Review
flight simulator

Flight Simulator 2020 is de ultieme openwereldgame

Overstijgt het genre

Geschreven door Harry Hol op

Conclusie

Met een letterlijk volledige simulatie van de aarde is het onmogelijk om alles te zien wat dit ‘spel’ te bieden heeft. Flight Simulator 2020 is, net als eerdere edities, een hobby op zich. Maar ook beginners en zondagspiloten kunnen er enorm veel voldoening uithalen. Je leert echte vaardigheden die een-op-een kloppen met de werkelijkheid en de uitdaging is zo groot als je zelf wil. Lange laadtijden en een wat vreemd onderscheid tussen de standaard-, premium- en deluxe-edities zijn eigenlijk de enige echte grote minpunten in een verder sublieme simulatie.
9,5
Score
95
Score: 95
 • Pluspunten
 • Geweldige simulatie, de hele wereld aan je voeten, grafisch overdonderend
 • Minpunten
 • Laadtijden, Gedetailleerde versie van Schiphol niet in standaard editie
Burgerluchtvaartsimulators zijn in principe geen spellen. Er is geen doel. Geen winst. Geen high score. Tot nu toe draaide het bij dit soort ‘producten’ vooral om een realistische simulatie van het gedrag van vliegtuigen en tuurde je vooral naar de instrumenten. Flight Simulator 2020 overstijgt dat oude beeld en geeft je de wereld.

De lucht boven London Heathrow is grauw. Regen stroomt over de ramen. Bliksem flitst, donder rolt, de motor van de Cessna gromt steeds luider. Handrem eraf en het toestel komt in beweging. Snelheid neemt toe. Neus omhoog en de kist kiest het luchtruim. Flappen intrekken, landingsgestel omhoog en terwijl de wind trekt en duwt, klimt de Cessna verder. Flits. Donder. Een klein gat in de wolken toont de blauwe lucht erboven. Hoger en hoger, en het toestel breekt door de eerste laag. Bliksem schiet langs de hemel. Hoger. De regen stopt. Hoger. Het toestel boort door nog een wolkenlaag die haast tastbaar lijkt. En dan de blauwe lucht, de rust erboven. Zon.

flight simulator

De details!

Er is al veel geschreven over de omvang van Flight Simulator 2020. De hele aarde is nagebootst, dankzij satellietbeelden van Bing Maps. Dat roept wellicht het beeld op van platte mooie plaatjes, maar elk heuveltje is aanwezig. En alle details in de wereld zijn dankzij machine-learning volledig driedimensionaal. Dat betekent dat de computer de foto’s heeft geanalyseerd en ‘gokt’ hoe de huizen en andere zaken eruitzien. Die gokjes zijn behoorlijk goed geslaagd, waardoor je continu tijdens je vlucht een nagenoeg fotorealistisch en accuraat uitzicht hebt. Datzelfde kun je zeggen over de vele vliegtuigen die je kan besturen. Van een simpele Cessna tot een passagiersjet. Elk detail is nagebootst, alle instrumenten werken zoals in het echt.

Dan is er het weer. Als je de game online speelt (en dat is zeker aan te raden) put Flight Simulator uit real-time weerdata. Dat betekent dus dat wanneer het regent in het echte Londen, het ook regent in de game. Naast die weerdata is zelfs de positie van echt luchtverkeer vertaald naar virtuele toestellen die de lucht in Flight Simulator doorkruisen.

flight simulator

Sim

Dat alles zou misschien een leuke demo opleveren, als het vluchtmodel niet zo fantastisch was. De toestellen gedragen zich zoals hun echte gelijkenissen. Tenminste, als je daarvoor kiest. Flight Simulator 2020 geeft je enorm veel opties om de moeilijkheid van de simulatie aan te passen. Heb je zin om gewoon even een rondje te vliegen om, bijvoorbeeld, even Big Ben of de Piramides te bekijken, dan ben je binnen de kortste keren onderweg. Vliegen is dan bijna alleen sturen en gas geven. Denk niet dat dit een loze ervaring is: het is een geweldige manier om een nieuw toestel te leren kennen en om even gewoon op virtuele vakantie te gaan.

Op de meest realistische setting, zijn de handschoentjes uit. Iedere luchtstroom, ieder instrument, iedere beweging en iedere kracht is nagebootst. Het verschil tussen een Cessna landen met mooi weer en alle assists aan en het landen van een Boeing 737 in zwaar weer op ultra-realistisch is alsof het twee totaal andere games zijn. Maar ook een Cessna veilig aan de grond zetten met flinke zijwind op de middelste moeilijkheid zorgt voor heel wat zweetdruppels.

flight simulator

Grafisch

Het is onmogelijk om Microsoft Flight Simulator te spelen zonder af en toe verbijsterd naar het scherm te staren. De wereld, het weer, de belichting, de toestellen, ze zien er zo ontzettend goed uit. En dat is niet alleen mooi om het mooi zijn. Je ziet aan de wolken hoe luchtstromen bewegen. Het zicht speelt een rol bij de navigatie. En - dit was iets wat kippenvel opleverde - de sim zorgt ervoor dat belangrijke lampjes (zoals van een landingsbaan) al op grote afstand zichtbaar zijn, net als in het echt. In bijna alle andere games zijn lampjes (zoals fakkels) onderhevig aan dezelfde pop-in als de rest van de omgeving, wat betekent dat je ze pas laat ziet. In het echt zijn juist dat soort lichtbronnen veel verder zichtbaar. Flight Simulator 2020 simuleert dit zo realistisch dat het je niet eens opvalt hoe knap dit is. Oké, het is een saillant detail, maar op het moment dat dit doordrong steeg de achting voor de ontwerpers verder.

Het is een fenomenale prestatie van het team achter Flight Simulator 2020. De hoeveelheid details in de wereld en in de vliegtuigen zelf is soms op het absurde af. Kijk je over je linkerschouder door het raampje, dan zie je een veiligheidssticker op het glas. Die leesbaar is. Waarom zit die daar? Wie denkt aan zoiets? Het antwoord is natuurlijk: omdat dat in het echt ook zo is, en elk denkbaar detail liefdevol is nagebootst.

Uiteindelijk is het leren beheersen en leren kennen van een toestel toch wel het grootste plezier van je eerste honderd uur met Flight Simulator

Uitdaging

De uitdagingen houden daar overigens niet op. De game maakt nog een aardige geste naar mensen die toch ergens een spelelement missen, door middel van Landing Challenges. Wie de uitdaging - onder specifieke omstandigheden op een specifieke landingsbaan - het beste uitvoert krijgt de hoogste score, met uiteraard wereldwijde leaderboards. Maar hoe leuk dat ook is, is het een bijgerecht en zeker niet de hoofdmaaltijd. Uiteindelijk is het leren beheersen en leren kennen van een toestel toch wel het grootste plezier van je eerste honderd uur met Flight Simulator. Waarna het onvermijdelijk wordt dat je in real time passagiersvluchten tussen grote Europese steden wil vliegen. Of zelfs trans-Atlantisch.

flight simulator

Uw vlucht is vertraagd

Al deze fraaie simulatiemogelijkheden hebben wel een prijs. Op twee fronten. Om te beginnen heb je echt een stevige pc nodig om alles op de mooiste instellingen te kunnen draaien. Op de minimumsettings is de game zeker niet afzichtelijk, maar je mist toch die fotorealistische virtuele vakantie als je met een tien jaar oude bak probeert te simmen.

Maar zelfs met een beest van een machine (in dit geval een GTX 2080, i7, 16 GB geheugen) moet je soms letterlijk vier, vijf minuten wachten voor je de lucht in kan. Vooral de grote, handgemaakte luchthavens duren eindeloos lang om in te laden. Dat is gelukkig eenmalig: als alles er eenmaal is, draait de game als een zonnetje en er zijn geen laadschermen of wachttijden tijdens de vlucht. De game streamt alles naadloos.

flight simulator

Schiphol

Wat wel een beetje jammer is, is hoe Microsoft de simulator in drie edities verkoopt. Hoewel de standaardeditie op alle fronten compleet is met genoeg vliegtuigen om, zonder te overdrijven, duizend uur mee aan de slag te kunnen, zijn een aantal handgemaakte luchthavens niet beschikbaar. Met handgemaakt bedoelt Microsoft dat ontwerpers deze luchthavens zelf heeft nagebouwd, in plaats van de machine-learning zijn ding te laten doen. En laat nou uitgerekend ons eigen Schiphol niet in de standaardeditie zitten, maar in de Deluxe Edition. Het eerder genoemde London Heathrow zit dan weer in de alles omvattende Supreme Deluxe edition.

Hoewel Schiphol en Heathrow dus ook in de standaardeditie aanwezig zijn,zoals eigenlijk alle luchthavens ter wereld, is het verschil in detail dag en nacht.

Toch moet je dat niet als een enorm minpunt zien. De ervaring is er echt niet minder om. Flight Simulator 2020 levert een ervaring die een paar jaar geleden ondenkbaar was. Het is de meest complete, meest realistische sim die je op dit moment kunt kopen, met haast oneindige speelbaarheid.

Flight Simulator 2020 is nu verkrijgbaar op pc.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

505 Games staat achter het besluit rondom next-gen versie van Control Eerste PlayStation 5-commercial uitgelekt
25

Reacties op: Flight Simulator 2020 is de ultieme openwereldgame

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • St33f

  • 20 augustus 2020 15:14
  Voordat de discussie losbarst over de verschillende prijzen (en de voor/nadelen hiervan) raad ik die mensen aan om eerst deze video te bekijken met prijzen van andere flightsims. Dan kom je erachter dat zelfs het duurste pakket nog goedkoop is. https://www.youtube.com/watch?v=9caT5G_G49w&t=1s

  Wat je ook kan doen is de Xbox PC game pass (1ste maand 1euro, hierna 4 euro) aanschaffen waar je o.a. flightsimulator (basic) kan vinden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  KleineWimpie

  • 20 augustus 2020 18:43
  @St33f Zeker waar! De prijs schrikt in eerste instantie misschien af, maar het is echt een koopje als je kijkt wat je er voor terug krijgt

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ravw

  • 20 augustus 2020 15:21
  Cesna ?? wat is dat …….
  Cessna moet het zijn :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 20 augustus 2020 15:30
  @ravw Gaan we fixen, thanks!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 20 augustus 2020 18:46
  @MonsterCrab @Harry Hol Hebben jullie het spel wel gespeeld? Sinds wanneer kan een Cessna zijn landingsgestel omhoog doen? ;)

  Mis eigenlijk in deze Review : 1 Het mega internet data verbruik bij Bing maps, 2 het niet uptodate van Bing maps. 3 Er zitten 37.000 vliegvelden in de game! 4 Microsoft werkt met meer dan 200 ontwikkelaars verder aan uitbreidingen voor de game!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 20 augustus 2020 19:27
  @Floks en 5. Er komt VR support! Gamechanger wat mij betreft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 20 augustus 2020 22:28
  @Excalibur82 Zeker, moet zeggen dat ze hem op een andere website testen met een zwaarder systeem (SLI en 64gb geheugen). Zelfs dan heb ik het idee dat deze systemen niet goed genoeg zijn voor VR op hoge resolutie, trouwens de VR systemen vind ik ook nog niet goed genoeg hiervoor.

  Tuurlijk geniet ik van Ace Combat in VR, maar een DCS World in VR op hoge resolutie en ik heb geen vriendin meer nodig.

  Zoals je zegt, VR komt er aan, maar het zal nog even duren (jaren) voor dit echt tof wordt.

  [kleine edit]

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Derper

  • 20 augustus 2020 15:47
  Naar uitgekeken, pre-load gedaan, HOTAS aangesloten; helaas problemen. De default bindings worden niet geladen voor de HOTAS. Ben blijkbaar niet de enige met die probleem. Echt super jammer want juist met zo'n controller spelen leek mij te gek. Nu is het wachten op een oplossing of een patch. Tot die tijd nog maar een potje Fall Guys dan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ravw

  • 20 augustus 2020 15:56
  @Derper welke hotas heb je , niet alle worden erkent , die van mij een Thrustmaster topgun , werd wel herkent maar geen knoppen toegewezen ..
  Saitek / logitec Yoke , rudders en gashandels werken out of the box gewoon goed
  Xbox controller ook direct goed

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mmo-veteran

  • 20 augustus 2020 15:49
  Vind dit geen moer aan :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JohnniePeters

  • 20 augustus 2020 16:11
  Is dit enigszins te doen met enkel een toetsenbord en een muis?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • PSPfreaky

  • 20 augustus 2020 23:20
  @JohnniePeters Het is te doen, maar ik zou het echt niet aanraden. Je kan beter een joystick halen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JohnniePeters

  • 21 augustus 2020 00:02
  @PSPfreaky . Ik had al zo'n bruin vermoeden. Dank je wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 24 augustus 2020 19:51
  @JohnniePeters Ik heb het zelf niet geprobeerd. Controller met muis, en een klein scheutje toetsenbord, is hoe ik het doe. Dat gaat vooralsnog prima.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  alex201

  • 20 augustus 2020 17:47
  Hebben jullie ook dat het regelmatig krijgt in met name de laadschermen? Of Kan mijn pc dit gewoon niet aan? 😂 Sommige vliegvelden sluit het spel tijdens een laadscherm af en een vliegveld verderop is alles prima

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 24 augustus 2020 19:52
  @alex201 Ik heb een keer gehad dat ik een instant CTD had tijdens het laden, maar de eerstvolgende keer dat ik op dezelfde plek probeerde in te laden liep hij gewoon door.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Darkness2K7

  • 20 augustus 2020 18:52
  En als je op Reddit kijkt dan zie je dat het spel barstensvol met fouten zit.
  Buckingham die veranderd is in een kantoorpand
  Colosseum die plots dicht is.
  Of landmarks die totaal on herkenbaar zijn.
  De review had wel eerlijk over de kwaliteit moeten zijn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 20 augustus 2020 19:09
  @Darkness2K7 ene kant heb je gelijk het zijn een hoop bekende gebouwen en al die niet kloppen. Dat hadden ze moeten zien zou je denken. Maar als je een werled zo groot als de echte wereld hebt kom je daar niet onderuit uit denk ik.
  Ik ben wel onder de indruk van de grote en grapichs dit is de eerste keer dat we zien wat die cloud kan doen waar Xbox al 10 jaar over lult.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 20 augustus 2020 19:26
  @Darkness2K7 de community moet ook nog wat te doen hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 24 augustus 2020 19:53
  @Darkness2K7 "En alle details in de wereld zijn dankzij machine-learning volledig driedimensionaal. Dat betekent dat de computer de foto’s heeft geanalyseerd en ‘gokt’ hoe de huizen en andere zaken eruitzien. Die gokjes zijn behoorlijk goed geslaagd […]"

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.