De racefans op de Xbox 360 beleven momenteel mooie tijden. Kregen ze al eerder Forza 2 en Colin McRae: DiRT voor hun kiezen, onlangs kwam ook FlatOut: Ultimate Carnage uit. Weliswaar geen realistische racer, maar daarom niet minder vermakelijk! Wouter van Vugt, oud-PR-executive bij Atari, meldde het al eerder in ons interview met hem over FlatOut: Ultimate Carnage: het spel heeft behoorlijk wat weg van arcaderacer Burnout. Uiteraard is dat geen enkel probleem, wij houden immers van Burnout. Reden genoeg om ook van dit derde deel uit de FlatOut-reeks te houden. Nou ja, derde deel? Ultimate Carnage kun je eerder zien als een remake van het tweede deel, al doet dat het spel ietwat te kort.

De engine is namelijk compleet over de schop gegaan, waardoor de auto's er nu nog beter uit zien. Groot voordeel ten opzichte van Burnout zijn de vernietigbare omgevingen in FlatOut en die vind je hier dan ook weer terug. En hoe trouwens! Was je na een enorme klap tegen een hekje in Burnout zelf kapot, nu kun je dat hekje tenminste omver rijden. Eindelijk gerechtigheid dus voor al die keren dat jij uitgeschakeld werd door de omgeving!

Het next-gen jasje doet gelukkig erg goed zijn werk tijdens de chaotische races. Ook al rijd je met twaalf auto's (in plaats van de gebruikelijke acht in FlatOut 2) en beuk je echt álles omver wat je ook maar op je pad tegenkomt, de framerate zal nooit aangetast worden. Dit betekent dus dat je altijd lekker soepel kunt racen, terwijl je van alles door je beeld ziet vliegen. Tonnen, de eerder genoemde hekjes, borden, brokstukken van auto's en hier en daar een wegschietende automobilist, alles wordt zonder geen enkel probleem op je scherm getoverd en blijven ook de gehele race op de baan liggen. Weliswaar heb je nu een iets langere laadtijd te verwerken, maar is dat echt een ramp als je kijkt naar wat je er allemaal voor terugkrijgt? Niet echt, als je het ons vraagt.

Kiss the wall, sucker!

Racen en beuken dus, op de gebruikelijke Burnout-manier. Maar waar Burnout ophield met het beuken TIJDENS het racen, kun je in deze game ook daadwerkelijk gaan beuken. In een Deathmatch Derby wel te verstaan! Dit fenomeen, erg populair in de States, is namelijk ook te vinden in FlatOut: Ultimate Carnage. In deze modus gaat het hard tegen hard. In een afgesloten arena is het de bedoeling dat je als laatste overblijft, terwijl je de andere wagens letterlijk kapot moet beuken. Heerlijk om te spelen na een lange werk- of schooldag of wanneer alles even tegenzit. Dat het spel je bovendien voorziet van een gezonde portie aan rockmuziek, maakt het helemaal af. Misschien is de soundtrack niet voor iedereen geschikt, maar wij zouden in ieder geval niet zonder kunnen!

Let alleen wel: zeker als je FlatOut 2 tot in den treure hebt gespeeld, zul je het aantal banen behoorlijk karig vinden. Er zijn namelijk maar een handjevol nieuwe banen toegevoegd, de oude banen zitten er gewoon weer in. Niet dat de oude banen slecht waren of zoiets, maar een geheel nieuwe ervaring op de Xbox 360 is het dus niet. Verder is het spel natuurlijk meer van hetzelfde, namelijk racen (en beuken) tot je er bij neervalt. Sleutelen aan je auto zoals dat in Forza 2 bijvorrbeeld kan, zit er derhalve niet bij.

Daarentegen zit het spel wel tjokvol aan modi, waaronder het gewone racen, het eerder genoemde Deathmatch Derby, maar ook de minigames uit de eerdere delen zijn gelukkig terug. Lanceer jezelf uit een snelle bolide om zo hoog mogelijk te komen bijvoorbeeld. Of speel een potje bowlen, met jezelf als bowlingbal. Je kan het zo gek niet bedenken of het zit wel in FlatOut: Ultimate Carnage, on- én offline. Waar de laatste helaas alleen om de beurt gespeeld kan worden, een splitscreen-optie is er niet bij. Jammer, maar je kan niet alles hebben, moet je maar denken.