Iets meer dan een jaartje terug werd bekend gemaakt dat Descent een broertje zou krijgen en wel in pure Wing Commander-stijl'. Het was dus eventjes gedaan met nauwe gangen en de claustrofobische sfeer van zijn voorgangers. De makers van Descent waren dus even van de vaste formule afgestapt en met succes. De heldere graphics, mooie lichteffecten en goede gameplay zorgden ervoor dat Freespace direct bij toptitels als Wing Commander en X-Wing mocht worden gerekend. Maar toch kon Freespace zichzelf niet meten met het verhaal van bijvoorbeeld WC4 of X-Wing versus Tie-Fighter.
Voor Freespace 2 werd dan ook een volleerd schrijver in dienst genomen met als taak dit gebrek te verhelpen. Het verhaal speelt zich af na het verdrag dat tussen de Terrans en Vasudans was gesloten. Een kleine groep Terrans heeft echter de oorlog weer verklaard aan de Vasudans en het hele verhaal begint dus weer opnieuw (je meent het? . Verrassend genoeg heeft Freespace 2 een zeer non-lineair missie-verloop. Tijdens een missie zullen er namelijk allerlei onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden en mocht een missie mislukken dan betekent dit niet automatisch dat je deze opnieuw hoeft te spelen. Zo kan het gebeuren dat je geen enkele vijand dit de ruimte hebt geschoten terwijl je toch missie 5 aan het spelen bent.
Dat de makers van Freespace 2 niet zomaar het eerste deel hebben opgepoetst is duidelijk te zien aan de ingame-graphics. Het polygonen detail is namelijk behoorlijk toegenomen met als resultaat veel scherpere graphics dan zijn voorganger. Naast de gebruikelijke asteroïdenvelden kan je nu voor de verandering in nevel vliegen. Het zicht in deze velden is zeer beperkt, maar de kleurenpracht is prachtig om te zien. Het meest spannende aan deze nevelvelden is nog het feit dat zelfs de grote starfighters pas op het allerlaatste moment te zien zijn. Zo vloog ik op een bepaald moment in een nebula (totaal niet wetend waar ik was) bijna frontaal tegen een enorm moederschip van de Vasudans. Toen deze nog eens zijn laserbeam activeerde (met een doorsnee die bijna even groot is als mijn spacefighter)… Laten we de vervelende details maar even achterwege.
Reacties op: Freespace 2: Exodus
MikeD
….en dus meer geld krijgen en de gemiddelde coder er nog niks aan heeft.
Wat games nodig hebben is eenzelfde revolutie als in de filmindustrie gebeurde (ik denk dat het eind jaren 70 was). Oorspronkelijk waren het studios die de financiering van films deden en dus alles te zeggen hadden, zoals 'kwaadaardige' uitgevers nu.
Als we dat geld van andere investeerders kunnen krijgen is de machtssituatie minder in het voordeel van de uitgever en kan de gemiddelde coder monkey ook beter zijn rechten opeisen. (qua werkuren en salaris). En dan kunnen er mogelijk meer innovatieve spellen gemaakt worden.
Grote hollywood namen die games verkopen? Daarvoor moet er maar iets in hollywood/de maatschappij gebeuren. Een charme offensief om lead designers in de picture te werken helpt daar voor geen meter bij.
Vind ik dan.
alexvkan
Totibbs
Dan kun je nagaan hoe erg het spel zou zijn geflopt zonder de hollywoodnaam, kun je ook denken dat een hollywoodnaam juist averechts werkt.
-Ruud-
Slowghost
Anaujiram
Wat een onzin. De mensen kochten het spel omdat het Driver 3 heet en omdat deel 1 en 2 best aardige spellen waren.
@ Slowghost. Succes dankzij de acteurs? Laat me niet lachen, deel 1 en 2 waren ijzersterk en daarom kochten mensen deel 3 ook. Echt niet vanwege de acteurs.
Bekende namen verkopen, dat is een feit. Maar kom niet met zulke complete onzin voorbeelden.
DutchDemons
en dat ray liotta vercetti speelde hield rockstar tot aan het eind geheim, juist om de focus op t spel te houden.
en hoewel bij driver 3 idd veel gepromoot werd met de acteurs speelden driver 1 & 2 heus wel een belangrijke rol hoor.
je voorbeeldje van area 51 dan…sjonge, omdat Mulder de voice acting doet zou het ineens een bestseller worden? ik waag dat de betwijfelen, eerder lijkt mij de rol van Area 51 als bron van samenzweringen mee te spelen ( en wellicht Midway zelf!).
en zoals iemand hierboven al zei…jouw geïmpliceerde alternatief lijkt ook vrij onzinnig..zodra de onbekende man achter de game bekend wordt, gaan ze hem vanzelf gebruiken als marketing item…duh! je moet je game toch aanprijzen, dan grijp je alles aan wat je als meerwaarde wil presenteren….het feit dat dé attractie van driver 3 de acteurs zijn, wil toch wat zeggen?
*zucht*, beetje nutteloze column, dus
Erwie
Erwie
Erwie
DutchDemons
MOH is een bekende reeks, het feit dat MOH; EA een belangrijke hollywoodschrijver heeft wil niet zeggen dat dat het parade paardje is.
je maakt van een mug een veel te grote olifant
kritisch zijn is leuk, maar je kan ook overdrijven en das precies wat jij doet.
Erwie
DutchDemons
het feit dat voice-talent (hoe gaar ook) wordt gebruikt als extra reclame is in essentie helemaal geen ramp, Area 51 is een goede game ( als ik de reviews mag geloven, mulders inbreng is idd nihil qua sfeer)…er wordt geadverteerd met AREA 51 en de conspiracies eromheen..dus nix 'Area 51- de game met mulder!'
het is gewoon een reclamestunt..wat is daar zo erg aan ( net als die laatste column over reclame in games…) jullie doen veel te veel quasi-kritisch.
Erwie
In dit geval had je misschien gezien dat ik me er aan de eind van de column bij neer leg: het is misschien niet helemaal goed hoe het nu gaat, maar er is verder ook niets aan te doen. Ik geef alleen aan dat voice-acting te vaak wordt uitgebesteed aan grote namen waar dat niet eens de kwalteit van het spel ten goede komt. En toch verkoopt het beter. (er zijn wel meer verslechteringen die voor betere verkoop zorgen trouwens, zoals hippe ipv. goede muziek, de donkere sfeer van Warrior Within etc.)
Ronn
Ronn
Mesijs
Erwie
anonymous
EliteSoldat
er zullen altijd mensen zijn die voor niets vet veel krijgen en mensen die voor vet veel weinig krijgen