Review
Fire Emblem

Fire Emblem Warriors: Three Hopes biedt drie hopen van hetzelfde

Lekker hakken

Geschreven door Erik Nusselder op

Conclusie

De Warriors-serie is de koning van hersenloos, maar bevredigend hakwerk. Three Hopes stelt je geduld meer dan ooit op de proef met een langgerekt verhaal en weinig ontwikkeling tijdens de gevechten, maar is perfect om af en toe op te pakken voor een potje knokken.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Prettig weerzien met personages, hersenloze maar bevredigende combat, enorm veel content, zijverhaaltjes en dialogen
 • Minpunten
 • Weinig ontwikkeling, veel van hetzelfde, trage verhaalopbouw
Speel je een Warriors-game van de Japanse ontwikkelaar Omega Force, dan weet je direct wat je kunt verwachten. Of het nou gaat om hun eigen langlopende serie Dynasty Warriors, of spin-offs in de universums van Zelda, Persona en Fire Emblem: je bent constant op knoppen aan het rammen om hordes vijanden over de kling te jagen.

Die formule is ongetwijfeld succesvol genoeg om maar door te blijven gaan, getuige de aanhoudende stroom games die deze studio elk jaar weet te produceren. En eerlijk gezegd: na meerdere games uit bovenstaand lijstje te hebben gespeeld, zijn wij het ook nog lang niet zat. Het is heerlijk bevredigend om je hersenen even uit te schakelen en grote groepen tegenstanders de lucht in te rammen.

Geduld

Fire Emblem Warriors: Three Hopes stelt ons geduld echter meer dan ooit op de proef. Dat komt voor een groot deel omdat het precies lijkt op de vorige Fire Emblem Warriors uit 2017. Meestal trek je met vier helden ten strijde op een kaart vol met vijandelijke forten om over te nemen, met als afsluiter een eindbaas.

Daar komt een lichte strategische laag bij kijken, doordat de tactische kaart uit Fire Emblem goed wordt ingezet. Met een druk op de knop tover je de kaart tevoorschijn en geef je je medestrijders hun opdrachten. Daarbij moet je altijd de krachtsdriehoek van Fire Emblem in het hoofd houden. Stuur bijvoorbeeld geen vliegende eenheden op boogschutters af, want dan leggen ze binnen de kortste keren het loodje.

Je computergestuurde kompanen zijn helaas niet zo heel effectief. Ze voeren je opdrachten wel netjes uit, maar doen er een stuk langer over dan als je zelf de klappen uitdeelt. Gelukkig kan je op elk moment de besturing over een personage overnemen, zodat je niet de hele kaart door hoeft te lopen om ze een handje te helpen.

Fire Emblem

Sleur

Het zit allemaal goed in elkaar, maar er zit totaal geen ontwikkeling in Three Hopes. Zoals de game begint, zo eindigt hij ook. Je ramt elke keer door een kaart vol vijanden heen, zonder grote afwisseling in missiedoelen of tegenstanders. Af en toe leer je wel een nieuwe skill en al je helden worden sterker, maar in de chaos van het slagveld merk je daar verder weinig van.

Als je het grootste deel van de optionele gevechten meepakt, ben je zo ruim dertig uur bezig om het spel uit te spelen. Dan begint het wel erg te trekken dat er qua gevechten geen evolutie plaatsvindt. We begonnen zowat te zuchten toen we weer de zoveelste oorlogskaart vol missies voorgeschoteld kregen, en besloten op een gegeven moment maar om de meeste zijmissies over te slaan. Dat kan toch niet de bedoeling zijn.

Het is een heerlijk weerzien met al je virtuele vrienden, die op dezelfde ontwapenende manier zijn geschreven als in het origineel.


Ook het verhaal van de game voelt aan als een sleur. Het is een soort alternatieve tijdlijn van Fire Emblem: Three Houses, waarin het nieuwe hoofdpersonage Shez de nobele krijgers van de Officiers Academy redt van huurlingen. De hoofdpersoon uit de oorspronkelijke game is wel aanwezig, maar dan in de vorm van een gevaarlijke tegenstander die jou telkens weet te verslaan.

Wat volgt is een ellenlange oorlog, waarin veldslagen elkaar rap opvolgen. Qua verhaal wordt er echter weinig voortgang geboekt. Hier een ruzie met een nobel huis, daar een aanval op een onverdedigd kasteel: het zal allemaal wel. Wij willen weten wat er met Byleth aan de hand is! Het duurt eeuwig lang voordat de game die vraag beantwoordt.

Fire Emblem

Oude vrienden

Tot zover de minpunten, want er valt ook genoeg te genieten in Three Hopes. De missies weten misschien weinig te verrassen, maar de combat zit degelijk in elkaar. Ja, het is een hoop simpel hakwerk, maar dat betekent niet dat het geen voldoening geeft. Met ontwijken, blokkeren en af en toe een speciale aanval werk je je een weg door zeeën aan naamloze soldaten. Bij baasgevechten moet je wel even opletten om niet te worden overrompeld.

Uiteindelijk krijg je een score op basis van je prestaties. Voor een goed resultaat moet je op meerdere vlakken presteren. Je moet niet alleen schade zien te ontwijken, maar missies ook redelijk snel voltooien. Tegelijkertijd moet je genoeg vijanden omleggen om de felbegeerde S-rang te krijgen. Als je alleen op de fortbewakers en commandanten afstormt, heb je lang niet genoeg tegenstanders afgewerkt voor een goede score.

Bovendien kun je veel vrijspelen door effectief te knokken. Alle personages kunnen verschillende klassen ontgrendelen, die je vervolgens in het kamp weer verder kunt trainen. Zo heb je altijd een doel voor ogen tijdens de gevechten: je wilt de volgende klasse proberen, bijvoorbeeld om op een wyvern te rijden of te kunnen boogschieten vanaf een paard.

Fire Emblem

Three Houses

De integratie met mechanieken uit Three Houses is daarnaast subliem. Tussen missies door kun je in je kamp met al je oude vrienden uit die game praten, op dates gaan, samen koken of klusjes opknappen. Een betere band met je teamgenoten levert niet alleen voordelen op tijdens gevechten, maar ook optionele dialogen die je relatie verder uitdiepen. Het is een heerlijk weerzien met al je virtuele vrienden, die op dezelfde ontwapenende manier zijn geschreven als in het origineel.Het is een heerlijk weerzien met al je virtuele vrienden, die op dezelfde ontwapenende manier zijn geschreven als in het origineel. Dit is waar je het goede schrijfwerk vindt dat in het hoofdverhaal een beetje ontbreekt.

De hoeveelheid content is daarnaast bijna overweldigend. Zoals gezegd kan het ruim dertig uur duren om het spel uit te spelen, maar dan heb je maar één verhaallijn gezien. Net als in Three Houses kies je aan het begin bij welk van de drie huizen je je aan wilt sluiten (Edelgard ftw!). Die keuze levert een drastisch andere game op, met een heel ander verhaal en andere personages om je heen. Het zijn dus eigenlijk drie games in één.

Als je echt alles wilt zien, kun je zo honderd uur uit deze game putten. Dan gaat die hersenloze combat natuurlijk wel nóg meer trekken dan het al deed. Maar dit is ook niet de ideale game om tijdens een korte (review)periode snel achter elkaar uit te spelen, maar juist om af en toe op te pakken en een paar missies af te werken. Wat dat betreft is het de perfecte game om mee te ontspannen en even je agressie van je af te hakken.

Fire Emblem Warriors: Three Hopes is vanaf 24 juni verkrijgbaar voor Nintendo Switch.

Dit artikel delen:

Lees meer

Europa kampt met tekort aan Xbox-controllers Adventuregame Xel veschijnt in juli op pc en Switch
29

Reacties op: Fire Emblem Warriors: Three Hopes biedt drie hopen van hetzelfde

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Ziminar

  • 21 juni 2022 15:02
  @Erik je bent een half punt vergeten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 21 juni 2022 15:12
  The streak continues! :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 21 juni 2022 17:34
  @PietS. En daar ga je weer zeuren over dat een Nintendo game te laag scoort. Je valt op dat punt in herhaling. Verder wat ik al dacht niet veel bijzonders.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 21 juni 2022 20:04
  @Snoop213

  Huh? Ik zeur of klaag niet hoor. Ik observeer iets en ben er weer vandoor.

  Verder scoort de game gemiddeld een 8, dus dat is gewoon een dikke prima.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 21 juni 2022 20:20
  @PietS. Als je het niets zou interesseren zou je er niet bij elk review die lager scoort het hoeven melden. Maar ooit in je opgekomen dat gamer recensent een eigen mening heeft. En niet de mening van elke andere recensent waar ook ter wereld . Maar verder stoppen we met continue discuseren

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AgeQned

  • 21 juni 2022 20:26
  @Snoop213

  Het is ook maar net welke review je wilt gebruiken/geloven/lezen.

  Zijn ook genoeg reviews die zeggen dat de game juist technisch beter en soepeler loopt.

  Maar zoals altijd draait het alleen om wat Kaas wil, leest, ziet en vind.

  Maar o nee wacht jij vind de Warriors games niet bijzonder/goed of wat je er ook van vind en dan moet Nintendo het concept maar weer loslaten, want ja dat vind de heer Kaas, die leeft alleen op de wereld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 21 juni 2022 20:48
  @AgeQned Ja maar gezien hoe de vorige Warriors game technisch gezien liep.

  Verder is het wel pijnlijk om te zien hoe haatdragende je bent als ik niet dezelfde mening als jou hebt over video games iets onschuldigs als je over zo onbenullig iets al jezelf zo kwaad kan maken dan vergeet je volgens mij dat er op de wereld echte problemen spelen.

  Verder oh nee hoor Nintendo mag er zo lang mogelijk mee doorgaan als ze zelf willen het scheelt mij namelijk geld . En ik ben niet zo haatdragend tegen jou als jij tegen mij. Dus ik hoop dat je heel veel plezier beleeft met deze game. Ik doe dat zelf met The Quarry en the Turtles. Dus ieder zijn plezier. En mijn games voor de Switch komen vanzelf wel met Bayonetta 3 en Mario and Rabbids Sparks of hope. Ik heb geduld hoor. Maar misschien iets liever zijn. En je niet zo kwaad maken als ik jou favoriete game niet leuk vind.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AgeQned

  • 21 juni 2022 20:58
  @Snoop213

  Kwaad maakt? Haha
  Je haalt echt dingen in je hoofd waar geen eens sprake van is.

  En haatdragend? Man ik scheld niet, maak je niet ergens wat voor uit, dus snap niet wat er nu allemaal in dat hoofd van je omgaat.

  We hebben alleen andere meningen over een game en een andere kijk erop. Helemaal niks mee, maar wel vervelend dat je bij bijna elk nintendo item met hetzelfde komt en niet openstaat voor andere meningen. En probeer niet telkens dingen te verdraaien en de schuld bij anderen te leggen. Kijk ook eens bij jezelf.

  Dat jij de warriors game wel goed vind of niet zou mijn een worst wezen, maar meteen zeggen dat Nintendo het moet laten vallen, omdat jij het niks vind. Is een beetje dom vind je zelf ook niet?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 21 juni 2022 21:25
  @AgeQned Maar dat Nintendo het moet laten vallen dat is mijn persoonlijke mening omdat ik vind dat de Warriors games wat ze doen nu wel een beetje heb gezien. En dat geeft niet dat is mijn persoonlijke mening. En excuses dat ik dat gene zei maar het kwam een beetje kwaad over voor mij. Maar nog een keer geniet van de game. Maar laten wij ook doen wat Erik vroeg en dat is minder discussies onder nieuwsberichten of reviews
  schrijven. Want het verziekt de nieuwsberichten Ben er zelf ook schuldig aan dus heb het ook vooral tegen mij zelf. Maar fijne avond.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  AgeQned

  • 21 juni 2022 21:29
  @Snoop213

  Komt helemaal goed uiteindelijk delen we hier allemaal diezelfde passie games. Maar uiteraard wel met verschillende smaken en meningen. Helemaal niet erg maar het is niet nodig onder elk item hetzelfde te gaan typen. We weten nu hoe je er over denkt en wat je mening is. Verder helemaal geen haat naar jou persoonlijk overigens, vind het alleen vervelend om telkens hetzelfde te moeten lezen.

  Maar dan laten we het hierbij deze discussie. Nog een plezierige avond.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 21 juni 2022 21:34
  @AgeQned iets gelijks

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 21 juni 2022 20:28
  @Snoop213

  Waar zeg ik dat het me niet interesseert. Ik zeg dat ik niet zeur/klaag. Wat klopt. Ook heb ik er geen opmerking over geplaatst bij bv. Mario Strikers.

  Je heb de game zelf niet gespeeld, dus je weet niet of het daadwerkelijk ook zo erg is. Daarnaast is het gewoon zo dat een slechte/matige game gemiddeld geen 8 scoort.

  Zelf ga ik deze game trouwens niet aanschaffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 21 juni 2022 20:38
  @PietS. Je herhaalt het opnieuw dat een Nintendo game lager scoort dan het gemiddelde. Dat is opnieuw jezelf herhalen. Dacht dat je vandaag nog tegen mij zei dat je daar niet aan deed? Bewijs geleverd dat jij ook meerdere keren in herhaling valt

  Nee ik heb de game niet gespeeld maar de vorige Warriors game de breath of the wild versie heb ik wel gespeeld. En die liep bij launch dramatisch. Dus als er ook in een aantal reviews staat dat deze game dramatisch loopt geloof ik dat wel.

  En het is geen absolute top game waar we sinds Metroid dread al opwachten. Game of the year materiaal. Het is weer helaas een zelfde soort game. En ik denk vooral dat hij door de Fire Emblem saus zo hoog scoort niet omdat het daadwerkelijk een briljante game is. En als deze Game idd na Monster Hunter en de laatste Warriors game ook weer dramatisch loopt. Hoop ik dat Nintendo snel met verbeterde hardware aan gaat komen. Want technisch gezien kan de Switch niet meer zo te lezen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 21 juni 2022 21:14
  @Snoop213 kunnen jullie misschien ruzie maken onder een artikel dat ik niet heb geschreven? Ik vind het niet zo gezellig.

  Of beter nog helemaal geen ruzie maken! Ik ben geen moderator maar ik ken er wel eentje

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 21 juni 2022 21:22
  @ErikNus Excuses van mijn kant. Je hebt gelijk al die discussies onder topics zijn niet nodig. Ga er op letten. Want je hebt inderdaad gelijk het is nu teveel de Piet tegen Snoop show dat is idd niet de bedoeling.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 22 juni 2022 06:42
  @ErikNus geef dan ook gewoon een 8 Erik. Eigenlijk is het jouw schuld hahaha

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 22 juni 2022 09:09
  @ErikNus

  Ik lees dit nu pas. Ik zal erop letten en niet meer constant op hem reageren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 22 juni 2022 08:59
  @Snoop213

  Ik heb niet eens gezegd dat het daarover ging. Ik zei alleen -The streak continues! :)- Maak daarvan wat je wil. Ik zeur/klaag in ieder geval niet en ook val ik bij lange na niet zoveel in herhaling als jij. Er zijn nu weer meer mensen die het opmerken, dus er zal toch wel een kern van waarheid inzitten, denk je niet?

  Die games staan los van elkaar. Je kunt toch niet zeggen: -Die game runt slecht, dus die andere game die ik niet gespeeld heb ook-? Wat is dat voor iets raars..? En er zijn inderdaad (zoals AgeQned al aangeeft) ook genoeg reviews die aangeven dat de game prima runt. Het is maar net wat je wil geloven natuurlijk.

  Maar wat is een topgame? MD scoort gemiddeld een 8.8 en deze game een 8.0. Zo'n groot verschil is dat niet. Dus definieer -topgame- eens voor mij. :) En laten we eerlijk zijn. Ik vond MD echt heel vet, maar het is ook geen GotY materiaal. Daarom heeft ie die award ook niet gewonnen. Wel vind ik dat die game andere prijzen verdiend. Verder ligt het er ook aan hoe goed een bepaalde developer een game optimaliseert voor de Switch. Kijk bv. SMO & SSBU. Beide games runnen als een zonnetje, omdat ze perfect geoptimaliseerd zijn door Nintendo.

  Ik vind jou echt een hele erge zwart-wit denker. Het is bij jou het ene uiterste OF het andere uiterste. Jij kent geen grijs gebied. Bottom-line: Je bent weer negatief m.b.t. Nintendo, terwijl de betreffende game gewoon prima scoort.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Snoop213

  • 22 juni 2022 09:48
  @PietS. Piet wat ik al eerder aangaf. Het is teveel onder de artikelen de grote Piet S en Snoop show aan het worden. Want alles wat ik roep of zeg betreffende Nintendo is in jou ogen iets waar jij het vaak niet mee eens bent Dus waarom zou ik dan de zoveelste keer een hele discussie met jou op gaan voeren. Dat heeft geen enkele zin en is vervelend voor de andere leden. Dus met deze reactie zal je het moeten doen. Wil je inhoudelijk reactie dan kan dat best. Dan ik ben zo aardig je mijn nummer te geven om dat via Whatsapp te bespreken. Want dat lijkt mij de beste weg om onze eindeloze discussies voort te zetten over Nintendo. En niet hier. 1 Omdat irritatie op gaat leveren bij de mede users. En 2 omdat we dan allebei een probleem hebben met de gamer redactie. Dus ik vind het leuk om jou te discussieren maar dan wel prive op de Whatsapp en niet hier. Want als ik hier inhoudelijk op zou ingaan zijn we net als eerdere artikelen weer 40 reacties verder en daar schiet niemand wat mee op

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 22 juni 2022 10:06
  @Snoop213

  Ik las @ErikNus zijn reactie pas later. Het is inderdaad mooi geweest zo.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.