Review
Gears of War 4

Gears of War 4

Een best-of van alle Gears of War-games

Geschreven door Ron Vorstermans op
Gears of War 4 is als een best-of van alle Gears of War-games tot nu toe. Dat is een gemeend compliment richting The Coalition, dat de essentie van de Gears of War-licentie met zijn debuut direct te pakken heeft.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Toffe nieuwe wapens, fantastische co-op, goede multiplayer
 • Minpunten
 • Veel reguliere knalactie, verhalend weinig om het lijf

Toen Bungie de Halo-serie uitzwaaide om aan Destiny te werken voor Activision hadden fans alle reden om zich zorgen te maken. Het was opeens aan een nieuwe ontwikkelaar, 343 Industries, om Halo weer perspectief te geven. Dat lukte, al had de studio daar na Halo 4 nog wel een vijfde deel voor nodig. The Coalition gaat het met Gears of War 4 in dat opzicht effectiever af, want het debuut van de studio is vanaf begin af aan overtuigend.

Het was niet alleen het vertrek van de eigenlijke bedenker van Gears of War, Epic Games, dat ons sceptisch stemde voor de release van dit nieuwe deel. De Gears of War-serie is na het grensverleggende eerste deel eigenlijk nooit écht door zichzelf overtroffen. Gears of War 2 en 3 waren heel fijne shooters, maar ze speelden ook erg op veilig. Of om in het jargon van de serie te blijven: bigger, ja, more badass, ja, maar better? Mwa, eerder gewoon erg goed.

Gears of War 4

Kamertje, gangetje, gebied…

Dat is helemaal niet erg, maar misschien verwacht je dat Gears of War 4 een ommekeer binnen de serie inluidt. Dat is dus absoluut niet zo. Alle bekende facetten uit de serie passeren tijdens de singleplayer van het vierde deel de revue. Denk aan Horde-missies waarin je een afgezet gebied moet verdedigen terwijl golven aan vijanden op je afrennen en het hyperlineaire leveldesign dat je van nieuw gebied naar nieuw gebied loodst.

De singleplayer van deel vier is beter te omschrijven als een uitstekende samenvatting van wat de voorgaande delen goed maakte: zware militaire actie incluis bloedvergieten, een verhaal dat het bloedvergieten verantwoordt en een split-screen en online co-op-functie. Zeker op de hoogste moeilijkheidsgraad en in co-op excelleert de schietactie, als ook het flanken van tegenstanders en het bedenken van een plan van aanpak aan bod komen.

Gears of War 4
Gears of War 4
Gears of War 4

De game telt veel van zulke passages, waarbij de actie vooral teert op een combinatie van knallen, cover zoeken en doorrennen naar het volgende checkpoint. Daar schiet de singleplayer een beetje in door. Na het uitroeien van alle tegenstanders in het zoveelste kamertje, gangetje of gebied is de kans groot dat je op weg moet naar het volgende kamertje, gangetje of gebied dat van vijanden ontdaan moet worden. Met name als je niet in co-op speelt wordt die formule een beetje ergerlijk.

…repeat

Kent de singleplayer dan geen afwisseling? Gelukkig wel. Wanneer de nieuwe protagonist, JD Fenix, aan een liftkabel hangt terwijl hij uit een ontploffende mijnschacht vliegt, bijvoorbeeld. Of wanneer JD met een cirkelzaagschietende mech door een belegerde stad rent om grubs te verpletteren en gebouwen omver te airstriken. Dergelijke setpieces zijn de hoogtepunten van de verhalende modus, maar ze zijn tegelijkertijd schaars. Wat ons betreft hadden ze een veel groter deel van de singleplayer in beslag genomen.

Gears of War 4

Dat had ‘t geheel net wat memorabeler gemaakt. Na zeven uur op de op één na hoogste moeilijkheidsgraad hebben we ons (mede dankzij de co-op) erg met de singleplayer vermaakt. De nieuwe personages zijn overtuigend, het Gears of War-universum is grotendeels onaangetast gebleven (de nieuwe vijand, de Swarm, verschilt echt nauwelijks van de oude vijand, de Locust) en de onvermijdelijke comeback van oude bekenden is best imponerend. Verwacht geen wonderen van het verhaal, maar het is simpel en doeltreffend en biedt reden om door te spelen.

Afijn, in het kader van de singleplayer willen we nog even nieuwe wapens uitlichten: de Buzzkill en de Overkill. De Buzzkill schiet cirkelzaagbladen die kleinere vijanden op bevredigende wijze in kleinere deeltjes klieft. Het wapen is zonder twijfel de beste toevoeging aan het huidige wapenarsenaal. Net iets minder absurd, maar nog altijd erg fijn, is de Overkill, een schotgun die zowel bij het indrukken als het loslaten van de trigger een shotgun-pellet afvuurt. Héérlijk.

Gears of War 4
Gears of War 4
Gears of War 4

Multiplayer

Ook in dit deel vormt de multiplayer weer een belangrijke pijler naast de singleplayer- en co-op-modi. We hebben met plezier veel tijd in de multiplayermodus van Gears of War 4 gestoken. Waar de ‘gewone knalactie’ in de singleplayer soms in herhaling valt, is die actie in de multiplayer juist een kernwaarde. Met één pellet van je shotgun leg je een tegenstander om, wat het opzoeken van de opponent even aantrekkelijk als gevaarlijk maakt. Dat maakt wel dat de meeste gevechten van dichtbij worden uitgevochten, en reguliere langeafstandswapens (wederom) iets minder belangrijk zijn dan onze persoonlijke voorkeur.

De competitieve modi, die langer duren dan de normale modi en gebruik maken van aparte, meer uitgebalanceerde instellingen, moeten de slinkende core community van Gears of War 4 op deze nieuwe consolegeneratie weer wat body geven. Gezien de gameplay top is en de balans in orde, geloven wij daar wel in. Wie juist op zoek is naar een luchtige spelervaring, kan eveneens bij Gears of War 4 terecht. Enkele modi, waaronder een verkapte Gun Game-modus zoals die bekend is uit Call of Duty, maken de opzet net wat speelser dan ‘knal op iedereen die rondloopt’.

Gears of War 4

Geslaagd debuut

De maps zijn bovendien uitstekend en de matchmaking is razendsnel. Wat voor de multiplayer geldt, geldt in die zin ook voor de singleplayer: Gears of War 4 is geen bolwerk van vernieuwing, maar is juist een samenraapsel van alle elementen die de serie tof maken. Een best-of, zeg maar. Dit vierde deel herinnert ons eraan dat de cover-based-shooter nog altijd bestaansrecht heeft. Maar bovenal is dit vierde deel het bewijs dat de serie in de juiste handen is bij The Coalition.

Gears of War 4 is vanaf 11 oktober verkrijgbaar voor Xbox One en pc (Windows 10). Deze recensie is gebaseerd op de Xbox One-versie.

Dit artikel delen:

Lees meer

Systeemeisen Skyrim - Special Edition bekend Oculus Touch-controllers nu te reserveren
24

Reacties op: Gears of War 4

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • casualkiller

  • 11 oktober 2016 10:48
  Waarom geen woord over de microtransacties en het kunstmatige grinden voor items in multiplayer ?

  moet toch wel zeggen dat ik na gears of war:judgement gezworen heb nooit meer een gears te spelen, maar ergens lokt deze titel dan wel weer.. wellicht na een dikke prijsdrop op pc ergens volgend jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 12 oktober 2016 13:49
  @casualkiller
  Alle items zijn puur cosmetisch. Het heeft 0,0 invloed op de gameplay. Dat jij per sé een speciale lelijke paarse bubble lancer wil… tja.. dan moet je grinden. En heb je daar geen zin in, dan betaal je gewoon. Niks mis met dit systeem.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 12 oktober 2016 18:08
  @Battlestar28 Het klopt gewoon niet dat er transacties inzitten.
  Niet alleen bij deze game maar alle games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 13 oktober 2016 18:44
  @toeterbaas198219
  Jawel. Ik vind het leuk om in sommige games een speciale outfit/skin/etc. te hebben. Dota2 is ook f2p, maar ik vind het leuk om zo nu en dan eens een nieuwe courier skin of iets dergelijks te kopen.
  Je bent niet verplicht om te kopen, en het heeft geen invloed op de gameplay. Hoe kan je er dan nog steeds om klagen? Die paar euro die je dan uitgeeft? Ik vind dat je meer recht hebt om te klagen als het gaat over de aanschaf van Xbox/ps games. 50/60 euro voor een spelletje…. Dat is pas belachelijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 11 oktober 2016 10:51
  Ik ben na Gears 3 al gestopt, was een mooi einde, klaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 11 oktober 2016 11:27
  ik heb na lange tijd weer zin in.

  Vond Gears of war ultimate edition weer heerlijk en kreeg meteen 1,2,3, en judgment er bij en deze weer allemaal opnieuw gespeeld genoten van de horde modes.

  Vanmiddag meteen even kijken of het wat is en dat ze op safe spelen dat doet call of duty toch ook al jaren en assasins creed en welke game serie dan niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 11 oktober 2016 11:35
  Hoppa! Lekker ouderwets co-op spelen, zin in!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 11 oktober 2016 13:22
  Kan voor iedereen de Gears of Wars boeken ook aanraden. Verhaal is geweldig. Veel dieper en donkerder dan je denkt

  Van de week mijn Xbox One S GoW 4 UE ontvangen. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 11 oktober 2016 13:37
  Waar blijft Grohe of een van zijn vele accounts?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 11 oktober 2016 13:42
  @haastnooit

  Please don't do this. Eindelijk hebben we al paar dagen geen last van dat stuk ongedierte en dan ga jij het lopen jynxen.
  :(

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  vjiezze vir

  • 11 oktober 2016 14:06
  Heb de game al vanaf vrijdag kunnen spelen en het voelt weer heeeerlijk aan… verhaal vond ik best goed en gok dat het een mooi begin is van een nieuw chapter

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 11 oktober 2016 16:44
  Dat wordt dan GoW4 en geen Mafia3 !

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xeros

  • 11 oktober 2016 17:27
  Idd ben ook GoW 4 gegaan.
  Kan ik mooi switchen tussen m'n X1 en mn PC

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 13 oktober 2016 07:08
  @xeros moet je hem dan digitaal kopen om ook op de pc te krijgen of kan het ook met een disc versie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RdeFuijk

  • 16 oktober 2016 20:59
  @hulstpower Alleen digitaal. Dus als je hem via de windows 10 store of Xbox store koopt heb je gelijk toegang tot de game op beide platformen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 11 oktober 2016 20:54
  Hoe is de Mp ?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 12 oktober 2016 13:09
  @toeterbaas198219 Staat in de recensie

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 12 oktober 2016 14:43
  @MichelMusters wil het graag van meerdere weten :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 13 oktober 2016 07:10
  @toeterbaas198219 Ik vind de multi heerlijk je word nu ook kwa skills meer bij mensen geplaats die ook jou skill niveaue hebben als ik het goed had.
  Bij de GOW UE werd ik hopeloos afgeknalt door pro maar bij deze ging ik gisteren toch heel goed.
  Misschien geluk en toeval maar zo heerlijk potje had ik niet bij GOW UE.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • toeterbaas198219

  • 13 oktober 2016 22:39
  @hulstpower Dat klinkt positief.
  Is het ook erg druk op de servers alvorens ik 70 euro neerleg in de windows store?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.