Review

Gears of War Ultimate Edition

War never changes

Geschreven door Kevin Shuttleworth op

Gears of War: Ultimate Edition is een liefdevolle heruitgave van het originele Gears of War voor de Xbox 360. De game draait soepel, oogt prachtig en zit bomvol content, mede dankzij de toevoeging van missies die alleen beschikbaar waren voor de pc-versie en maarliefst 19 multiplayer-maps. Het is een prima deal, maar het blijft het eerste deel in een serie die zich de afgelopen jaren heeft doorontwikkeld.

8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Klinkt en oogt fantastisch, gameplay subtiel gemoderniseerd, robuust pakket voor een zachte prijs
 • Minpunten
 • Sommige aspecten van het level- en gamedesign verouderd, AI gedraagt zich dom, geen mogelijkheid om de verschillen tussen de Ultimate Edition en het origineel te aanschouwen
Je staart naar de etalage van een antiekhandelaar. Daar zie je een hoge, eikenhouten kledingkast met ronde poten, twee levensgrote deuren met bronzen klinken en franjes op de bovenkant die het helemaal afmaken. Je bent verliefd en je moet het hebben, omdat het je herinnert aan de pannenkoeken die oma altijd voor je bakte. Als twee weken later de bezorgers de kast komen afleveren, kom je tot de conclusie dat de rest van je huis veel te modern ingericht is voor een antieke schoonheid als deze.

Gears of War Ultimate Edition is een heruitgave van het origineel in 2006. In de game neem je het als een van de gespierde Gears-soldaten, Marcus Fenix, samen met de andere drie leden van Delta Squad op tegen de Locust. Dit ras heeft onder de grond geleefd tot ze het tijd vonden om die geniepige mensen een kopje kleiner te maken.

Toen Gears of War uitkwam werd het geprezen als een revolutie voor third-person shooters, vergelijkbaar met wat Halo: Combat Evolved betekende voor first-person shooters. Gears of War opnieuw ervaren levert niet diezelfde ervaring. En dat kan ook niet, want geen game wordt ontworpen met het ontwerp van de toekomst.

Jong van geest

Gears of War Ultimate Edition voelt wel modern aan als het aankomt op standaard gameplay. Wanneer de twee games direct met elkaar vergeleken worden is de besturing van de Ultimate Edition wat soepeler en genuanceerder. Waar je bij het originele Gears of War wel eens achter een hoekje bleef hangen als je over een barricade schuift, gaat het in deze nieuwe variant met het gemak van de recentere Gears-games. Zo is de standaard gameplay naar de huidige standaard getild.

Dit is niet iets dat je gelijk voelt terwijl je speelt, wat zowel een compliment als een gemiste kans is voor de Ultimate Edition. Het is helaas niet mogelijk om te schakelen tussen de oude en nieuwe versies van Gears of War, wat bijvoorbeeld wel kan in de remastered uitgaves van Halo en Halo 2. Wil je de verschillen zien en ervaren, dan moet je toch echt je 360 uit de kast trekken. Dit is vooral een gemiste kans, omdat de remastered variant redelijk verschilt van het origineel. Juist om die reden houdt de Ultimate Edition stand. Oftewel: waar sommige remasters en remakes enkel een vorm van nostalgische gevoelens oproepen vanwege de herinneren die de games oproepen (en niet omdat ze nu nog de moeite waard zijn om te spelen), daar is Gears of War ook in 2015 nog een topgame.

Logischerwijs is de game er audiovisueel enorm op vooruit gegaan. Ten eerste draait de game op een soepele 60 frames per seconde, in 1080p. Alle assets zijn opnieuw ontwikkeld en geluidseffecten zijn opnieuw opgenomen. Vooral in de tussenfilmpjes zijn de verbeteringen overduidelijk merkbaar. Die ene rimpel op het gezicht van Marcus geeft net wat beter aan hoe pissig hij is, terwijl de kleuren en felle zonnestralen de stad op de achtergrond meer een eigen identiteit geven. De oorspronkelijke Gears of War was grijs en grauw, de Ultimate Edition een stuk minder – een positieve verandering. Gears of War Ultimate Edition kan hierdoor prima door voor een game uit de huidige generatie.

Geen wijn

Helaas is Gears of War op sommige fronten iets minder goed ouder geworden. Zo zijn er secties in de game waarin je een pad linksom of rechtsom moet kiezen. In plaats van een pad kiezen door het simpelweg te bewandelen, word je uit de ervaring gehaald om met een druk op de knop je keuze te bevestigen. Net als in andere games van rond die tijd, sta je bovendien vaak te wachten op je teamgenoten om een deur te openen en valt er toevallig een brokstuk in de gang achter je zodat je niet terugkan. Dit is verouderd level- en gamedesign en werkt vandaag de dag niet meer.

Ook op het gebied van kunstmatige intelligentie is het er niet fraaier op geworden. De vriendelijke AI rennen vaak zonder pardon op grote groepen Locust af, wat resulteert in teamgenoten die je overeind moet helpen in hachelijke situaties. Daarnaast zijn sommige Locust in de afgelopen negen jaar blind geworden, waardoor ze volledig stilstaan in complete doodsangst, niet wetend waar ze naartoe moeten. Of, nog beter, rent een vijand naar een uiteinde van de omgeving, zodat je eerst tien minuten op speurtocht mag voordat je ‘m gevonden hebt en eindelijk verder kunt gaan. Tenslotte hebben je teamgenoten wel eens moeite met het vinden van locaties. Lekker wachten dus, tot Baird een deur opent of Cole besluit uit dekking te komen. 

Bomvol

Wat Gears of War bovenal een aantrekkelijk aanbod maakt, is het totaalpakket. Naast de campagne - die overigens ook weer in coöp speelbaar is - zijn alle originele multiplayermodi aanwezig, die je op maarliefst 19 maps kunt spelen. Ook de extra missies uit de pc-versie van Gears of War zijn toegevoegd. Om het pakket compleet te maken, krijg je te zijner tijd ook toegang tot de originele Gears of War, Gears of War 2, Gears of War 3 en Gears of War Judgment, zodra de Xbox One met 360-games overweg kan.

Ook al is het een mooi aanbod, Gears of War is in sommige opzichten inmiddels antiek. Je moet een liefde hebben voor antiek om de Ultimate Edition in z’n geheel te kunnen waarderen, ook al is de game goed genoeg opgepoetst om door te gaan voor een modern product. De beste reden om Gears of War Ultimate Edition te spelen is wellicht om die oude herinneringen te herleven – en dat daarin slaagt deze heruitgave met verve.

Gears of War Ultimate Edition is vanaf vrijdag 28 augustus verkrijgbaar voor Xbox One. De game komt later ook naar pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Ontwikkeling horrorgame Soma is bijna afgerond Nederlandse game Cross of The Dutchman verschijnt volgende maand
21

Reacties op: Gears of War Ultimate Edition

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  darkmanwls

  • 24 augustus 2015 12:32
  Halo een revolutie voor t first person shooter genre? Begrijp me niet verkeerd hoor, Halo is een prima spel, niets ms mee. Maar het is en blijft gewoon een first person shooter, waar er al zo verschrikkelijk veel van waren voordat ie uit kwam.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 24 augustus 2015 12:56
  Reactie op verkeerd artikel?

  Maar Halo is wel degelijk een revolutie geweest voor shooters op de consoles en de hierbij horende multiplayer. Dit deden ze fantastisch en heeft de ogen van menig ontwikkelaar geopend…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 24 augustus 2015 14:10
  Nee hoor, reactie op het goede artikel, in dit artikel wordt gezegd dat Halo revolutionair was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MikkelE30

  • 24 augustus 2015 13:03
  Een revolutie voor het first person shooter genre op de console had er dan moeten staan. Want dat was het wel.

  Sorry gamer, maar hoe kun je dit nou als minpunt zien?
  "geen mogelijkheid om de verschillen tussen de Ultimate Edition en het origineel te aanschouwen"

  Daar hebben ze al zat trailers/screenshots van gegeven..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  nicster

  • 24 augustus 2015 13:20
  ik kan je leeftijd natuurlijk niet raden, maar ik denk dat je een behoorlijk stukje game geschiedenis hebt gemist en halo niet gespeeld hebt rond de tijd dat het uit kwam.

  heel de besturing, game mechanics, multiplayer ervaring etc. worden tot op heden nog (her)gebruikt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • zuipbeschuit

  • 24 augustus 2015 13:24
  Counterstrike was al uit toen Halo uit kwam, dat was pas episch…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  darkmanwls

  • 24 augustus 2015 14:10
  Ik ben 34 jaar oud en was er dus wel degelijk toen dit uitkwam. En de besturing was allang eerder gedaan voor consoles door zowel Golden eye en perfect dark op n64 als Time splitters op de ps2. Zelfs quake 2 op de ps1 had al een vergelijkbare besturing.
  Ik heb halo zelf gehad toen het uit kwam, ik zeg ook niet dat het een slecht spel is, maar het was gewoon niet een revolutie, alles was al eerder gedaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 24 augustus 2015 14:15
  Ik vond de 'driehoek' schieten / granaten gooien / melee-aanval van Halo 1 wel ongeëvenaard goed spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kr1z

  • 24 augustus 2015 16:39
  of Zero Tolerance op de Sega ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xeros

  • 27 augustus 2015 13:39
  Niet online op dat niveau en op een console.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 24 augustus 2015 12:46
  Als PlayStation Fanboy jaloers op deze trilogie en deeltje 4 wat op komst is. Zou het graag willen spelen op de console, maarja…

  Off: de laatste dagen op GNL laden de plaatjes niet in de artikelen en ook zie ik de avatars van andermans profielen niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 24 augustus 2015 12:54
  Dat is vreemd, hier nergens last van. Waar bezoek je de site op? Browser op computer, telefoon, tablet? Welke browser?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 24 augustus 2015 13:42
  Google Chrome op de computert

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 24 augustus 2015 14:48
  Een harde refresh kan dit verhelpen, ctrl+F5!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Quorumz

  • 24 augustus 2015 16:54
  zelfde probleem, site is vaak genoeg met zwarte pagina's en dergelijke, blijft nog steeds geen verbetering deze site en sinds de app er niet meer is bekijk ik hem mobiel ook niet meer (en waarom een half scherm met tekst en de rest grijs zucht)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 24 augustus 2015 21:13
  Ik had dit probleem tijdens de Ddos aanval op Ziggo, toen het opgelost was heb ik CCleaner gedraaid en alles schoongemaakt en hoe raar het ook klonk was het erna weg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ksmai

  • 24 augustus 2015 15:38
  Destijds alle 3 de delen met een vriend er door heen gejaagd en me er erg mee vermaakt. Jammer dat ik geen X1 heb anders had deze er zeker gekomen. De actie, de graphics, de spanning, alles klopte (voor mij iig). Top spel

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Quorumz

  • 24 augustus 2015 16:48
  Is de prijs nog een pluspunt :) Hij is "maar" 33 euro bij de MM deze week

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 24 augustus 2015 16:56
  Staat in pre order en kan niet wachten om er mee aan de slag te gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 25 augustus 2015 16:51
  Besteld hoop weer op lange avonden multiplayer. Heb na gears me op cod gezet en ben daar mee afgehaakt na mw3, hoop weer op leuke gears multi voor een jaar of langer

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.