Review

Fifa 16

Draait eindelijk weer om voetbal

Geschreven door Bas Bastiaans op

Het voetbal is terug. Weg zijn de verkapte straatvoetbalpotjes, terug is het moderne voetbal. Schrik niet als dat in eerste instantie leidt tot oersaai Ajax-spel, waar een laag tempo wordt afgewisseld met slordig balverlies. Gestaag ontwikkelt zich namelijk een bevredigend voetbalbolwerk. Fifa 16 is eindelijk weer zoals voetbal hoort te zijn: uitdagend, spannend en vol onvergetelijke momenten.

8,5
Score
85
Score: 85
 • Pluspunten
 • Sterk verbeterde kunstmatige intelligentie van verdedigers legt extra nadruk op timing, tactiek en geduld; Ultimate Team even verslavend als altijd; gegroeid in sfeer en beleving
 • Minpunten
 • Laat grafisch kleine steekjes vallen; Nederlands commentaar is verschrikkelijk; weinig vooruitgang binnen de verschillende modi
In de ArenA slaakt men diepe zuchten. Bazoer speelt de bal naar Gudelj, die speelt breed op Dijks, waarna het leder teruggaat naar Veltman. Daarna begint het riedeltje weer opnieuw. “Voetballen! Voetballen! voetballen!”, schreeuwt het publiek inmiddels. Desondanks wint Ajax met 2-0. Frank de Boer oppert geduld, maar dat is in de opportunistische voetbalwereld te veel gevraagd. De Ajax-trainer weet echter dat zijn speelwijze de potentie heeft glorieus voetbalspektakel op de mat te leggen. Dat zagen we toen Ajax Barcelona in 2013 versloeg.

EA Sports vraagt hetzelfde geduld. Wil je glorieus voetbal op de mat leggen? Dan moet je aan het werk. Fifa 16 herbergt een realistische voetbaldynamiek die van je verlangt dat je de bal geconcentreerd rondspeelt, op het juiste moment versnelt en openingen ziet waar de tegenstander die niet ziet. Als je dacht dat de “Play Beautiful”-filosofie betekende dat Fifa 16 een veredelde arcadegame werd, dan kom je bedrogen uit. Zoals De Boer wil dat Ajax uiteindelijk speelt, zo wil EA dat Fifa gespeeld wordt.

De voetbaldynamiek van EA Sports’ nieuwste Fifa-telg pakt daartoe de ietwat scheve balans van Fifa 15 hard aan. Vanaf de aftrap naar de goal dribbelen lukt niet meer. Net als blind vertrouwen op de snelheidsstatistieken ook niet meer geoorloofd is. Vergeet voor even de Ibarbo’s, Sterlings en Youngs van deze wereld en overweeg eens Blind, Matic of Schneiderlin op hun kwaliteiten te benutten. Met andere woorden: vermeng meer ‘voetbal’ in je elftal. 

Blind naar voren

De beste verbetering in Fifa 16 is marketingtechnisch gezien misschien wel de saaiste. Een betere kunstmatige intelligentie kun je makkelijk afdoen met “het zal wel”, maar het verbetert de voetbalervaring significant. Verdedigers zijn merkbaar ‘slimmer’ in hun keuzes. Zo worden tijdens een counter de ruimtes efficiënt dichtgelopen, sluiten backs zo snel mogelijk bij en reageert de laatste man daadwerkelijk anders dan een verdediger met rugdekking. Hetzelfde geldt voor pure mandekking. In tegenstelling tot Fifa 15 kruipt een aanvaller niet meer kinderlijk eenvoudig voor zijn man. Krijg je een goal tegen, dan is de kans groter dat dat simpelweg jouw fout is.

De gevolgen van deze verdedigersupgrade zijn enorm. Zo is een goede voorzet geven geen vanzelfsprekendheid meer, maar absoluut een kwestie van inzicht, timing en techniek. Afhankelijk van de looplijn van Diego Costa kies je vanaf een bepaalde positie aan de zijkant bewust voor een hoge of lage voorzet. Tevens kunnen ballen met een heerlijke curve voorgegeven worden, waardoor je dus helemaal niet meer per se de back voorbij hoeft. Met voldoende ruimte tussen verdedigers en de keeper kun je bijvoorbeeld eens proberen met Shaw de bal langs de eerste voorste centrale verdediger te krullen. Waarna Martial er alleen tegenaan hoeft te lopen. Simpel en effectief scoren is minstens zo bevredigend als een dribbelgoal à la Ben Arfa. 

Het is vanaf de eerste wedstrijd weer een heerlijke uitdaging om op welke manier dan ook te proberen de verdediging van de tegenstander te ontleden. Of je dat nou offline of online doet. Wellicht lijkt het alsof je passes alle kanten op vliegen of dat je medespelers niet snel genoeg bijsluiten, maar Fifa doet het vuile werk niet voor je. Dat moet je zelf doen. Het heeft geen zin om met Memphis naar binnen te dribbelen als je daar toch weer wordt opgevangen door twee centrale verdedigers. Laat het balletje eens rustig rondgaan en wacht op het juiste moment met versnellen. Gebruik daarbij vooral je voetbalverstand, en niet zozeer je ervaring met Fifa. Dat is wennen in het begin, maar al snel wordt je verliefd op je eigen ‘voetbal’. Er is niets bevredigender dan een wedstrijd al voetballend te domineren in Fifa 16. Als dat maar wel betekent dat je winnend van het veld afstapt natuurlijk. 

Verlangen naar verslaving

EA Sports doet met Fifa 16 wat het eigenlijk al jaren lang doet: vertrouwen op de gameplay. Herinner je je nog hoe lang het duurde voordat het publiek eens werd opgeleukt? Zolang gaat het waarschijnlijk ook duren voordat EA qua modi eens een risico neemt. Ajax naar de Champions League loodsen is nog altijd een oerdegelijke ervaring, maar het scoutsysteem lijkt vooralsnog alleen qua realisme een toevoeging. Niet qua entertainment. Dat je spelers individueel kunt trainen, internationale toernooien kunt spelen tijdens de voorbereiding en jeugdspelers kunt scouten is een welkome toevoeging, maar geen die je van je stoel blaast. Wat dat betreft kan EA Sports eens een kijkje nemen bij 2K, die met NBA 2K wel elk jaar een risico probeert te nemen. Kwalijker is het overigens dat EA Sports het ooit verzonnen heeft om het niet meer mogelijk te maken om offline, samen met een vriend of vriendin, seizoenen of Ultimate Team te spelen.

Gelukkig is er nog altijd Fifa’s online paradepaardje: Ultimate Team. Zelfs met minimale vernieuwing is die modus een garantie voor maandenlang plezier. Vanaf het moment dat je je eerste pakketje opent en je team vol bronzen onbekenden verzorgt ben je alweer verkocht. Ultimate Team is simpelweg de enige modus in Fifa waarin je een echte oprechte band opbouwt met je team.  Tevens doet de aanwezigheid van de levendige transfermarkt je altijd nadenken over manieren om je team te verbeteren. Hetgeen een enorme verslavende werking heeft. 

De Draft-optie, waarin je uitgedaagd wordt een team te bouwen door op elke positie een keuze te maken uit vijf willekeurige spelers, is een vermakelijk staaltje risicomanagement. Dat komt omdat Ultimate Team je uitdaagt om niet alleen naar de kwaliteit van je spelers te kijken, maar ook naar de chemie tussen je spelers. Als je op het allerlaatste moment Schweinsteiger tevoorschijn tovert, maar de rest van je team uit voornamelijk Engelsen en Fransen bestaat, dan is het verstandiger om Carrick te laten staan. Al met al voegt Draft een heerlijke extra spanningsimpuls toe aan Ultimate Team.

De lat van een voetbalshow

EA Sports wil maar al te graag dat Fifa synoniem staat voor het ‘echte voetbal’. Daar is het qua gameplay in geslaagd en daar verdient de game alle lof voor. De warme kleuren en de vele dynamische herhalingen doen het authentieke voetbalgevoel ook veel goeds. Juist daardoor vallen grafische slordigheden en niet overtuigende representaties van spelers zoveel op. Let bijvoorbeeld eens op het wapperende haar van Daley Blind, dat als een soort lapje aan zijn hoofd hangt. Of simpelweg het feit dat vrijwel alle Eredivisie-spelers nauwelijks lijken op hun evenbeeld.

Als Fifa de emotionele beleving wil benaderen van het echte voetbal, dan moet het nog een aantal stappen zetten. Zelfs al is de serie daar de afgelopen jaren weldegelijk in gegroeid. Gezichtsuitdrukkingen zijn bijvoorbeeld al een stuk minder ongemakkelijk dan pakweg twee jaar geleden. Desondanks ogen spelers, als ze opkomen, gewisseld worden of juichen, nog steeds ietwat karakterloos. Alsof spelers spelen dat ze blij zijn, in plaats van oprecht blij zijn. Met als gevolg dat je alle herhalingen of tussenbeelden maar gewoon zo snel mogelijk weg klikt. We willen Fifa 16 hier echter niet op afrekenen. Qua sfeer en beleving staat de game namelijk absoluut zijn mannetje. Zet dan overigens wel het Nederlandse commentaar uit. 

Dit. Is. Voetbal.

Fifa 16 is niet zozeer voor liefhebbers van Fifa, maar meer voor liefhebbers van voetbal. Voor mensen die begrijpen dat voetbal alleen maar mooi wordt als je daar tijd en moeite voor over hebt. Keihard “tempo!” schreeuwen kun je prima doen als het Nederlands elftal speelt, in Fifa 16 ben je zelf verantwoordelijk voor de gevolgen. De realistische insteek waar EA Sports voor kiest zorgt daarbij voor uitdaging. En die uitdaging leidt weer tot ultieme bevrediging. Zodra je de bal met De Gea naar Smalling speelt en ‘m 45 passes later met Depay in de linkbovenhoek snoeit, voel je je koning voetbal. En dat verdien je dan ook. Fifa 16 motiveert je om je voetbalbrein te stimuleren en het voetbal op de mat te leggen zoals De Boer, Van Gaal en uiteindelijk ook jij dat wilt zien. Dat is een prestatie die Fifa weer aan de top zet. 

Fifa 16 is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One, pc, Xbox 360 en PlayStation 3. Een aparte iOS- en Android-versie bespreken we binnenkort op Gamer.nl.

Dit artikel delen:

Lees meer

Eerste beelden en concept art Syberia 3 Sony geeft speciale 20-jarige PS4-edities weg via prijsvraag
29

Reacties op: Fifa 16

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Apetjoek

  • 29 september 2015 15:45
  Het is 'FIFA' in plaats van 'Fifa'. Voor de rest een goede review; leuk om te lezen. Maar 45 passes gaat je niet lukken; sterker nog: passen is een drama in FIFA 16, zelfs met alle assists aan. En dat maakt het spel niet realistischer, alleen maar frustrerender.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 29 september 2015 15:53
  Wij schrijven al jaren als bewuste keuze 'Fifa' omdat dit beter oogt op de website. Verder is er niets achter te zoeken :) Het is iig een stijlregel die we hier toepassen en de redacteuren houden zich hier aan, dus hen valt niets te verwijten :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HighNesZ

  • 29 september 2015 16:16
  Is deze stijlregel enkel bij FIFA van toepassing? Als ik kijk naar andere merknamen dan zie ik het daar namelijk niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 29 september 2015 16:25
  45 passes gaat wel lukken hoor! Oefening baart kunst zullen we maar zeggen :)
  Gewoon in FUT een elftal bij elkaar zoeken dat goed kan dribbelen en kan passen in plaats van puur op snelheid. Dan kan je makkelijker 1 keer raken en zo elke keer de vrije man vinden.

  Erg blij met FIFA 16, weg met die kansloze potjes in FIFA "L1 + O met daarbij snelle mannetjes" 15

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bertus B.

  • 29 september 2015 15:49
  Lees ik nou goed dat er offline niet meer met meerdere spelers gespeeld kan worden? Daar koop ik Fifa juist voor….

  Edit: ik lees alleen seizoen en ultimate team. Dit betekend dat er wel nog steeds kickoff en een toernooi offline multiplayer kan worden gespeeld als ik t zo lees?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 29 september 2015 16:18
  Uiteraard kan je offline tegen elkaar spelen in kickoff en toernooi

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BasBastiaans

  • 29 september 2015 17:21
  Ja offline kun je gewoon nog tegen elkaar spelen hoor ;) maak je geen zorgen, dat is stiekem het leukste aan Fifa. Maar dat je niet meer samen op de bank seizoenen kunt spelen is wel een gemis.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Bertus B.

  • 29 september 2015 18:13
  Ah, heb ik t toch goed tussen de regeltjes gelezen. Thanks voor de duidelijkheid, speel met vrienden toch alleen toernooitjes of snelle kickoff matches dus dat maakt me verder niet uit :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Galixy84

  • 29 september 2015 15:50
  FIFA speelt wel lekker, maar gisteren wilde ik 2 vs2 met vrienden online spelen (iedereen thuis), maar dat is niet eens mogelijk. WTF!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 29 september 2015 16:20
  Enigszins wel logisch, als je al ziet hoe vaak je lagt als je online 1 tegen 1 speelt… Dat wordt met nog eens twee verschillende IP adressen alleen maar erger, dat risico durven ze nog niet aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Galixy84

  • 29 september 2015 17:21
  In 1999 zou het logisch zijn toen iedereen nog blij was als ze de 4kb haalde bij Napster, Er zijn zat games die zwaarder zijn waarbij meerdere mensen online zijn. Ik vind het geen excuus.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Yoji

  • 30 september 2015 02:55
  Idd en online pro clubs ben je toch ook met veel te gelijk online in één game?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HighNesZ

  • 29 september 2015 15:53
  Prima review! Het trainen in careermode is een beetje OP maar verder een prima toevoeging. Weet iemand de slider settings voor world class career mode?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  garciagarcia

  • 29 september 2015 16:20
  Ik speel FIFA nooit offline in de vorm van Career. Is dat wel een aanrader? Tegen de computer spelen lijkt me weinig uitdagend op den duur.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HighNesZ

  • 29 september 2015 16:47
  Met de juiste aanpassingen is het zeker uitdagend. Zodra je merkt dat de uitdaging minder aan het worden is kun je de sliders weer aanpassen. Zo zorg je altijd voor voldoende uitdaging en hebben de wedstrijden ook normale uitslagen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 29 september 2015 16:13
  Mooie review, heb vandaag toevallig me 3e Xbox One gehaald gezien ik moe werd tussen het heen en weer rennen van woonkamer naar slaapkamer gezien me vrouw hem deelde met me zoon.

  Heb de X1 Fifa 16 bundle gekocht inclusief extra controller voor een prijs van 369 euro en dat is een prima prijs lijkt mij, zat te twijfelen tussen deze bundle en de Elite versie die eind oktober komt maar dacht boeien die controller is vet maar al die zooi gebruik ik toch niet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 september 2015 10:07
  Verklaard mijn vriendin me voor gek met een game pc One ps4 en wil u maar ik heb van alles maar 1

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 30 september 2015 10:07
  Verklaard mijn vriendin me voor gek met een game pc One ps4 en wil u maar ik heb van alles maar 1

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 30 september 2015 10:42
  Ik heb ook van alles maar 1 maar heb ook nog een vrouw en een zoon die ook graag gamen kan moeilijk het alleen recht op eisen en gezien we het kunnen betalen waarom niet.

  Ook mijn vrouw verklaard me voor gek met een laptop een wii een wii-u een x360 een ps3 een ps4 en een X1 terwijl mijn vrouw genoegen heeft met de X1 ok ernaast heeft ze een 360 maar die staat amper aan maar verkopen naaah zonde van het geld want het levert niks op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Navani

  • 29 september 2015 16:36
  Nederlands commentaar is verschrikkelijk? Dat maakt het alleen maar realistisch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.