Geheel volgens traditie is Far Cry 5 namelijk weer een behoorlijke mix van shooter en openwereldgame waarin je na de introducerende missie kunt gaan en staan waar je maar wilt. De sekte die de boel heeft overgenomen bestaat uit vier kopstukken die ieder zo hun gebied van de kaart beheersen. Het is aan jou als hulpsheriff om de greep die deze sadistische leiders hebben op de regio stukje bij beetje te verzwakken.
Pratende schurken, zwijgende helden
Dat gebeurt onder andere door verhaalmissies te doorlopen, burgers te redden en bouwwerken van de sekte op te blazen. Iedere verzetsactie levert punten op die een metertje in het kaartscherm opvullen. Zit deze meter vol, dan staat het spel je toe om een van de leiders uit te schakelen.
Zoals Vaas in deel drie en Pagan Min in Far Cry 4 staat er ook in deze game een even charismatisch als sadistisch gezicht aan het hoofd van de vijandelijke overname van Montana. De familie Seed is met Joseph aan het hoofd een religieuze bende vol doorgedraaide gekken. Deze gluiperds en hun uitgebreide monologen zijn zoals we gewend zijn van de franchise tien keer interessanter dan de zogenaamde held die je zelf onder de knoppen hebt. Die houdt namelijk het gehele spel zijn lippen stijf op elkaar.
Guns for hire
De keuze om in dit vijfde deel - na meerdere sprekende hoofdpersonen - een stille protagonist te hebben komt waarschijnlijk voort uit het feit dat het gehele spel nu ook samen is te spelen in co-op. Outposts veroveren of zelfs de verhaalmissies met zijn tweeën doorlopen is nu mogelijk, maar er zit een behoorlijk addertje onder het gras. Alleen bij de host wordt de voortgang opgeslagen, waardoor de andere speler helemaal niet verder komt in het verhaal. Dat is behoorlijk zuur, want op die manier moet je alle missies die je samen hebt gedaan alsnog een keertje in je eentje doen.
Wie daar geen zin in heeft kan er voor kiezen om de hulp in te roepen van een van de AI-partners die je kunt rekruteren. Met simpele commando’s is het mogelijk deze personages op strategische posities te plaatsen en ze te laten aanvallen. Ieder personage heeft bovendien zo zijn eigen speciale vaardigheden. Zo kan Boomer de hond alle vijanden in een gebied voor je taggen en brengt hij je extra kogels. Dat is ideaal voor wie liever geruisloos de sekte uitschakelt. Nick Frye doet het daarentegen weer op een compleet andere manier door vanuit zijn watervliegtuig bombardementen uit te voeren.
Krakkemikkige formule
Deze hulpjes zijn een welkome toevoeging, maar tegelijkertijd ook een bron van frustratie. Na jarenlang dezelfde engine gebruikt te hebben, begint Far Cry in deel vijf steeds krakkemikkiger aan te voelen en nergens valt dat meer op dan in de AI. Vijanden zijn namelijk al oliedom, maar de Guns For Hire weigeren soms het vuur te openen, blokkeren de weg voor je of leggen soms ineens het loodje. Ze zijn daardoor zo wispelturig dat je maar beter niet te veel op ze kunt rekenen, wil je levend uit een vuurgevecht komen.
De Far Cry-formule begint in zijn geheel ook steeds meer scheurtjes te vertonen. Wie een van de eerdere delen heeft gespeeld weet precies wat er deze keer allemaal op stapel staat. Er zijn outposts om te bevrijden, vrachtwagens te bestelen en hebbedingen om te verzamelen, maar dat heb je allemaal al eens eerder gedaan. Waar een andere openwereldgame van Ubisoft vorig jaar nog behoorlijk op de schop ging om een frisse wind door het genre te laten waaien, voelt Far Cry 5 nog best hetzelfde aan.
Gestroomlijnder en chaotischer
Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen veranderingen zijn doorgevoerd. Het craften van medicijnen en grotere portemonnees is behoorlijk teruggeschroefd. Ook het XP-systeem is vervangen door challenges. Weet je bijvoorbeeld tien vijanden uit te schakelen met een pijl en boog, dan verdien je punten die weer zijn te besteden aan perks. Zo kun je bijvoorbeeld een parachute of een grotere voorraad ammunitie meenemen, of meer gezondheid vrijspelen. De kaart is ook niet langer meer bezaaid met icoontjes vol met kleine nietszeggende opdrachten, want er zijn nu veel meer betekenisvolle zijmissies. De leukste daarvoor zijn de opdrachten waarin je verborgen voorraden met levensmiddelen van een prepper moet zien te vinden door binnen een afgesloten omgeving de entree naar een schuilkelder te ontfutselen.
De chaos en onvoorspelbaarheid van de speelwereld zorgen uiteindelijk voor de rest van het plezier, maar steeds vaker zitten ze de lol ook dwars. Soms kun je nog geen vijf seconden van A naar B rijden zonder dat je weer wordt gespot of wordt aangevallen door een vijandelijke groep. Far Cry 5 lijkt soms zo ziekelijk geobsedeerd met je afleiden en aanvallen dat je niets anders kunt doen dan de meeste aanvaringen maar voorbij te scheuren. Ervaringspunten levert het uitschakelen van vijanden toch niet meer op, waardoor je ook steeds minder gedwongen wordt om overal stil te blijven staan.
De tijd lijkt daardoor steeds meer rijp voor een Far Cry Origins die de serie een frisse nieuwe draai geeft. Tot die tijd is er echter Far Cry Arcade, een map-editor waarin spelers zelf hun eigen missies in elkaar kunnen sleutelen. Afgaande op de creaties die nu online beschikbaar zijn, staan daar al best creatieve dingen tussen – onder andere een horrorachtige walkingsimulator – maar de editor is met name op de consoles wel even knoeien. De aanwezigheid van de Arcade rekt de speelduur van Far Cry 5 - bovenop de 20 uur die het hoofdverhaal inneemt - op totdat je geen zelfgemaakte missie meer kunt zien.
Far Cry 5 is voor deze recensie gespeeld op de PlayStation 4. De game is ook verkrijgbaar voor Xbox One en pc. Far Cry 5 verschijnt op 27 maart.
Reacties op: Far Cry 5
D4rKy28
casualkiller
geeMc
tyberium
Ik begin me wel steeds meer te storen aan de veilige cijfers die Gamer aan het geven is met de 7 en 7,5-jes. Je kunt niet alles 'meh' blijven geven toch? Wellicht moet het score systeem eens op de schop?
ErikNus
Zou het niet veiliger zijn om hetzelfde (hoge) cijfer als de rest te geven?
We beoordelen volgens onze mening, en letten erop dat de argumenten in de tekst dat cijfer onderbouwen. Je kan het natuurlijk altijd oneens zijn met ern argument, dan pakt het cijfer voor jou ongetwijfeld anders uit. Het blijft nou eenmaal een mening :-)
Een 7,5 is trouwens geen 'meh' op onze schaal, maar een 'goed'
tyberium
Als ik een game aan een vriend aanraad is het meestal veel makkelijker
-bagger (ver omheen lopen)
-meh (haal maar uit de budget bak aan het eind van het jaar)
-goed (aanrader, haal binnenkort maar eens)
-OMG wat doe je hier nog, ga 'm halen! (móet je écht hebben!)
Teknootje
En dat terwijl je in menig review leest, dat er een juist frisse wind zit in dit deel.
maar goed, ga het morgen zelf wel ontdekken
Dat is nog altijd het beste om te beoordelen of een game iets is voor je. Zelfde met Sea of Thieves, dat scoord hier ook laag (want ik wel kan begrijpen) maar heb nog nooit zoveel fun gehad in een game.
btbam
iTorioko
HighNesZ
coola
Ichi
coola
Op Metacritic kan ik de gebruikers niet meer serieus nemen. Echt de extreem hoge en lage cijfers op Metacritic door gebruikers zijn totaal niet geloofwaardig meer.
rreloaderr
Welke versie koop jij eigenlijk?
De standaard editie, de deluxe editie, de gold editie of de steel book editie?
Dan durf jij te zeggen dat de userbase van metacritic (wat wel deels waar is) niet serieus te nemen is, terwijl Ubisoft met deze versies totaal niet meer serieus te nemen is en je voor 70€ (standaard editie) gewoon een halve game krijgt.
timtim96
70? Hieronder staat nota bene de prijs bij verschillende winkels
rreloaderr
Ehm weer? Mediocre at best alweer. Weer op veilig gespeeld en weer dezelfde formule. Been there done that dus.
Zullen we eens de user reviews afwachten. De critics (die regelmatig steekpenningen ontvangen van ubisoft) staan nu op een 8.1.
coola
Ja weer ja. Onder andere Rainbow six, Assassin's creed origins en nu Far Cry 5.
ErikNus
fonsrutte
coola
In zijn fantasie