Update: Zie de tekst onderaan de review! Ik begin deze review met het grootste punt van kritiek en ik hoop dat ook veel mensen hierdoor afgeschrikt worden. Het installatie en registratiesysteem wat doorlopen moet worden om Final Fantasy XI online te kunnen spelen is in één woord waardeloos. Voordat je eindelijk eens met deze game aan de slag kunt gaan ben je echt zo’n drie uur verder. Het hebben van een USB-toetsenbord voor je Xbox 360 is een must voor de installatie, dit scheelt je weer enkele minuten typen met de controller.

Na de lange registratie en installatie moet de game nog een update uitvoeren waar ook geen einde aan lijkt te komen. Ik begrijp niet waarom Square-Enix geen gebruik heeft gemaakt van de overkoepelende gegevens van Xbox Live. Als ik een consolegame wil spelen, wil ik niet uren te hoeven installeren en registreren. Een gemiste kans voor Square-Enix en ik hoop ook dat ze in de toekomst niet weer dit geintje flikken.

Een ander nadeel is dat je voor de registratie tevens in het bezit moet zijn van een creditcard (Mastercard of Visa) om überhaupt online te kunnen spelen. Zonder deze kaart kun je het wel vergeten en kun je het spel nooit opstarten, zelfs niet als je alleen de eerste maand zou willen proberen. De eerste maand kun je Final Fantasy XI namelijk gratis spelen, maar zodra je ook maar even over deze limiet komt wordt er meteen geld van je creditcard afgeschreven.   Na alle frustraties te hebben afgereageerd op een huisgenoot is het nu tijd om de game eens echt te proberen. Wat opvalt, is het boekje met shortkeys dat bij de game geleverd is. Eén blik op dit papierwerkje is genoeg om te weten dat je eigenlijk gewoon een toetsenbord moet hebben om alles uit deze game te halen. De Xbox 360 controller heeft te weinig knoppen voor alle functies en commando’s die in Final Fantasy XI verwerkt zijn. Beter zou zijn geweest als Square-Enix meer tijd gestopt had in het verfijnen van de besturing en het optimaliseren van de game voor de Xbox 360. De toevoeging van de Xbox headset zou al een hele grote stap in de goede richting zijn geweest.Na een tijdje geprutst te hebben ben ik begonnen met het kiezen van een ras en een job. Dit is allemaal heel standaard en hebben we al lang gezien in andere MMORPG’s. Je kunt in Final Fantasy XI kiezen uit vijf verschillende rassen, elk met hun eigen sterktes en zwaktes. Je kunt naast het kiezen van een ras ook het uiterlijk enigszins aanpassen met behulp van de zeer beperkte aanpassingsmogelijkheden, zodat je wel vaker dan één keer iemand in de online wereld ziet rondlopen met dezelfde kop als die van jou.

Grafisch is deze game een grove belediging voor de Xbox 360. Ik heb nooit het gevoel gehad op een next-gen console te spelen. De werelden zijn grauw en saai, en zijn opgebouwd uit erg saaie, lage resolutie textures. Met het design van de characters is het al niet beter gesteld en zelfs de framerate is op vele momenten zwaar ondermaats. Als je niet goed kijkt, heb je het gevoel dat je deze game op een PlayStation 2 aan het spelen bent. Als je deze game vergelijkt met concurrerende MMORPG’s als World of Warcraft is Final Fantasy XI maar een zielige bedoening. Daarmee doel ik vooral ook op het ongeïnspireerde leveldesign. Heb je in World of Warcraft echt het gevoel dat je in een mooie sprookjesachtige wereld loopt, in Final Fantasy XI is dit gevoel ver te zoeken. Is er dan niks positiefs over deze game te melden? Jawel, het blijft natuurlijk een Final Fantasy game en de sfeer is in deze games altijd heel sterk geweest en die vind je ook wel terug in deze game. Ik denk alleen wel dat de mensen die deze game willen spelen het twee jaar geleden al lang en breed gespeeld hebben op de PlayStation 2 en PC, en er niet op zitten te wachten om deze game nog eens dunnetjes over te doen op hun pas aangeschafte next-gen console waarvan ze veel verwachten. Mijn conclusie is dan ook dat deze game niet uitgebracht had mogen worden in deze vorm en dat iedereen deze game uit protest in de schappen van de gameboer moet laten liggen.Update door Redactie Gamer.nl: De review zoals deze in diens huidige vorm beschreven is, heeft een hoop stof doen oplaaien. Veel gamers die het spel vanaf de release gespeeld hebben op een ander platform dan de Xbox 360 zijn tegen de review in opstand gekomen, omdat het naar hun mening de game totaal geen recht aan doet. En terecht, zo zien wij in. De review is geplaatst als echte 'review' terwijl de term 'portbespreking' beter op z'n plaats was geweest. Veel aspecten die de game zelf wel de moeite waard maken, zijn in de review niet besproken. Ook wij zien dit naderhand als een gebrek en willen bij deze een rectificatie plaatsen. De review gaat over de transformatie naar de Xbox 360 en geeft aan dat dit absoluut niet goed verlopen is. De game zelf hadden we echter meer waarde toe moeten kennen. Bij deze dus, nogmaals, excuses voor de harde klap in de gezichten van de Final Fantasy XI spelers. Voor de geïnteresseerden in de game: kijk goed naar de reacties hieronder, de game wordt door de gepassioneerde bezoekers op en top besproken.