Bij Real Madrid zullen ze groot fan geweest zijn van FIFA 13, of in ieder geval, daar duiden hun transfers op. Met de aankoop van Bale en het wegdoen van Özil heeft de club namelijk finesse ingeruild voor explosiviteit en snelheid. Een voor FIFA 13-begrippen logische zet, aangezien snelheid van levensbelang was en altijd een middel was om je uit lastige wedstrijden te redden.

Die hang naar snelheid is in FIFA 14 redelijk beperkt. Dat komt voornamelijk doordat het speltempo een stuk lager ligt en fysieke kracht belangrijker is geworden. Het opent niet alleen de weg voor meer tactische mogelijkheden, maar poetst ook de natuurlijke verleiding naar countervoetbal weg.

Die neiging tot een negatieve speelwijze was voorheen groot, doordat verdedigers niet strak dekten en aanvallers altijd voldoende ruimte hadden om weg te sprinten. Daar is in FIFA 14 op gereageerd door verdedigers beter samen te laten werken en slimmer te laten anticiperen op de kwaliteiten van de aanvallers. Met een aantal gerichte ingrepen worden uiteindelijk de weinige zwaktes van FIFA 13 grotendeels weggepoetst. Tezamen met een flinke portie aan nieuwe animaties bouwt FIFA 14 veilig verder aan zijn al zo sterke fundament.

FIFA 14 review

Is realisme een verbetering voor FIFA 14?

De beloftes van EA Sports voor meer realisme zijn zichtbaar, maar in hoeverre voegt dat realisme iets toe aan het plezier? Dat FIFA 14 heerlijk wegspeelt staat buiten kijf. Elke genuanceerde beweging voelt en ziet eruit zoals je het zou verwachten en het maken van een goal zorgt voor intense vreugde.

In tegenstelling tot het countervoetbal van FIFA 13 lijkt FIFA 14 echter een natuurlijke neiging te hebben naar vechtvoetbal. Speel je met een team als Barcelona, met een gemiddelde lengte van ongeveer 1.60, dan is timing van uiterst belang. Iniesta kan alleen wegdraaien van Xabi Alonso als hij ruimte krijgt en zo gebruik kan maken van zijn wendbaarheid. Daardoor ben je wel afhankelijk van een kunstmatige intelligentie die die ruimte ziet en in potentie twee of drie stappen vooruit kan denken. Een team als PSG heeft die ruimte niet per se nodig. De twee beesten voorin, Ibrahimovic en Cavani, kunnen de tegenstanders immers van de bal weghouden, om je zo de tijd te geven voor nog een denkstap.

Om de Barcelona-spelers overigens gerust te stellen: de benodigde kunstmatige intelligentie is in aanvallend opzicht zeker aanwezig. Dat zorgt voor realistische situaties die je gewend bent te zien in het echte Camp Nou. Denk bijvoorbeeld aan het geduldig rondspelen rond de zestien meter, in afwachting van een opening. Maar ook het flipperkastvoetbal wanneer twee fysiek sterke teams tegen elkaar spelen oogt erg authentiek.

FIFA 14 vervalt daarbij gelukkig nergens in voorspelbaarheid en het imago van gescripte situaties heeft de serie allang van zich afgegooid. Soms hoor je jezelf zeuren over het aantal kopkansen die de tegenstander altijd meer lijkt te hebben dan jij, maar dan hoor je je tegenstander weer klagen over zijn eigen rare keeper. Het omschrijft perfect het magische gevoel van voetbal en FIFA. Je verlangt naar de ultieme controle, maar de waarheid is dat je die in voetbal nooit hebt.

FIFA 14 review

Ajax wint de Champions League

Nee, natuurlijk wint Ajax de Champions League niet. Tenzij je de carrièremodus speelt. Maar dat is ook meteen de enige motivatie om die modus te spelen. Nog steeds kampt het namelijk met een ongelooflijk trage opbouw en moet je voor elke volgende wedstrijd toezien hoe er nutteloze simulaties uitgevoerd worden. De toevoeging van het wereldwijde scoutsysteem voegt zelfs nog een extra laag vertraging toe. Kwaliteiten van spelers worden verborgen gehouden en hun rating wordt pas zichtbaar als een scout er zijn oordeel over heeft gegeven. Op een omslachtige wijze vervangt het slechts een handeling die altijd best leuk was om gewoon zelf te doen. Het ontwikkelen van je eigen speler werkt overigens nog op dezelfde wijze als in FIFA 13: ook traag, maar een stuk aanstekelijker dan het managen van een team.

De modi waar de game om draait zijn Ultimate Team, Seizoenen en het simpelweg spelen van losse potjes. Met kleine verbeteringen zoals de verschillende speelstijlen is Ultimate Team nog beter dan het al was. Het is een verslavende mix van online wedstrijden, verzameldrang en tactisch nadenken over het opbouwen van je team. Ook het spelen van Seizoenen, waarbij je stijgt in divisies na het spelen van online wedstrijden, herbergt dezelfde verslavende kracht als in FIFA 13.

FIFA 14

Afhankelijk van gameplay

Zoals verwacht staat de basisgameplay van FIFA 14 als een huis, maar datzelfde geldt niet voor de overige elementen. De game kampt bijvoorbeeld nog steeds met een kille uitstraling en een gebrek aan sfeer. Een goal in de negentigste minuut wordt op dezelfde lompe manier gevierd als een 5-0 en vooral het monotone commentaar van Youri Mulder en Evert ten Napel komt ons helemaal de neus uit. Maar ook andere elementen irriteren of halen het tempo uit de game door een gebrek aan overtuiging. De loze onderbrekingen tijdens een wissel bijvoorbeeld, of het ongemakkelijke pakken van de bal voor een ingooi. Op zichzelf lijkt het op mierenneuken om deze relatief kleine irritaties aan te halen, maar EA Sports heeft na al die jaren nog geen enkele moeite genomen om ze eruit te halen.

Het is dan ook makkelijk om je bekocht te voelen als je al vele uren in FIFA 13 hebt zitten. Los van de toch al fantastische gameplay oogt FIFA 14 simpelweg als een luie opvolger. Maar diezelfde gameplay maakt tegelijkertijd veel, zo niet alles, goed. Elk individueel potje, met welk team of tegen welke speler je ook speelt, blijft tot de verbeelding spreken en geen wedstrijd is hetzelfde. Je kunt EA Sports vervloeken om het nauwelijks vernieuwen van zijn spelmodi, maar tegelijkertijd niets dan lof hebben voor het realisme van de gameplay en de bijbehorende emotie van de voetbalsport. De magie van voetbal is de magie van FIFA, en andersom. Accepteer je het gebrek aan inspiratie, dan kun je met gemak weer een vol seizoen genieten van de nieuwe FIFA.

Lees ook onze recensie over de Android- en iOS-versie van FIFA 14.