Microsoft is al jarenlang de koning van de burgerluchtvaartsimulatie met de Flight Simulator reeks. De serie staat bekend om het realisme en de vele mogelijkheden. Microsoft wil met de 2004 versie de serie nog verder verbeteren, maar biedt het spel wel genoeg meerwaarde ten opzicht van zijn voorgangers? We zochten het voor je uit.

Met Microsoft Flight Simulator 2004: A Century of Flight legt Microsoft de aandacht op een historische gebeurtenis. Precies honderd jaar geleden werd namelijk voor het eerst door de gebroeders Wright het luchtruim gekozen, officieel gezien het begin van de luchtvaart. In de afgelopen 100 jaar luchtvaart is veel gebeurd en in FS2004 worden de hoogtepunten van een eeuw luchtvaart in vogelvlucht behandeld. Het leuke is, je kunt ze nog zelf naspelen ook. In totaal biedt het spel negen historische vlieggebeurtenissen welke na te vliegen zijn.

Ooit met de Spirit of St. Louis de Atlantische oceaan willen oversteken? Charles Lindbergh deed het in 1927 en nu kan jij zelf deze barre tocht naspelen op je PC. Tenminste, gedeeltelijk dan, want door een onbegrijpelijke beslissing van Microsoft start je niet op een historisch vliegveld, maar op de moderne variant. Zit je helemaal in de sfeer van 1927, heb je het authentieke vliegtuig geselecteerd, start je vervolgens op de moderne versie van San Diego airport. Erg jammer.

Doch dit is niet de enige sfeerverpester. Want niet alleen het vliegveld is uit deze tijd, ook verschillende gemakken onderweg staan tot je beschikking. Weet je niet meer waar je zit op de Atlantische oceaan? Gebruik gewoon je even je GPS. Heel praktisch, maar niet echt realistisch. Ben je na een lange vlucht eindelijk geland, blijkt de juichende mensenmassa gewoon een 2D bitmap te zijn. Een domper na het spelen van een stukje in de geschiedenis.

Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de luchtvaart bevat FS2004 een rijke encyclopedie. Een waardevol naslagwerk met veel foto's en andere informatie over de luchtvaart. Een leuke bonus bij het spel, wat zeker de fans zal aanspreken.