Ergens in de Stille Zuidzee woont een man die maar één wens heeft: Met rust gelaten worden! Jack Carver is een man van weinig woorden die na zijn mysterieuze en vage verleden besloten heeft zijn leven te wijden aan: “bootverhuur”. Het is door dit feit dat hij op een zonnige dag in contact komt met de mooie Valerie Constantine. Deze schaars geklede dame wil graag dat Jack haar naar een afgelegen eilanden groep brengt waar ze nooit eerder gedocumenteerde Japanse ruines uit de Tweede Wereld Oorlog wil vastleggen op de gevoelige plaat. Als Jack nietsvermoedend instemt op haar verzoek, weet hij niet dat dit het begin is van een avontuur dat hij niet snel zal vergeten.

Far Cry plaatst je in de schoenen van Jack Carver. Jack is in zijn rode hawaï shirt in eerste opzicht niet de meest ideale persoon om op terug te vallen als het gaat om ongezien van een eiland af te komen, maar schijn bedriegt. Wat Jack ook heeft gedaan in zijn mysterieuze verleden, het heeft vast iets te maken gehad met wapens, want in een mum van tijd vult hij zijn arsenaal aan met verschillende militaire wapens en weet ze blindelings te hanteren. Als speler begin je na de ietwat dromerige intro op de bodem van een diepe put. Het verhaal dat verteld wordt in Far Cry is in eerste opzicht misschien flinterdun, maar daar komt verandering in zodra het spel vaart begint te maken. Je kunt de opbouw het beste vergelijken met de opbouwende gebeurtenissen in bijvoorbeeld Half-Life, het gaat allemaal rustig aan tot dat de bom barst. Het sluit wel allemaal op elkaar aan, en de geduldige gamer zal dan ook zien dat de gehele sfeer een meeslepende factor gaat worden in deze FPS.

De missie doelen worden je via je mobiele radar toegestuurd, wat niet inhoudt dat je jezelf daar gelijk aan moet gaan houden. Je bent immers een vrij man, en je kunt gaan en staan waar je wilt. Dat is heel mooi, want dat is precies wat Far Cry je biedt. Je kunt op verschillende manieren je doel bereiken. Je kunt gaan lopen, je kunt een boot overmeesteren, je kunt aan een hangglider de afstand overbruggen of een buggy jatten en die plankgas door de bossen laten scheuren. Het zal vaak voorkomen dat je bij een splitsingen aankomt en je voor de keuze staat welke weg in te slaan. Welke weg je ook kiest, je zult het zwaar genoeg krijgen, maar uiteindelijk wel tot je doel worden gebracht. De keuze is aan jou.