dan al gauw €45,- voor betalen, dus is het wel handig om van te voren te weten of deze game dat geld überhaupt wel waard is. Daar hebben wij dus even ons kritisch oog over geworpen en de game komt er niet zonder enige kleerscheuren van af. Iets wat je in het eerste opzicht overigens niet zo snel zou denken.

Op de Playstation 2 geldt Gran Turismo 3 eigenlijk nog steeds als dé standaard voor het gehele racegame genre. De concurrerende consoles hebben er nog steeds niet iets vergelijkbaars tegenin weten te brengen in hun line-up, waardoor het nog steeds als de meest uigebreide en realistische racegame van deze generatie gezien wordt. Als je Prologue speelt, word je al vrij snel duidelijk dat het volgende deel in de serie deze trend netjes voort gaat zetten. De opzet en vormgeving van de game zijn goed in lijn met de vorige games, waardoor het voor de fans meteen vertrouwt aan zal voelen.

Grafisch ziet de game er fantastisch uit en is het zelfs in staat om de grafische kwaliteiten van Xbox topper PGR2 te benaderen. Hierbij dient nog opgemerkt te worden dat Prologue een vroege build van GT4 betreft en het uiteindelijke product er alleen nog maar beter uit zal gaan zien. Vooral wat het wegwerken van kartelrandjes en flikkerende textures in de verre background betreft, zal het verschil merkbaar zijn. Toch zien de tracks er zeer overtuigend uit, met realistisch ogend asfalt en bij rally tracks zelfs een glinsterende ondergrond. Al met al is reflectie van zonlicht op het wegdek zeer goed uitgewerkt. Hetzelfde geldt overigens ook voor de models van de verscheidene auto's in deze game, die aardig wat details kennen en ook goed geanimeerd zijn, inclusief gloeiende remmen en vlammen uit de uitlaat.

Ook het geluid is zeer goed verzorgd. Niet alleen de reeds beschikbare muzieknummers die in Prologue aanwezig zijn klinken goed en bijpassend, ook de rest van het geluid is uitstekend afgewerkt. Het geluid van de verschillende auto's is werkelijk fantastisch en praktisch elke wagen kent een eigen uniek motorgeluid. Vooral een blazende turbo is geweldig uitgevoerd in deze game. Naar mijn weten is het ook de eerste game die het geluid van de windstroming en het bereden wegdek duidelijk weergeeft. Deze laatste twee elementen komen vanzelfsprekend alleen terug als je via een camerastandpunt aan de binnenkant van de auto racet.

Dan het hart van iedere game, de gameplay. Zoals door velen al wel verwacht werd, is ook dit uitstekend uitgevoerd. Hoewel GT3 nog steeds de meest realistische en uitgebreide racegame is die je kan kopen, voelt het geheel soms wel wat lomp en zwaar aan waarbij auto's soms niet lekker genoeg in bochten te gooien zijn. Men beloofde beterschap door middel van een geheel nieuw physics en control systeem, wat ook inderdaad goed uit de verf lijkt te komen. Prologue is, zoals eerder gezegd, een vroege build van de uiteindelijke game, maar ook in deze versie is de inwijding van het nieuwe stuursysteem al enigszins merkbaar.