Sports Interactive staat sinds jaar en dag aan kop in de markt van voetbalmanagers. Met name door de diepgang en het realisme weet iedere editie weer een nieuwe standaard te zetten. Met Football Manager Live wordt wederom een standaard verlegd, alleen in een totaal andere richting. Het succesvolle concept van de franchise is in deze game namelijk gegoten in een heus MMO-jasje.

In Football Manager Live richt je een eigen voetbalclub op. De creativiteit van de speler is de grens bij vormgeven van de voetbalclub. Het is mogelijk om de grootte van de grasmat te bepalen, maar ook het clublogo en de wedstrijdtenues zijn tot in de kleinste details aan te passen. Ook de gehele spelersselectie valt naar wens samen te stellen, al is het niet mogelijk om gelijk bij de oprichting van de club allerlei spelers te contracteren. Op de eerste plaats komt dit omdat het startbudget niet van elke club hoog genoeg is om topspelers bij andere clubs los te peuteren en hun bitse weeksalarissen te betalen.

Daarnaast is elke speler maar één keer beschikbaar in iedere online gamewereld, die ruimte biedt aan een duizendtal spelers. De kans is dus aanzienlijk dat je het in het begin vooral zult moeten stellen met wat onbekendere spelers. Hierdoor wordt de gemeenschap echter wel onmiddellijk gestimuleerd om actief te zijn op de transfermarkt. Dit is dan ook continu het geval, wat logischerwijs tot gevolg heeft dat het transfersysteem een behoorlijk grote rol speelt.

Dit systeem steekt zeer degelijk in elkaar. In wezen werkt het net als in de daadwerkelijke voetbalwereld. Je kunt bijvoorbeeld de vraagprijs betalen voor een speler op de transferlijst, maar ook een voorstel doen om een speler voor een bepaalde periode te huren. Wanneer je strategisch handelt kan zowel zowel de selectie als de financiële toestand aanzienlijk verbeterd worden.

Hoewel de spelwereld plaats biedt aan duizend spelers, zijn de daadwerkelijke competities vanzelfsprekend een stuk kleiner van aard. Het is totaal aan de speler aan wat voor soort competitie of toernooi deelgenomen wordt. Ook is het zelfs mogelijk om toe te treden bij heuse voetbalfederaties, die vergelijkbaar zijn met een clan. Erg handig is bovendien de mogelijkheid om de competities en toernooien te rangschikken naar speeldata en de kwaliteit van de deelnemers.

Zodoende biedt het spel de optie om gericht aan een competitie deel te nemen met spelers die bijvoorbeeld minder dan vijf uur per week willen besteden aan de game en vooral in de avonduren online zijn. Ook het sociale aspect is volop aanwezig. Wanneer je het spel opstart, kom je bijvoorbeeld gelijk terecht in een chatkanaal. Daarnaast is het mogelijk om persberichtjes te plaatsen om aan te geven welke spelers op de transferlijst staan en kun je gedurende de wedstrijden met zowel je tegenstander als federatiegenoten communiceren.

Het is vrijwel onmogelijk om een blik op Football Manager Live te werpen zonder het spel te vergelijken met de gebruikelijke varianten van de franchise, zelfs al kent het spel een afwijkende spelopzet door de nadruk op de online-component. Het belangrijkste onderscheid is dat Football Manager Live ietwat minder opties kent.

Zo is het niet mogelijk om te communiceren met je spelersgroep en assistent-coach en ontbreekt ook de driedimensionale weergave die geïntroduceerd werd in Football Manager 2009. Dit laatste kan echter niet bepaald als een gemis beschouwd worden, aangezien de weergave niet al te best uitgewerkt was. Het meest opzienbarende is echter dat de eigen trainingsprogramma's schitteren door afwezigheid. Talentjes uit het reserve-elftal met een doordacht trainingsschema uit laten groeien tot vaste basisspeler doe je dus niet meer zelf, maar wordt volledig door het spel geregeld.

Dit betekent echter niet dat Football Manager Live geen diepgang kent. Integendeel. Vooral op het gebied van transfers en tactiek weet het spel te overtuigen en het nauwelijks achter bij de offline-variant. Het gros van de opties en mogelijkheden moet echter wel eerst vrijgespeeld worden. Dit gebeurt door de daarvoor bestemde doelstellingen te volbrengen, die variëren van het behalen van een bepaalde overwinning tot het verhuren van een speler en het spelen van de game voor een bepaalde tijd.

Het vrijspelen van mogelijkheden is een meer dan welkome toevoeging, die ook een extra dimensie aan het geheel toevoegt. Op deze wijze zijn immers niet alleen de prestaties van je team belangrijk, maar speelt ook de persoonlijke ontwikkeling een essentiële rol om de club hogerop te helpen. Zo is het met de juiste vaardigheden mogelijk om het algehele clubvermogen met een aantal procent te verhogen of de buitenspelval te gebruiken. Bij het aanmaken van het managerprofiel dien je bovendien een specialisatie te kiezen. Door deze specialisatie zijn vaardigheden en opties van de betreffende richting een stuk sneller vrij te spelen. De specialisaties zijn zeer divers en omvatten niet alleen de gebruikelijke tactische vaardigheden, maar ook het financiële vlak en het managementsegment.

Hoewel het op het eerste gezicht anders schijnt, leent het spel zich uitstekend voor de wat kortere speelsessies. Zo is het mogelijk om het team op de automatische piloot te laten spelen, verlopen de wedstrijden razendsnel en is binnen de kortste keren een geheel nieuwe tactiek op poten gezet. Dat het volledige spel daarbij niet meer dan twintig megabyte van je harde schijf in beslag neemt en perfect draait op ieder gangbaar systeem is ook voordelig. Zo kun je de game tegelijkertijd met andere applicaties laten draaien en op meerdere computers installeren.

Dit neemt overigens niet weg dat het spel ook wel degelijk geschikt is om urenlang gespeeld te worden, hetzij niet altijd even actief. Op een gegeven moment heb je de transfermarkt en het tactische gedeelte voor dat moment wel gezien en ben je enigszins afhankelijk van de competitiegenoten om daadwerkelijk verder te geraken.

Ten slotte nog een kleine kanttekening. Dat Football Manager Live zo goed als volledig draait zijn om de online component, is immers niet de enige overeenkomst met het MMO-genre. Ook de inmiddels beruchte maandelijkse kosten maken hun opwachting. Ze bedragen iets minder dan tien euro per maand. En hoewel het spel behoorlijk wat speeltijd te bieden heeft, is het te betalen bedrag in vergelijking met andere titels die maandelijkse kosten vereisen zeker niet misselijk.