Review
Gotham Knights

Gotham Knights tast in het duister

30 fps is niet het grootste probleem

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

Gotham Knights hangt aan elkaar van de vreemde ontwerpkeuzes. Of het nou om de open wereld gaat, het vechtsysteem, of zelfs de co-op: het is allemaal net niet diep genoeg uitgewerkt. De potentie zit er wel en wie zelf zoekt, vindt wat krenten in de batpap, maar het zou niet nodig moeten zijn om zelf zo te graven naar de hoogtepunten. Gotham Knights is de superheldengame die we verdienen noch nodig hebben.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Handvol memorabele momenten, onder de juiste omstandigheden prachtig en sfeervol, vechtsysteem bij vlagen bevredigend
 • Minpunten
 • Vechten wordt snel eentonig, levelsysteem is veel te bepalend, lege open spelwereld, co-op biedt weinig extra’s, laadtijden
Als je jarenlang in iemands anders’ schaduw hebt gestaan, kan het best moeilijk zijn als de spotlight plotseling op jou staat gericht. Bij Gotham Knights worstelen niet alleen de vier nieuwe beschermers van Gotham met hun nieuwe status. Ook ontwikkelaar WB Games Montréal komt erachter dat zoiets gaat met vallen en opstaan.

Het is bijna onmogelijk om bij Gotham Knights geen vergelijking met de Arkham-games te maken. De Arkham-trilogie werd weliswaar primair ontwikkeld door zusterstudio Rocksteady Studios, maar WB Games Montréal ontwikkelde de prequel Arkham Origins. Ook deze studio is dus onlosmakelijk verbonden met deze legendarische superheldengames. Gotham Knights is echter geen voortzetting van de ‘Arkhamverse’, maar biedt een eigen, uniek verhaal. Zónder Batman.

Batman is dood, lange leve Batman

Althans: de Caped Crusader speelt natuurlijk wel een rol in Gotham Knights. Aan het begin van de game komt Bats om het leven en nu is het aan zijn vier protegés om zijn werk voort te zetten. Nightwing, Batgirl, Robin en Red Hood duiken samen in een zaak waar ’s werelds beste detective op dat moment mee bezig was. Ze zetten hun hoofkwartier op in de Belfry, een oude klokkentoren, en bestrijden vanuit hier elke nacht misdaad in Gotham. Zo komen ze de Court of Owls op het spoor, een geheime sociëteit die al eeuwenlang achter de schermen van Gotham aan de touwtjes trekt.

Dat klinkt als de voedingsbodem voor een interessant plot met weer eens wat andere vijanden dan de standaard Joker of Two-Face, maar toch weet Gotham Knights nooit écht te verrassen. De game volgt braaf het standaard stramien van een superheldenverhaal, waardoor je ondanks een handvol memorabele momenten de belangrijkste onthullingen van ver ziet aankomen. Dat is op zich geen ramp, want het verhaal biedt vooral een reden om heel veel vijanden op hun neus te slaan.

Gotham Knights

Vechten tegen de sleur

Dat is immers hetgeen je het meest doet: vijanden in elkaar hengsten. Het vechtsysteem in Gotham Knights is erg simpel en kent geen block- of countermechanismen. Het draait volledig om aanvallen en ontwijken en dat voelt wat rudimentair. De veelbesproken framerate van 30 fps ligt hier niet aan ten grondslag; de Arkham-games speelden immers zelfs op de PlayStation 3 al zo soepel als een aal in een emmer WD-40. Zonder counters loopt alles gewoon net wat minder vloeiend in elkaar over.

Daardoor sluipt er al snel een bepaalde sleur in de gevechten. Veel vijanden lijken op elkaar en versla je dan ook met dezelfde tactiek. Ter afwisseling kun je voor elke missie een andere superheld selecteren, maar verwacht niet dat je na een wisseling van de nachtwacht plotseling een heel andere game speelt. De verschillende vechtstijlen zijn vooral cosmetisch; uiteindelijk beschikken ze allemaal over ongeveer dezelfde aanvallen. Waar Red Hood bijvoorbeeld met zijn (niet-dodelijke) pistolen schiet, werpt Batgirl een Batarang. 

Gotham Knights

Levelsysteem dicteert het tempo

De grootste uitdaging wordt op een goedkope manier gecreëerd door het levelsysteem. Vijanden later in de game zien er nog steeds exact hetzelfde uit, maar door hun hogere level duurt het domweg langer voordat ze tegen de vlakte gaan. Hoe basaal wil je het hebben?

Het is vooral frustrerend dat het levelsysteem zo drukt op de voortgang van het spel. Bepaalde zijmissies spelen zich netjes af in hun eigen verhaalboog met een eigen schurk, maar je móet ze wel tussendoor spelen in een bijna volledig vastgelegde volgorde. Anders ben je óf te zwak voor het hoofdverhaal, óf veel te sterk voor de zijmissie als je die later oppakt. Gotham Knights vordert daardoor erg rommelig - de spectaculaire baasgevechten zitten bijvoorbeeld allemaal geconcentreerd in de laatste uurtjes van de game.  

Verkleedpartijtje

Samen met dit levelsysteem hangt een al even nutteloos loot- en craftsysteem. Je ontgrendelt aan de lopende band nieuwe pakjes en wapens, en door het levelsysteem ben je praktisch gedwongen om steeds blind je sterkste uitrusting te kiezen. Zelf iets vervaardigen kán met de talloze grondstoffen die je verzamelt. Maar waarom zou je, als je na elke missie je toch weer volledig moet verkleden?

Gelukkig levelen je vier helden wel tegelijkertijd, waardoor je ze in ieder geval niet stuk voor stuk hoeft op te trainen. De hoofd- en zijmissies samen geven bovendien steeds net genoeg XP om verder te kunnen, waardoor je ook niet in de stad hoeft te grinden. Dan zou de lol er al helemaal snel van af zijn.

Gotham Knights

Kostbare Kodakmomentjes

De activiteiten in Gotham zijn namelijk al even doorsnee als de vijanden. Op verschillende plekken in de stad vinden misdaden plaats, zoals overvallen, gijzelingen, of organenhandel. De vier vigilantes kunnen die misdaden oplossen door - jawel - iedereen op hun neus te slaan. Zo af en toe mag je ook nog een achtervolging inzetten, maar de Batbrommer voelt relatief traag en komt bij de minste stuurfout al tot stilstand. Deze achtervolgingen laat je dan ook het liefst links liggen.

De stad kan wel heel sfeervol zijn, maar alleen onder specifieke omstandigheden. Wanneer het wolkendek openbreekt en het zilveren maanlicht in de natte straten versmelt met het rode en paarse neon van nachtclubs en billboards, komen ray tracing, volumetrische belichting en de 4K-resolutie harmonieus samen. Op zulke momenten is het wel te begrijpen dat Gotham Knights op 30 fps is vergrendeld. Waarschijnlijk zou Gotham minder sfeervol zijn als op een ander vlak was ingeleverd. 

Gotham Knights

Desondanks blijft de stad leeg en verlaten ogen. Het is verhaaltechnisch gezien logisch dat de inwoners van Gotham ’s avonds niet over straat durven, maar wat is dan nog de toegevoegde waarde van een open wereld? Ook opmerkelijk: bij elke overgang van en naar de open wereld, krijgen we (kort) te maken met een traditioneel laadscherm. Die zien we niet vaak meer sinds de PS5 en Xbox Series hun intrede deden.

Gaat uit als een Knightkaars

Zelfs wanneer de game positief uit de hoek komt, lijkt er altijd weer een slecht doordachte ontwikkelkeuze tegenover te staan. Bij een aantal missies verrast de game door dialogen of zelfs stukjes gameplay af te stemmen op de held(in) die je op dat moment bestuurt. Dan wil je zo’n missie ook als een andere held kunnen herspelen, maar dat is dan weer geen optie. De game moedigt je aan om te wisselen, maar geeft vervolgens wel elke held zijn of haar eigen verhaal. Dat werkt niet samen, zo krijg je steeds maar stukjes van ieders verhaal mee.

Gotham Knights kent zeker een paar hoogtepunten, maar speelt veel vaker als eenheidsworst. Daar kan de co-op modus ook geen verandering in brengen. Er zijn niet ineens speciale aanvallen voor twee spelers; het blijft hetzelfde eentonige vechtspel, maar dan met twee superhelden in beeld. Misschien was het beter geweest als de titulaire Gotham Knights écht op eigen benen zouden staan. In een singleplayergame, zonder een co-op modus, zonder open wereld en vooral zonder levelsysteem, die allemaal als ballast worden meegesleept. Wellicht had de game dan zelfs ‘gewoon’ op 60 fps kunnen draaien.

Gotham Knights is nu verkrijgbaar voor PlayStation 5, Xbox Series X en S, en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Mario + Rabbids: Sparks of Hope verbetert zijn voorganger op bijna ieder vlak Double XP-weekend voor Overwatch 2 begint vanavond
45

Reacties op: Gotham Knights tast in het duister

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  -JK-

  • 21 oktober 2022 13:09
  ik blijf er deadpool in zien sorry XD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Raxpherion

  • 21 oktober 2022 13:15
  Zelfs ign geeft een 5. Gebeurt niet vaak. Ik had er eerst wel zin in maar laat maar zitten. Countersysteem in de batman reeks waren juist zo vet en gaf een lekkere flow aan de combat. Dikke combo’s. Wat een rare keus om dat eruit te halen. Aan mij voorbij dus. Genoeg andere games komen er aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ziminar

  • 21 oktober 2022 13:29
  Onbegrijpelijk dat ze dit zo uitgeven, ze leren er ook niet van

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Improv

  • 21 oktober 2022 13:30
  Helaas

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 21 oktober 2022 13:39
  Ik ga de game misschien toch een kans geven. ik denk dat recensenten teveel kijken wat Rocksteady maakt..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ardyn

  • 21 oktober 2022 17:07
  @Snoop213
  De hoeveelheid marketing is niet met elkaar te vergelijken. Hogwarts Legacy eindigt niet zoals dit, dat weet ik wel zeker.
  Daarnaast speelden er erg veel problemen bij WB Montreal, nou ja, spelen*.

  Ook even melden dat Rocksteady niets te zeggen heeft over een release datum.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 21 oktober 2022 17:14
  @Ardyn Nou Rocksteady is een studio waar een game niet eerder uitkomt dan dat die game af is

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  racerozzy

  • 21 oktober 2022 13:39
  Gotham zonder Batman was al gedoemd te falen. Jammer, laat de franchise mogelijk eindigen op een pijnlijke manier, de eerste games heb ik me veel plezier gespeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chefry

  • 21 oktober 2022 14:10
  @racerozzy

  Als men een verhaal had gedaan na afloop van Arkham Knight dan had het wel gekund

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  racerozzy

  • 21 oktober 2022 15:47
  @chefry Batman beyond was een betere richting geweest. Heb je in ieder geval een batman.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chefry

  • 21 oktober 2022 15:57
  @racerozzy
  Ik ken het verhaal van beyond niet

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  racerozzy

  • 21 oktober 2022 21:58
  @chefry Dikke tip zelfs nu nog, Bruce Wayne is oud en er komt een nieuwe Batman in een meer high tech Gotham. The animatie serie was ook wat volwassener, drugs in de vorm van spierversterkers was zo'n voorbeeld. Een beyond game zou 100% score mits goed uitgevoerd enige die we hebben gezien was op de PSX en dat was…. niet best.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Riyakuya

  • 21 oktober 2022 13:40
  En dan ook nog lekker arrogant doen met hun 30fps. Ik heb de vergelijking van DF gezien en het is echt beschamend slecht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 21 oktober 2022 13:48
  @Riyakuya. Op resetera hebben mensen toch meer liefde voor de Game dan de recensenten beweren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Riyakuya

  • 21 oktober 2022 13:51
  @Snoop213 ja met dit soort wanvertoningen kunnen ze inderdaad beter de stekker eruit trekken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Psyl

  • 22 oktober 2022 09:31
  @Snoop213 Arkham Origins was alles behalve middelmatig en een betere game dan Arkham Knight.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 22 oktober 2022 09:39
  @Psyl Ja ik lees ook dat Gotham knights beter is dan de recensenten beweren. Dus ik ga hem misschien toch een kans geven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  chefry

  • 21 oktober 2022 14:09
  Goed artikel maar jammer om te lezen. Ik had zo uitgekeken naar deze game. Misschien een keertje in de toekomst als deze heel goedkoop is

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 21 oktober 2022 14:22
  Had er nog wel enige hoop voor maar na dit gelezen te hebben laat ik hem echt heel lang liggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 21 oktober 2022 14:42
  Jammer dat ze zo gefaald hebben. Heb toendertijd erg genoten van Arkham Origins en had gehoopt dat dit minstens net zo goed zou worden. Maar als ik dit allemaal zo lees is dat helaas niet het geval.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.