Review

Fifa 17

Beleeft een opbouwjaar

Geschreven door Lars Cornelis op
Met een nieuwe engine, vernieuwde dode spelsituaties en de gloednieuwe modus The Journey bevat Fifa 17 bovengemiddeld veel nieuws. Het is dan ook opgelucht ademhalen dat de game over de hele linie erg degelijk is. Écht uitblinken doet Fifa 17 echter niet. De trage, soms stroperige gameplay heeft bij vlagen heus zijn charme, maar frustreert net zo vaak. The Journey heeft bovendien nog wel wat ruwe randjes, wat bij elkaar opgeteld Fifa 17 belet boven zichzelf uit te stijgen. Wel vormt dit deel duidelijk een solide bodem waar EA dankzij de moderne Frostbite-engine de komende jaren op kan voortborduren.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Scoren na zorgvuldig opbouwen voelt fantastisch, erg sfeervol, grafisch stap vooruit, The Journey is een frisse variatie
 • Minpunten
 • Bekende minpunten nog steeds niet aangepakt, The Journey heeft nog wat ruwe randjes, waar zijn de nieuwe voetbalspelregels?

EA gebruikt in steeds meer games de Frostbite-engine, ontwikkeld door DICE voor Battlefield. Inmiddels draait praktisch het hele wagenpark van EA op deze motor; van Need for Speed en PGA Tour tot aan Dragon Age: Inquisition en Star Wars Battlefront. En sinds dit jaar dus ook Fifa. Zo’n nieuwe engine kan nogal ingrijpende gevolgen hebben voor een sportgame, waarin het gebruikelijk is om juist jaar op jaar voort te borduren en de game beetje bij beetje beter te maken. Het is dan ook zowel goed als slecht nieuws dat de overschakeling naar de Frostbite-engine geen heel ingrijpende gevolgen heeft.

Het meest opvallende is dat de Frostbite-engine voor een heel andere look zorgt. Fifa 17 oogt beduidend zachter dan zijn voorgangers. Kleuren knallen veel minder fel van het scherm, schaduwen zijn gelijkmatiger en de stadionlampen zijn niet alleen kunstmatige sterretjes aan de dakrand, maar overspoelen de grasmat echt met licht. Gras, shirts en de huidskleur van spelers ogen daardoor veel natuurgetrouwer en minder plastic dan voorheen.

Fifa 17

Zorgvuldig opbouwen

Onder deze grafische laag zitten echter grotendeels dezelfde animaties en spelmechanieken. Fifa 17 voelt daardoor gelijk vertrouwd, hoewel het tempo weer wat lager ligt dan in Fifa 16. Vooral sprinten is aangepakt. Zelfs met snelheidsduivels als Arjen Robben is het moeilijk om écht explosief te zijn.

Het spel verschuift daardoor nog meer van de flanken naar het middenveld, waar het fysiekere spelletje van Fifa 17 goed floreert. Spelers duwen, trekken, draaien weg en schermen af, wat je ook voelt aan de controller dankzij bevredigende trillinkjes bij contact. Het nodigt uit tot zorgvuldig opbouwen, de zestien proberen te penetreren, rondspelen, de bal kwijtraken, heroveren en opnieuw te beginnen. Knal je de bal dan eens écht lekker van buiten de zestien in de kruising, dan is het moeilijk om niet hardop te juichen.

Maar het is even zo vaak frustrerend als je vleugels weigeren diep te gaan, je de bal maar moeilijk over de verdediging gelobd krijgt of die vlugge combinaties maar niet van de grond komen. Bij de zoveelste wedstrijd die in een oersaai 0-0 of 1-1 eindigt slaken supporters van Ajax of Oranje een vermoeide zucht – dit soort wanvertoningen zien we al genoeg in het echt, virtueel willen we iets meer sensatie.

Fifa 17
Fifa 17
Fifa 17

Dode spelsituaties als wapen

Gelukkig vormen dode spelsituaties nu een nieuw wapen, mits je bereid bent hier voldoende op te trainen. Niet langer slinger je de bal maar voor en hoop je op het beste. Met een dradenkruis bepaal je nu exact waar je corner (of indirecte vrije trap) terechtkomt en door ook de ontvangende speler te bedienen, neemt de kans toe dat de bal met voorbedachten rade tegen de touwen vliegt. Je kunt zelfs experimenteren met inlopen vanaf de rand van het zestienmetergebied, al vergt dat wel even wat oefening.

Ook bij vrije trappen krijg je nu meer controle, doordat je zelf bepaalt waar een speler gaat staan ten opzichte van de bal; helemaal aan de zijkant voor een flinke curve, of juist als Ronaldo recht achter de bal. Zelfs penalty’s zijn aangepast, waarbij je nu tijdens je loopje precies aangeeft met hoeveel kracht en naar welke kant je schiet. Dat resulteert de eerste paar keer wellicht in een paar penalty’s waar zelfs Zaza en Pelle van fronsen, maar na een paar keer oefenen voelt deze manier realistischer aan.

Tijdens corners en vrije trappen valt echter ook op dat er nog maar weinig progressie is geboekt als het om de animaties tijdens botsingen gaat. Spelers buitelen nog te vaak over elkaar heen of blijven na een botsing net even te lang verbouwereerd stilstaan, wat het toch al lage tempo van de game niet ten goede komt.

The Journey

Naast een nieuwe engine kent Fifa 17 nog een grote nieuwigheid: The Journey. In een tijd waarin veel ontwikkelaars zich juist richten op online (en EA bakken met geld binnenhaalt met het online georiënteerde Fifa Ultimate Team) is het opvallend dat er juist een volledige offline ervaring aan Fifa wordt toegevoegd. Feitelijk is The Journey niet meer dan de Be a Pro/spelerscarrièremodus die we al kennen, maar dan met een verhaal eromheen. En waarom ook niet? Er zijn rpg’s waarin we in de huid van een drakendoder of intergalactische redder kruipen, dus waarom niet eentje met de wat realistischere jongensdroom van voetballer worden?

Als de piepjonge Alex Hunter moet jij zien door te breken in de Engelse Premier League. Dat doe je niet alleen door wedstrijden te spelen, want in het begin van je prille carrière zul je vooral de bank warmhouden en moet je dus tijdens de trainingen indruk zien te maken op de gaffer. Door goed te spelen tijdens de trainingen, waarvoor de bekende skill-minigames als vrije trappen schieten en rondo’s worden ingezet, verbeter je bovendien de skills van Hunter. Verder bepaal je hoe Hunter reageert in interviews of gesprekken met zijn coach en ploeggenoten, wat enigszins invloed heeft op het verloop van zijn carrière. Verwacht geen Mass Effect, maar het is zeker grappig om de hele tijd als een arrogante kwal te reageren, of juist in interviews overdreven politiek correct te strooien met termen als ‘teamprestatie’ en ‘de jongens’.

The Journey biedt dus meer dan alleen voetbalwedstrijden spelen en is daarmee een frisse variatie binnen Fifa. Wel is het jammer dat je geen eigen personage kunt maken en de focus volledig op de Premier League ligt. Daardoor is het natuurlijk makkelijker om een verhaal in scène te zetten en dit maakt het bovendien mogelijk dat het publiek je met naam en al toezingt (wat stiekem best een goed gevoel geeft), maar wie droomt van een carrière bij Ajax of Feyenoord, is alsnog aangewezen op de standaard carrièremodus van de game. Daarnaast heeft The Journey een overdaad aan menuutjes, laadschermen en trainingen en wordt daardoor een tikkeltje traag. Hier moet EA duidelijk nog even de juiste balans in vinden.

Fifa 17

Bekende plus- en minpunten

Op misschien wat kleine tweaks na is het gros van de modi verder ongewijzigd. Met carrièremodi als trainer en speler, online toernooien en FUT biedt Fifa 17 echter nog altijd een zeer uitgebreid pakket aan modi. Ook bevat Fifa 17 haast elke competitie die je kunt verzinnen, tot onbekende Aziatische competities aan toe. Het blijft echter jammer dat slechts een fractie van de spelers ook echt daadwerkelijk lijkt. De grote jongens uit Spanje en Engeland zijn wel allemaal nagemaakt, maar het blijft voor ons Nederlanders wrang dat in de Eredivisie niemand te herkennen is, op een enkeling met buitenlandse ervaring na, zoals Eljero Elia en Tim Krul. Ook missen we de nieuwe voetbalregels, zoals aan de aftrap verschijnen met maar één speler en dat spelers na een blessurehandeling binnen de lijnen mogen blijven. Fifa 17 laat dus genoeg ruimte over voor verbetering en vergeet zelfs te actualiseren, maar is desondanks gewoon weer een geslaagd nieuw hoofdstuk in de Fifa-serie en legt de bodem voor een nieuwe generatie voetbalgames.

Fifa 17 is vanaf 29 september beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One, pc, PlayStation 3 en Xbox 360. Voor deze recensie is de Xbox One-versie getest. De recensie is gebaseerd op de offline versie van de game.

Dit artikel delen:

Lees meer

Xbox Games with Gold-games van oktober bekend Creatief moorden in Dishonored 2
19

Reacties op: Fifa 17

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  EdwinS

  • 22 september 2016 07:26
  Zo EA, gespiekt bij MLB - The Show? (Met de journey)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • NLKoennn

  • 22 september 2016 07:28
  The Journey lijkt me wel geinig maar voor de rest: same shit different toilet…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • timwipprecht

  • 22 september 2016 07:35
  Goede review!
  The Journey lijkt me geweldig maar hier komen gelijk al wat minpuntjes naar voren.
  Ik hou het toch nog even bij Fifa 16 ik wacht verdere reviews wel af.
  Kunnen jullie ook wat meer vertellen over de carreermode?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 22 september 2016 17:14
  @timwipprecht aan de carrieremodus is volgens mij niet echt iets gewijzigd. Dus tja, zelfde als Fifa 16. Wat ik wel leuk vind aan Fifa, is dat zelfs in de eredivisie de squads heel groot zijn. Gister maakten bij Ajax bijvoorbeeld De Ligt en Nouri hun debuut, maar die zaten al gewoon in de game. Dat je over zulke spelers kan beschikken maakt de carreermodus wel gaaf.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  themenace

  • 22 september 2016 08:46
  Vermaak me perfect met PES17. FIFA17 koop ik volgend jaar voor een zacht prijsje in de sale. Ben wel benieuwd naar The Journey.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  xsuperaim

  • 22 september 2016 08:48
  Heb al tijdje niet zo'n goede fifa gespeeld, speelt heerlijk fut met extra opties.
  the journey
  grafisch is het x redelijk goed upgegrade, maar met namen de gameplay is heerlijk.

  Deze komt day 1 thuis uiteraard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 22 september 2016 09:53
  Grappig, zag het volgende minpunt niet bij PES staan: "waar zijn de nieuwe voetbalspelregels?".
  Iets met meten met 2 maten?

  Het blijft een smaakding, maar voor mij is er maar één voetbalgame en dat is FIFA. Vind de nieuwe FIFA een verademing met fantastische aanpassingen. In de demo zitten nog wel wat aparte bugs die wel echt uit het spel moeten verdwijnen, maar zo vond ik PES ook niet vlekkeloos.

  Zo heeft de scheidsrechter een spray voor vrije trappen om te markeren, maar soms zie ik zo'n streep over het halve veld staan. Dan is of de scheidsrechter heel enthousiast of Zlatan heeft de spray afgepakt en is ermee aan het klieren. Maar dit soort schoonheidsfoutjes moeten er natuurlijk wel uit.

  Meest irritante bug in de FIFA demo is dat als je op start drukt en daarna weer verder wilt gaan je alleen nog maar de keeper kan besturen… Daar zit ik niet echt op te wachten en is ook met geen mogelijkheid terug te draaien. Ik weet wel als dit mij online vaak zal gebeuren mijn controller buiten ligt met het spel ernaast…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 22 september 2016 17:16
  @garciagarcia altijd weer die Zlatan ;) ben in de full game gelukkig niet op zulke bugs gestuit, maar met een game als Fifa weet je helaas nooit of dat toeval is of niet.

  Wat die spelregels betreft, andere recensent ;) ik zou het zelf ook bij PES genoemd hebben, maar het is ook weer niet zo alsof dat echt invloed heeft op het cijfer. Maar het is wel het noemen waard vond ik, ik zag al een aantal keren mensen hierover vragen stellen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 22 september 2016 09:54
  Vraagje: kan ik met Suárez ook tegenstanders bijten en is het nu eindelijk mogelijk om de scheidsrechter een klap voor de harsens te geven?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 22 september 2016 12:13
  @bigds9fan

  Misschien is het een pre order bonus? :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 22 september 2016 11:26
  @ hierboven, humor. Ik kijk iig uit naar deze game, heb 16 overgeslagen en zal dat ook weer met 18 doen, maar 17 is al besteld en ik kan niet wachten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 22 september 2016 12:15
  Hoe zit het met de 'momentum' in deze Fifa? Is dit nog onveranderd of hebben ze dit eruit gehaald? Vind het altijf super frustrerend als een game voor mij gaat bepalen wie er lekker in de flow komt en wie niet. Als dat er nog wel inzit misschien een jaartje voor PES gaan, daar schijnt het niet meer in te zitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  LarsCornelis

  • 22 september 2016 17:18
  @Edwin1984 in welke modus bedoel je? In kick off kun je Match Day uitzetten. In carrieremodus houdt je dit wel, maar dat is bij PES toch ook zo? (heb Master League nog niet kunnen spelen, dus ik weet het niet)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 22 september 2016 20:21
  @KingOfTheHill

  Houd Match Day in dat een bepaald team beter in de flow kan komen dan het andere team? Dan zal ik eens kijken in hoeverre dit effect heeft. Tnx

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  poklaan

  • 22 september 2016 17:30
  FF een vraag over de Journey: ik hoor van veel mensen dat het verhaal slechts 1 seizoen is, maar je kan daarna wel in de normale Be A Pro modus doorgaan als Hunter? Klopt dit? Een verhaal van slechts 1 seizoen lang is wel heel slecht hoor. Eigenlijk alles wat ik lees over het verhaal is dat het 1 grote zak stront is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 23 september 2016 09:29
  @poklaan
  Wat een negativiteit zeg! Als is de Journey slechtst één seizoen, dan is het alsnog een goede toevoeging. FIFA is met 17 een nieuwe weg ingeslagen en komt met leuke toevoegingen. Ze kunnen hier altijd nog DLC voor uit brengen, dan wel gratis mag ik hopen.

  En bovendien, een seizoen duurt lang. Zeker in de PL waar spelers makkelijk 40-50 wedstrijden in een seizoen spelen. Dat zou voor mij het grootst aantal offline potjes ooit worden sinds FIFA 2010 xD. Ik koop het alleen voor seizoen, want met dat FUT ben ik allang klaar. Geldklopperij met contractjes aan spelers geven, kaartjes voor blessures, kaartjes om positie aan te passen etc etc. Het is gewoon te veel en zonder hier echt geld aan uit te geven zal je nooit een topteam kunnen krijgen in FUT.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HighNesZ

  • 26 september 2016 12:23
  @poklaan 1 seizoen en daarna krijg je wat leen spelers voor fut. Fifa is FUT .

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roydeklerck

  • 22 september 2016 22:23
  heb PES sinds de laatste PS2 verise niet meer aangeraakt. Door alle positieve reviews toch maar pes2017 voor de ps4 gehaald. ik moet zeggen speelt als een tierelier passen, schieten, steekbal zelfs de keepers zijn een stuk verbeterd. ik heb hem gepatched dus ook de bundesliga en alle logo.s en clubs staan goed.

  Toch mis ik de sfeer van FIFA en mis ik het realisme in bij de premier leauge enz. Een wedstrijd word gewoon beter gesimuleerd in FIFA dan in PES. Ga je voor beleving dan is FIFA voor mij heer en meester. WIl je gewoon met een krat bier je vrienden gek tikken en dwaze acties maken haal je PES.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  binhow

  • 30 september 2016 01:35
  Speel elk jaar fifa, maar betreurend slecht is het dit jaar weer!
  pes is het ook niet.
  zonden dood zonden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.