Net als in de andere versies van Farming Simulator 14 run je een boerenbedrijf door met landbouwwerktuigen te ploegen, zaaien, oogsten en verkopen. Daarbij is het belangrijk om de markt in de gaten te houden en te kiezen voor de hoogste bieder in het gebied. In het gebied van Farming Simulator 14 vind je onder andere een station, een haven en een herberg waar je tarwe, maïs en koolzaad verkoopt. Ook producten als melk en stro zijn hier te slijten. In het begin van het spel heb je een mooie Case ih-tractor en een Fahr-oogstmachine tot je beschikking en tractoraanhangers voor ploegen, zaaien en transport. Een tip voor beginners: de silos zitten bij aanvang al voor een gedeelte vol en je kunt dus vanaf het begin van het spel met je tractor en aanhangwagen naar verkooppunten rijden om je oogst te verkopen.

Laat je niet uit het veld slaan

Farming Simulator 14 bevat geen tutorial of uitleg op het scherm. Vanuit het menu heb je toegang tot een korte uitleg op internet, maar ook hier zie je slechts wat je kunt doen en niet hoe het moet. Je staat er dus alleen voor en moet al spelende leren. Gelukkig zie je de belangrijkste gebouwen duidelijk op de kaart en kun je vanaf de tractor het meeste werk doen. Belangrijke plekken en machines worden met icoontjes aangeduid en je ziet goed waar je een tractor of aanhanger moet parkeren om zaden op te halen of om je oogst te dumpen.

Je kunt zelf de handen uit de mouwen steken maar ook de automatische piloot inzetten. Dat laatste is handig, want je moet diverse acties gelijktijdig uitvoeren. Tik je op het tractorpictogram, dan stap je in andere voertuigen, bijvoorbeeld in de oogstmachine. Zodoende kun je oogsten op de automatische piloot en ernaast gaan rijden met een aanhanger om bijvoorbeeld graan op te vangen. Dat breng je naar de silo, die op de kaart staat aangegeven met een icoontje.

Het leuke hierbij is de mogelijkheid om met z’n tweeën te werken. Via Wi-Fi of Bluetooth speel je samen, waarbij de een bijvoorbeeld rijdt met de laadbak terwijl de ander met de combine oogst. Ken je iemand van haver tot gort en heb je toevallig twee tablets of een iPhone en een iPad, dan is het erg leuk om samen de bloemetjes buiten te zetten.

Velden en wegen

Hoewel nergens wordt uitgelegd hoe je ploegt, zaait of oogst, leer je snel hoe het spel werkt. Het begint allemaal met zaaien. Zaden worden netjes opgeslagen op één punt en het enige dat je hoeft te doen om ze te verzamelen is rijden naar dit punt en parkeren op de aangegeven plek. Je kiest vervolgens met een tikje op de knop welk gewas je wilt zaaien en rijdt een geploegd veld op om aan de slag te gaan.

Daarna begint het lange wachten, wat nogal saai kan zijn. Tussendoor verschijnen missies, die overigens niet veel om het lijf hebben. Het gaat hier vaak om het opzoeken van verdwenen goederen, waarbij je met een pijl naar het doel wordt geleid en slechts tegen de goederen moet ‘botsen’ om ze te pakken en geld te verdienen. Geld is belangrijk, want nieuwe machines zijn peperduur en noodzakelijk voor het runnen van je bedrijf. Voor het oogsten van maïs is bijvoorbeeld een speciale combine vereist, die een oogst of vijf kost om te kopen. De basismiddelen krijg je weliswaar uitgereikt in Farming Simulator 14, maar wil je het grotere werk aanpakken, dan is geduld nodig. In-app aankopen fungeren een beetje als subsidies en wil je sneller carrière maken, dan is een betaling vereist.

Farming Simulator 14 is luchtiger en simpeler dan de pc-versie maar speelt stukken beter dan de consoleversie van het spel. De besturing is prima, de langzame opbouw soms saai, doch meestal rustgevend. Voor minder dan drie euro krijg je in ieder geval een plezierige mobiele variant van het immens uitgebreide spel voor pc. Neem je er de tijd voor, dan is een goedlopend boerenbedrijf een fijn tijdverdrijf.

Farming Simulator 14 is verkrijgbaar voor iOS, Android, Kindle, Windows 8 / RT / Phone. De multiplayer werkt alleen op iOS en Android.