De klok wijst aan dat er nog twaalf minuten te spelen zijn.  De stand is 1 – 0 in het voordeel van de tegenstander. Jij, Ruud van Nistelrooy, waggelt nonchalant over het veld heen. Jouw moment komt nog wel. Ondanks de voorsprong drukt de tegenstander door en krijgt de verdediging het zwaar te verduren. Terwijl de verdedigers hun mannetje staan, sluip je stiekem langs de laatste man en begin je vanaf de linkerkant van het veld een loopactie naar de zestien van de tegenstander te maken. Net op dat moment onderschept één van jouw verdedigers de bal. Je vraagt een lange bal en staat in luttele seconden mano-o-mano met de keeper. Een beheerste tik met binnenkant voet trekt de stand gelijk. Dit is FIFA 08.

In FIFA 08 is het namelijk mogelijk om in de Be A Pro-mode slechts één speler onder controle te nemen. Aannemen, positioneel goed lopen, op het juiste moment loopacties maken en het vragen om de bal, je bepaalt het allemaal zelf. De Be A Pro-mode is een eerste stap richting daadwerkelijk elf tegen elf voetbal in een voetbalgame en is niet onaardig uitgewerkt. De dynamische camera houdt de speler te allen tijde in beeld, waarbij je een gave, spanningsverhogende camera krijgt wanneer je dichter bij het doel van de tegenstander komt. In dit geval hangt de camera namelijk zo'n beetje op je schouder en lijkt alles in het teken te staan van maar één ding: scoren. Ook komen de schijnbewegingen en andere foefjes beter tot hun recht in de Be A Pro-mode dan bij een 'normale' wedstrijd. Je kunt nog beter het moment kiezen en hebt ook meer overzicht over de positie waarin de verdediger verkeert.

In de Be A Pro-mode kun je overigens niet alleen aanvallers onder je hoede nemen. Ook middenvelders en verdedigers zijn speelbaar, waarbij opgemerkt moet worden dat het spelen als verdediger wel enorm saai is. Je wilt in een game voor je gevoel toch invloed hebben op het scoreverloop en als een suffe linksback alleen maar achter je spits aanhobbelen past wellicht wel bij echt voetbal, in een game verveelt het. Hoewel de Be A Pro-mode niet perfect is, er kan nog meer variatie in de manier van passen worden aangebracht en het overzicht gaat toch vaak nog wat verloren, biedt het voor nu een leuke extra speeloptie en is het potentieel voor de toekomst aanwezig.

Dan nu terug naar FIFA 08 als 'normale' voetbalgame. Want hoe speelt 'ie dit jaar? Misschien wel beter dan ooit. De FIFA-reeks heeft de afgelopen jaren de shift richting realistisch voetbal gemaakt en dit is in FIFA 08 te merken ook. Het voetbal is realistisch traag en het duurt soms wel een minuut voordat je een kans gecreëerd hebt. Er wordt voetbalinzicht van je gevraagd en (om de game echt onder de knie te krijgen) kennis van een hoeveelheid knoppen waar je U tegen zegt. Verdedigers omzeilen door even te kappen en om ze heen te draaien is er niet bij in FIFA 08. Om aanvallend succesvol te zijn heb je een gigantische hoeveelheid geduld nodig en kennis van de passeerbewegingen. De passeerbewegingen gaan van simpele scharen tot lichaamsschijnbewegingen. Wanneer je ze goed timet is de kans groot dat je een verdediger voorbij speelt en de mogelijkheid tot het creëren van een kans krijgt. Ja inderdaad, het creëren van een kans, want om tot een doelpunt te komen moet je nóg harder je best doen.

Het voordeel van de game kan dan ook direct het nadeel zijn. Je moet echt gaan zitten voor een potje FIFA 08 en het kost je meer tijd dan ooit om de game te leren kennen. Ik betrapte mezelf erop dat ik soms dit geduld niet had en een beetje negatief over de game werd. Toen ik achteraf na ging denken over mijn gemekker, bedacht ik me dat niet het spel daar de oorzaak van is, maar ik zelf. Om de satisfactie uit FIFA 08 te halen is namelijk meer nodig dan een paar rossen op de schietknop en verdedigend maar een beetje in de rondte sliden. En dat kan een nadeel zijn, niet objectief natuurlijk, maar volledig subjectief.

Aan gamemodes, competities, spelers en andere statistiekjes valt er niets te klagen. Zelfs de meest gare competities (zoals de Poolse) zitten in de game verwerkt, waardoor er voor ieder wat wils is. Daarbij is de Manager mode, de carrièremode uit de FIFA-reeks, weer behoorlijk uitgebreid, inclusief transfers en alle randzaken die komen kijken bij het voetbalcoach zijn. Ook is er nu de mogelijkheid om online je competitie op te zetten voor maximaal 32 spelers. Als er iets tof is, is dat het wel. Sowieso is de online functionaliteit meer in de game verweven door een speciale sectie te wijden aan voetbalnieuws en alles wat er in de voetballerij gebeurt. Dit maakt het ook mogelijk om midden in het seizoen de transfers van een update te voorzien, zodat je ook na de winterstop met de juiste spelers bij de juiste teams kunt ballen.

Audiovisueel blijft FIFA 08 een klasbak. De stadions zien er prachtig uit en de bewegingen die met motion-capturing in de game verwerkt zijn, zien er soepeltjes uit. Wel jammer is dat er in de Nederlandse competitie weer rare hoofden op de rompjes van de spelers geplakt zijn, waardoor je toch behoorlijk grote namen niet direct herkent. Het geluid is met het altijd opzwepende commentaar en een soundtrack die bijna uit z'n voegen barst van de kwaliteit wederom één groot pluspunt.

De slotstom voor FIFA 08 is dan ook uitermate positief. De game is er gameplaytechnisch weer behoorlijk op vooruit gegaan, ziet er nog altijd retegoed uit en hoeft aan inhoud in de vorm van competities en gamemodes niet te klagen. Het enige punt, en dat is eigenlijk gewoon een pure kwestie van smaak, is of je het geduld hebt om goed voor de game te gaan zitten. Want even één, twee drie van eigen zestien tot het goal van de tegenstander zit er niet meer in.