Waar veel spellen op één of meer gebieden in moeten leveren ten opzichte van de versie voor een krachtigere spelcomputer is dit bij Fat Princess voor de PlayStation Portable niet het geval. De PSP-versie heeft zelfs meer te bieden van de PlayStation 3-variant. Zo heeft de game zes nieuwe speelvelden en maakt een nieuwe spelmodus zijn intrede.

In Fat Princess: Fistful of Cake hebben twee voormalig bevriende koninkrijken het met elkaar aan de stok om de gunsten van een prins voor hun eigen prinses te winnen. Door een magische cake zijn beide prinsessen betoverd en hebben ze een onverzadigbare honger naar cake. De bijbehorende koolhydraten en vetten zorgen ervoor dat de lieftallige prinsessen veranderen in vraatlustige dikzakken. Alleen de kus van een prins kan de betovering verbreken. Omdat er maar één prins is en er twee prinsessen zijn, moet er één prinses tijdelijk van het toneel verdwijnen. Jouw taak is zien te voorkomen dat het andere koninkrijk er met jouw prinses vandoor gaat en je moet er ondertussen ook voor zorgen dat de prinses van de tegenpartij ontvoerd wordt.

Om deze taak te volbrengen heb je de keuze uit vijf verschillende hoeden, die elk een andere specialiteit met zich meebrengen. De Worker zorgt ervoor dat de poort van het kasteel intact blijft en kan de machines opwaarderen waar de hoeden uit komen door hout en metaal te verzamelen dat zich in de omgeving bevindt. De Warrior is enkel geschikt voor gevechten op de korte afstand met zijn zwaard en schild, maar is daarin erg sterk. Met zijn schild kan hij inkomende projectielen afweren. De Priest fungeert als dokter en kan iedereen in zijn omgeving helen. Daarnaast heeft het spel met de Mage en de Ranger twee klassen voor de lange afstand. De Mage is een stuk beter uitgebalanceerd ten opzichte van de versie voor de PlayStation 3, waardoor de balans tussen de verschillende klassen een verbeterd is. Toch zullen online de meeste mensen voor de Warrior kiezen, omdat je met hem het snelst door massa’s tegenstanders heen kan hakken en hij de langste gezondheidsbalk heeft.

Net als op de PlayStation 3 het geval is, is Fat Princess voor de PlayStation Portable vooral bedoeld om online te spelen. Dat wil niet zeggen dat de singleplayermodus het ondergeschoven kindje is. Met vijftien levels en de mogelijkheid om naar eigen inzicht potjes op te starten, heeft dit gedeelte van het spel genoeg te bieden. Door eerst de singleplayermodus door te lopen krijg je een goede indruk van de verschillende spelmodi. Ook kun je op deze manier de fijne kneepjes van de vijf verschillende klassen uit het spel onder de knie proberen te krijgen en alvast je favoriete klasse kiezen om online mee te spelen.

Eén voor allen, allen voor cake
De teamgebaseerde opzet van het spel doet op zich een beetje vreemd aan op een spelcomputer waar het onmogelijk is om met je teamgenoten te communiceren. Tenzij ze in dezelfde kamer zitten dan. Het vergt gecoördineerde aanvallen om de prinses onder de neus van de tegenpartij weg te kapen. Zeker als ze ook nog eens vetgemest is met cake, waardoor je meerdere spelers nodig hebt om haar te verplaatsen. Toch weet het spel dit op een redelijke manier te verbloemen door beide teams aan te vullen met computergestuurde spelers. Deze spelers hebben echter wel een gespleten persoonlijkheid. Het ene moment zijn ze vrij competent en proberen ze daadwerkelijk de missie te voltooien, terwijl ze het volgende moment maar een beetje in de rondte rennen. Daarnaast is de flow van een aantal speelvelden niet optimaal en zitten sommige chokepoints op de verkeerde plek. Dit leidt veelal tot een ophoping van spelers op een punt dat weinig ruimte laat voor andere opties zonder dat er ook maar één team een stap dichter bij de voltooiing van zijn opdracht komt.

Om te ontvluchten aan de alledaagse stress van het moeten beschermen en ontvoeren van de prinsessen kun je nieuwe spelmodus Grim Reaper spelen. In deze modus is er één hoed die de eigenaar ervan omtovert tot de Dood, compleet met zwart gewaad en zeis. Deze speler moet punten scoren door de zielen van de overige spelers te oogsten, terwijl de andere spelers samen moeten werken om dit te voorkomen. Hierbij heeft iedereen zijn eigen agenda, omdat iedereen in het bezit wil komen van deze gewilde hoed. Grim Reaper biedt een leuke afwisseling op de vele variaties op Capture The Flag die het spel verder heeft, maar het is weinig uitdagend wanneer er niet genoeg menselijke spelers meedoen.

Het grootste struikelblok van Fat Princess: Fistful of Cake lijkt de hoeveelheid spelers die de game online gaan spelen. De singleplayer biedt een leuke manier om bekend te raken met de verschillende spelmodi, maar is ook niet meer dan dat. Zelfs kort na de release van het spel is het soms al lastig gebleken om online spelers te vinden en dat voorspelt weinig goeds voor de langere termijn.

Fat Princess: Fistful of Cake heeft veel te bieden en betovert je vanaf het eerste moment, maar het spel verliest snel zijn magie. Fouten in het gamedesign en een schaarste aan online spelers zorgen ervoor dat je snel uitgekeken bent op de dikke prinsessen en je op zoek gaat naar een nieuwe dame in nood.