Review
Fifa 21

Fifa 21 is een matige afscheidswedstrijd

Hollywoodvoetbal verliest snel zijn glans

Geschreven door Lars Cornelis op

Fifa 21

Ze zeggen weleens dat winnen nooit went, maar dan heb je Fifa 21 nog niet gespeeld. Fifa 21 is een en al Hollywood-voetbal: sensationeel om te zien, maar verveling ligt op de loer wanneer élke wedstrijd uitmondt in een doelpuntenfestijn. De aanpassingen buiten het veld in Fifa Ultimate Team en de carrièremodus vormen de voornaamste lichtpuntjes. Dat is veelzeggend bij een game die toch zou moeten draaien om de negentig minuten op het virtuele gras.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Carrièremodus eindelijk weer leuk dankzij interactieve simulatie en scherpte, aantal toffe toevoegingen aan Fifa Ultimate Team
 • Minpunten
 • Gameplaytoevoegingen komen niet uit de verf, als alles een hoogtepunt is, is niets meer een hoogtepunt
Zodra een nieuwe generatie spelcomputers zijn intrede doet, brengt EA meestal alleen nog maar ‘Legacy Editions’ van Fifa uit, waarin enkel de nieuwste transfers worden doorgevoerd. Fifa 21 zou daarmee zomaar eens de laatste volwaardige Fifa kunnen zijn op PlayStation 4 en Xbox One. Een flitsende afscheidswedstrijd is het echter niet geworden.

Numeriek gezien heeft Fifa 21 voldoende vernieuwingen onder de motorkap. Met onder andere de mogelijkheid om FUT in co-op te spelen en behoorlijke aanpassingen aan de carrièremodus zou je zeggen dat EA naar de achterban luistert. Maar uiteindelijk bepaalt de gameplay hoe leuk Fifa is en juist de vernieuwingen op dat vlak komen totaal niet uit de verf.

fifa 21

Hollywood-voetbal

Neem nou de mogelijkheid om spelers zonder bal aan te sturen. Op papier een geweldig middel om prachtige een-tweetjes mee op te zetten. Maar zoals de oude voetbalwijsheid luidt: we spelen niet op papier, maar op gras. In de praktijk blijkt het vrijwel onmogelijk om een fatsoenlijke loopactie zonder bal te maken. Dat is geen kwestie van gewenning: het afspelen naar een computergestuurde medespeler maakt het voor de tegenstander veel te makkelijk om druk te zetten en de bal af te pakken. Het tempo van Fifa ligt gewoon te hoog voor zulke tactische hoogstandjes.

Fifa 21 vervalt daardoor in oude gewoontes. Pure snelheid is nog altijd veel te belangrijk en het spel voltrekt zich vooral rond de twee doelgebieden, met exorbitante uitslagen als gevolg. Fifa 21 is sensatie, glamour en ”boem koekoek confetti”, om met de woorden van Sierd de Vos te spreken. Het is Messi en Ronaldo, maar het is zelden Luuk de Jong of Wout Weghorst.

Die Hollywood-variant van voetbal heeft geen bal te maken met ‘echt’ voetbal. Echt voetbal is immers opbouwen van achteruit, vechten op het middenveld en een bal binnen frommelen in een wedstrijd die je eigenlijk nooit had mogen winnen. Echt voetbal is nou eenmaal soms lelijk. Laten we eerlijk zijn: juist lelijke overwinningen proeven in het echte voetbal oneindig veel zoeter dan een zoveelste doelpuntenfestijn.

Fifa 21

Je zou bijna begrip opbrengen voor alle kleuters die online ‘ragequitten’. Wat heb je nog te zoeken in een wedstrijd als je binnen 20 minuten 3-0 achterstaat? Helemaal niets; daar valt geen eer meer te behalen. Kun je net zo goed je verlies nemen en het in een volgende wedstrijd opnieuw proberen.

Carrièremodus als onverwachts lichtpunt

Of je heil zoeken in een andere gamemodus waarbij er meer buiten het veld gebeurt, want dat is misschien wel onderhoudender dan de virtuele grasmat te betreden – een constatering die toch te denken geeft bij een voetbalgame. In Fifa Ultimate Team kun je nu bijvoorbeeld bouwen en klussen aan een eigen stadion, maar de voornaamste verandering vinden we dit jaar tegen alle verwachtingen in bij de carrièremodus.

Normaliter is de carrièremodus altijd een beetje het ondergeschoven kindje, maar de mogelijkheid om wedstrijden interactief te simuleren geeft de modus in deze editie eindelijk weer de broodnodige schwung. In de praktijk blijkt het heerlijk om de minder boeiende wedstrijden in een seizoen op deze manier af te wikkelen. Het geeft de mogelijkheid om tegen alle laagvliegers in de competitie wel een oogje in het zeil te houden, zonder meteen de hele wedstrijd te moeten spelen.

fifa 21

Ook de toevoeging van ‘scherpte’ als extra statistiek per speler zorgt voor een extra laag. Spelers die veel scherpte hebben krijgen bonuspunten en presteren dus beter. Een langdurige blessure heeft daardoor veel meer impact, omdat zo’n speler echt zichzelf terug moet knokken in het eerste elftal. Zijn vervanger heeft immers waarschijnlijk meer wedstrijdscherpte en is daardoor op dat moment beter. Trainingen om die scherpte te verbeteren zijn, anders dan in de bèta, nu bovendien sneller te simuleren, waardoor de carrièremodus minder rompslomp kent.

Helemaal perfect is de carrièremodus nog niet. Het voelt bijvoorbeeld erg onnodig aan dat wedstrijden alsnog gepauzeerd worden wanneer je vanuit de interactieve simulatie je opstelling wilt wijzigen. Je zou toch zeggen dat het spel dan gewoon door kan gaan voor een nog soepeler verloop. Ook is merkwaardig dat in de jeugdopleiding van een Nederlandse club geen één Nederlander zit. Die punten mogen dus alvast op de to do-lijst voor Fifa 22.

Hopen op de nieuwe generatie

De volwassenere carrièremodus, FUT en natuurlijk de immense hoeveelheid teams en competities hebben voldoende om het lijf om het uit te zingen tot de nieuwe generatie spelcomputers in de winkels ligt en dus ook de nieuwe generatie Fifa. Het valt toch te hopen dat EA aan die versie meer aandacht schenkt en kijkt naar waar voetbal ook alweer om draait. In de woorden van Johan Cruijff is dat ”Salid y disfrutad”, oftewel “Ga naar buiten en geniet”. Dat genieten komt niet door keer op keer 90 minuten lang hoog octaangehalte-voetbal te spelen, maar met vreugde en verdriet te winnen of te verliezen.

Fifa 21 is vanaf 9 oktober verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Nintendo Switch. De Switch-versie betreft een Legacy Edition zonder gameplayvernieuwingen. Fifa 21 verschijnt later ook op de PlayStation 5 en Xbox Series X|S.

Dit artikel delen:

Lees meer

Er is dit jaar 1,6 miljard uur aan Xbox Games Studios-spellen gespeeld Mortal Kombat 11 is acht miljoen keer verkocht
17

Reacties op: Fifa 21 is een matige afscheidswedstrijd

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  LarsCornelis

  • 6 oktober 2020 09:16
  Hi! Vragen over Fifa 21? Stel ze hieronder. Ik hang hier af en toe een beetje virtueel rond om die vragen te beantwoorden!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Jurry1984

  • 6 oktober 2020 09:41
  @LarsCornelis (offtopic) Man, ik hunker al jaren naar een game zoals pes 2004/2005 (Ronaldinho/Adriano hoogtijdagen). Dat waren mijns inziens de vetste voetbalgames. Hoe goed voelde een steekpass of een mooi schijnschot in die game. Maar nooit onrealistisch, want goed verdedigen was ook lonend. Ik heb sindsdien elk jaar zowel fifa als pes geprobeerd, maar heb nooit meer diezelfde ervaring gehad.
  Waarschijnlijk gemijmer van een oude lul, maar is dit herkenbaar?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MarzoriuM

  • 6 oktober 2020 09:47
  @Jurry1984 Dit is volledig herkenbaar. Ik heb hier PES 4 liggen voor de originele Xbox. Het is wellicht nostalgie, maar in mijn beleving heb ik die ervaring daarna nooit meer gehad. Wat een game was dat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 6 oktober 2020 12:35
  @Jurry1984 hahaha, dan ben ik ook een oude lul. Ik koester dezelfde herinneringen aan PES op de PlayStation 2 hoor, al zal die herinnering ongetwijfeld mooier zijn dan de realiteit. Ik moet zeggen dat ik PES 2020 ook écht veel heb gespeeld, wat mij betreft zit die ook erg strak in elkaar. Je merkt dat die game vrijwel uitontwikkeld is, dus ik ben erg benieuwd hoe de stap naar een nieuwe engine is. Dat kan óf weer lucht geven voor innovatie, óf de serie juist weer terugzetten…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TommyVercetti

  • 6 oktober 2020 14:55
  @Jurry1984 Helemaal gelijk niks overtreft pes 5, met Inzaghi topscorer zijn op 6sterren niveau is nog steeds heel bevredigend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 6 oktober 2020 09:16
  Was te verwachten, misschien speelt het op de next gen een stuk lekkerder.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rkantjo

  • 6 oktober 2020 10:05
  eindelijk mang ,eindelijk een cijfer die rechtvaardig is,bedankt gamer.nl!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 6 oktober 2020 10:51
  Was een beetje te verwachten. Ben al jaren klaar met de serie. Pes brengt veel meer voetbal op de mat. En al moeten we dit jaar doen met een minimale update; volgend jaar moet het echt losgaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mhnl1979

  • 6 oktober 2020 11:36
  Fifa moet anders gemaakt worden. De reden dat er vroeger elk jaar een nieuwe versie uitkwam was omdat per editie de clubs met de bijbehorende voetballers werden geupdate. Sinds internet is dat niet meer nodig, maar EA blijft er aan vasthouden. Eens per 2 jaar zou al veel beter worden. Maar tja, melkkoe.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mellieee

  • 6 oktober 2020 12:08
  Hee Lars, Bedankt voor je eerlijke review. Is het bij carrière ook echt ''hollywood'' voetbal? Ik ben al een aantal jaar gestopt met FUT en carriere vond ik altijd nog enigszins interessant en niet zo nep met die doelpuntenfestijnen. Ik ergerde mezelf er meer aan dat ik op legendarisch speelde en veel moeite had met iedere tegenstander. Bijv: Ik speelde carriere met West Ham, maar het speelde even moeilijk tegen Liverpool als tegen Brighton. Is dat nog steeds en hoe is de spelervaring verder offline?
  Alvast bedankt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 6 oktober 2020 12:40
  @Mellieee Dank je! Offline heb je inderdaad iets minder doelpuntenfestijnen, maar een doorsnee middenvelder van FC Utrecht knalt er soms ook ineens een onnodige omhaal uit rond de middencirkel, alsof Michael Bay aan de knoppen zit. Of extreem juichen na een doelpuntje voor de eer, dat soort dingen. Ik vind wel dat je het niveauverschil tussen een middenmotor en een topper merkt, maar als die middenmotor net een paar hele snelle flankspelers heeft kan het toch verdraaid lastig worden… Hopelijk heb je hier iets aan!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mellieee

  • 6 oktober 2020 13:03
  @LarsCornelis Bedankt. Het is zeker duidelijker, maar ik moet helaas mijn verwachtingen wederom wat inperken. Al met al verwacht ik er toch meer plezier aan te beleven dan Fifa 19 of de nieuwe Pes.
  Team uit de league 1 pakken en naar de premier league promoveren.
  Het negatieve rondom het online verhaal hoop ik in mindere mate mee te maken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rkantjo

  • 6 oktober 2020 14:40
  @Mellieee kga je iets heel raars zeggen,maar het werkt echt!

  -ik had ook moeite op legendarisch(fifa20) ondanks dat ik wel een goeie speler ben,maar toen ik de camera wijziging naar dynamisch zette,ging het veel makkelijker,probeer maar is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mellieee

  • 6 oktober 2020 15:47
  @rkantjo Bedankt voor de tip, ik ga het eens proberen!

  Als het veel beter gaat wil dus zeggen dat ik 2 jaar lang onnodig veel breedte tikjes heb gegeven om de verdediging van de tegenstander kapot te spelen (wat niet echt lukte). ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 6 oktober 2020 14:20
  Dikke tip: als je nu een jaar EA Play neemt voor $ 19, wordt dat over een maand automatisch omgezet naar 3 maanden Game Pass Ultimate. Kun je meteen FIFA 21 tien uur uitproberen; al ben ik het met Lars eens dat er weinig aan is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 6 oktober 2020 16:41
  @denver Of je koopt 3 jaar (goedkoop) gold in en laat je voor 1 euro overzetten naar 3 jaar Gamepass Ultimate..(!!) Dat is volgens mij de beste deal. Wel beetje oppassen waar je de gold codes koopt uiteraard, je wilt niet gescammed worden. Deze omzet kan je per account max 1x uitvoeren. Dus eerst 3 jaar gold vooruit en dan dat omzetten naar GP Ultimate.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 7 oktober 2020 08:24
  Ooh, ik vind het juist een toffe game met voldoende verbeteringen ten opzichte van Fifa 20 (welke ik al sinds maart/ april niet meer heb aangeraakt). Wellicht ligt het ook aan het feit dat ik online nog geen potje heb verloren en mijn record nu 12-0-0 is xD.

  Ik vond Fifa 20 bij launch trouwens ook een fijne game, maar na een paar patches vond ik het steeds minder worden. Dus nog niet te vroeg juichen met Fifa 21 en vraag me over 2 maanden nog maar eens of het nog steeds een goede game is xD.

  Ik zou de game een 7,5 geven. De menustructuur in FUT is dit jaar wel echt dramatisch slecht ontworpen hoor. Ongekend…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.