De tijd van de simpele schietspellen is voorbij. We krijgen wekelijks games voorgeschoteld waar we vaak geen genoegen mee nemen, terwijl wij ons vroeger zulke games niet eens voor konden stellen. Het overgrote deel van de gamers eist steeds meer van games en neemt vaak geen genoegen meer met simpele gameplay of eenvoudige graphics. Desondanks is er nog steeds een kleine groep die concepten als die van Space Invaders of Ikaruga kunnen waarderen. Behoor jij tot deze groep en heb je een Xbox 360? Download dan Geometry Wars: Retro Evolved 2 via Xbox Live.

Het concept van de Geometry Wars-serie is zeer simpel opgebouwd. In een rechthoekig veld, wat aan alle vier de kanten afgesloten is, bevindt zich een figuur opgebouwd uit een aantal lijnen. Dit figuur is je schip waarmee je het op kunt nemen tegen tegenstanders die willekeurig om je heen zullen verschijnen. Hoewel ook zij opgebouwd zijn uit lijnen heeft elk type vijand een andere vorm, kleur en gedrag waar je naar verloop van tijd op moet leren inspelen. Groene figuurtjes volgen je, maar ontwijken tevens de kogels die je afvuurt vanuit je schip. Paarse figuurtjes volgen je tevens, maar splitsen zich wanneer je op ze schiet. Je kunt er dus van uit gaan dat je in een Geometry Wars-game voornamelijk bezig bent met het beschieten van je vijanden terwijl je je een weg baant door het speelveld heen.

Hoewel de game in principe bestaat uit een zeer simpel schietconcept maakt de combinatie van een sterke gameplay een gelikte graphics het concept compleet. Er zullen vaak situaties voorkomen waarbij je belaagd wordt door een scala aan vijanden en waarbij je het overzicht kwijt dreigt te raken. Hoewel dit vaak als complete chaos overkomt, is dit juist het deel waar de uitdaging in ligt. Op het moment dat je je een weg weet te banen door een muur met vijanden kun je score verdubbelaars oppakken waarmee je de punten verdubbelt die je krijgt van het beschieten van de vijanden. Naast de gameplay maken de graphics het concept compleet. In Geometry Wars: Retro Evolved 2 voor de Xbox Live Arcade zal je al snel merken dat elke vermoorde vijand een kleine vuurwerk-achtige explosie achterlaat. Als je dit 15 tot 20 keer per seconde inbeeld dan krijg je een goed idee van de graphics.

Geometry Wars: Retro Evolved 2 is de opvolger van het eerste deel, die tevens ook beschikbaar is op de Xbox Live Arcade. Als je kijkt naar de verhoudingen tussen de twee games, dan zie je dat deel twee zich voornamelijk heeft verbeterd op grafisch gebied.  Vijanden ontploffen op een spectaculairdere manier en de animaties ziet er soepelder uit. Los hiervan is er op gebied van gameplay weinig veranderd, aangezien het slecht een aantal vernieuwde modi met zich meebrengt. Desondanks weet het concept van Geometry Wars: Retro Evolved 2 nog steeds te boeien en zul je, mits je aantal vrienden hebt waarmee je het leaderboard deelt, vele uurtjes besteden aan het behalen van een goede highscore. Hoewel mooie graphics vaak voordelen hebben kan ik me voorstellen dat iemand met gevoeligheid voor epilepsie hier makkelijker een aanval door kan krijgen dan menig ander spel.

De game brengt zoals eerder vernoemd een zestal nieuwe modi met zich mee, die tevens elk één of meerdere 'verborgen' achievements hebben. Hoewel het eerste aantal relatief simpel is, neemt de de moeilijkheidsgraad toe per onderdeel. Tot en met het vijfde onderdeel kun je er snel doorheen spelen. Daarentegen is het laatste onderdeel een stuk uitdagender. Geometry Wars is een bijzonder simpele game die door middel van zijn gameplayconcept en graphics toch een uitmuntende prestatie weet weg te zetten. Mocht je dus op zoek zijn naar een goede Xbox Live Arcade-titel dan verdient Geometry Wars het zonder twijfel om bovenaan het verlanglijstje te staan.