Toen de God of War Collection werd aangekondigd, waren de reacties gemengd. De meerderheid vond het geweldig om twee van de paradepaardjes van de PlayStation 2 nogmaals in te duiken, ditmaal zelfs voorzien van High Definition-graphics. Maar een deel dat de oorspronkelijke PlayStation 3 bezat en de God of War-games nog backwards compatible kon spelen, achtte zo’n collectie enigszins overbodig. Dat argument kan definitief van tafel worden geveegd: het grafische verschil tussen de oorspronkelijke uitgave van de God of War-games en de HD-versie ervan is zo gigantisch groot, dat je even met je ogen moet knipperen om het te geloven.

Wraak

In God of War speel je met de Spartaanse strijder Kratos, een legeraanvoerder die gezegend is met de krachten van oorlogsgod Ares om zijn vijanden te vernietigen. Wanneer hij in zijn niet te stoppen bloedlust zijn eigen gezin per abuis vermoordt, heeft hij nog maar een missie: wraak nemen op Ares, die hem tot zo’n wrede krijger heeft gemaakt. In deze missie knokt Kratos zich langs horden vijanden om het uiteindelijk tegen Ares zelf op te nemen. In God of War II is Kratos de nieuwe oorlogsgod, maar wordt hij verraden en vermoord door oppergod Zeus. Hij reist terug in de tijd om het tegen de oppergod op te nemen.

Hét aspect waardoor de God of War-games in het oog springen, is het bloederige geweld. De pure woede die van Kratos afstraalt in zijn queeste naar wraak, is ongekend. Op de meest wrede manieren bewerk je allerlei soorten wezens uit de Griekse mythologie. De gevechten zijn niet alleen enorm stijlvol in beeld gebracht, maar spelen ook verschrikkelijk vloeiend. Deze gevechten spelen zich af in enorm mooie en diverse omgevingen, welke ook nog eens een aantal puzzel- en platformelementen kennen. Deze elementen halen nooit het tempo uit het spel en duren altijd precies lang genoeg.

In het kwadraat

Wat God of War is, dat is God of War II in het kwadraat. De graphics zijn nog een flink stukje opgeschroefd, waardoor je in HD volledig vergeet dat je eigenlijk een PlayStation 2-game speelt. Bovendien zijn er flink meer eindbazen en is de afwisseling in de gameplay ook nog eens een stuk groter, met het vliegen op een pegasus en spectaculaire platformsequenties. Het verhaal in God of War II is wellicht net wat minder meeslepend, maar de gameplay maakt dat meer dan goed: het overtreft in alle opzichten die van het toch al onvergetelijke God of War.

Je zult zeker tien uur per game kwijt zijn en dan zijn er nog extra moeilijkheidsgraden, uitdagingen en ontgrendelbare extraatjes vrij te spelen. Ook bevat de disc uitgebreide videoreportages over de totstandkoming van beide God of War-spellen. Zelfs de verzamelaars van digitale trofeeën voor PlayStation Network zijn niet in de steek gelaten: de disc bevat maar liefst twee trophysetjes en om ze allemaal te halen wanneer je de ultramoeilijke Challenge of the Gods en Challenge of the Titans weet te voltooien. Voor een prijs van rond de 30 euro biedt de God of War Collection zo enorm veel van zo’n enorm hoge kwaliteit, dat eigenlijk niemand deze verzameling kan laten liggen.