Review
Far Cry 5

Far Cry 5

God’s Plan

Geschreven door Thijs Barnhard op

Conclusie

Far Cry 5 voegt enkele nodige verbeteringen toe aan de formule, maar voelt uiteindelijk toch weer behoorlijk bekend. De chaos die regelmatig plaatsvindt in de open wereld is nog steeds vermakelijk, maar de bugs en het overheersende gevoel dat je dit allemaal al eens eerder hebt gedaan, doen Far Cry 5 uiteindelijk weinig goeds. Het geeft nog steeds een kick om alleen met pijl en boog een outpost te veroveren of om vanuit een helikopter een patrouille te bestoken, maar het moment is voor Far Cry nu echt aangebroken om zichzelf opnieuw uit te vinden.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Aantal broodnodige veranderingen, Far Cry Arcade heeft potentie
 • Minpunten
 • Veel bugs, voelt heel erg als zijn voorgangers aan, verhaal is wat lafjes
Far Cry 5 lijkt op het eerste gezicht het meest actuele deel uit de serie tot nu toe, maar schijn bedriegt. De religieuze sekte die de fly-over staat Montana heeft overgenomen lijkt misschien model te staan voor de verknipte moraal van evangelisch Amerika, maar het spel weet – soms wat ongemakkelijk – om vrijwel ieder gevoelig onderwerp heen te draaien. Veel verder dan een verdwaalde sneer hier en daar komt het niet en dat is jammer, maar uiteindelijk ook niet waar deze game om draait.

Geheel volgens traditie is Far Cry 5 namelijk weer een behoorlijke mix van shooter en openwereldgame waarin je na de introducerende missie kunt gaan en staan waar je maar wilt. De sekte die de boel heeft overgenomen bestaat uit vier kopstukken die ieder zo hun gebied van de kaart beheersen. Het is aan jou als hulpsheriff om de greep die deze sadistische leiders hebben op de regio stukje bij beetje te verzwakken.

Far Cry 5

Pratende schurken, zwijgende helden

Dat gebeurt onder andere door verhaalmissies te doorlopen, burgers te redden en bouwwerken van de sekte op te blazen. Iedere verzetsactie levert punten op die een metertje in het kaartscherm opvullen. Zit deze meter vol, dan staat het spel je toe om een van de leiders uit te schakelen.

Zoals Vaas in deel drie en Pagan Min in Far Cry 4 staat er ook in deze game een even charismatisch als sadistisch gezicht aan het hoofd van de vijandelijke overname van Montana. De familie Seed is met Joseph aan het hoofd een religieuze bende vol doorgedraaide gekken. Deze gluiperds en hun uitgebreide monologen zijn zoals we gewend zijn van de franchise tien keer interessanter dan de zogenaamde held die je zelf onder de knoppen hebt. Die houdt namelijk het gehele spel zijn lippen stijf op elkaar.

Far Cry 5

Guns for hire

De keuze om in dit vijfde deel - na meerdere sprekende hoofdpersonen - een stille protagonist te hebben komt waarschijnlijk voort uit het feit dat het gehele spel nu ook samen is te spelen in co-op. Outposts veroveren of zelfs de verhaalmissies met zijn tweeën doorlopen is nu mogelijk, maar er zit een behoorlijk addertje onder het gras. Alleen bij de host wordt de voortgang opgeslagen, waardoor de andere speler helemaal niet verder komt in het verhaal. Dat is behoorlijk zuur, want op die manier moet je alle missies die je samen hebt gedaan alsnog een keertje in je eentje doen.

Wie daar geen zin in heeft kan er voor kiezen om de hulp in te roepen van een van de AI-partners die je kunt rekruteren. Met simpele commando’s is het mogelijk deze personages op strategische posities te plaatsen en ze te laten aanvallen. Ieder personage heeft bovendien zo zijn eigen speciale vaardigheden. Zo kan Boomer de hond alle vijanden in een gebied voor je taggen en brengt hij je extra kogels. Dat is ideaal voor wie liever geruisloos de sekte uitschakelt. Nick Frye doet het daarentegen weer op een compleet andere manier door vanuit zijn watervliegtuig bombardementen uit te voeren.

Far Cry 5

Krakkemikkige formule

Deze hulpjes zijn een welkome toevoeging, maar tegelijkertijd ook een bron van frustratie. Na jarenlang dezelfde engine gebruikt te hebben, begint Far Cry in deel vijf steeds krakkemikkiger aan te voelen en nergens valt dat meer op dan in de AI. Vijanden zijn namelijk al oliedom, maar de Guns For Hire weigeren soms het vuur te openen, blokkeren de weg voor je of leggen soms ineens het loodje. Ze zijn daardoor zo wispelturig dat je maar beter niet te veel op ze kunt rekenen, wil je levend uit een vuurgevecht komen.

De Far Cry-formule begint in zijn geheel ook steeds meer scheurtjes te vertonen. Wie een van de eerdere delen heeft gespeeld weet precies wat er deze keer allemaal op stapel staat. Er zijn outposts om te bevrijden, vrachtwagens te bestelen en hebbedingen om te verzamelen, maar dat heb je allemaal al eens eerder gedaan. Waar een andere openwereldgame van Ubisoft vorig jaar nog behoorlijk op de schop ging om een frisse wind door het genre te laten waaien, voelt Far Cry 5 nog best hetzelfde aan.

Gestroomlijnder en chaotischer

Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen veranderingen zijn doorgevoerd. Het craften van medicijnen en grotere portemonnees is behoorlijk teruggeschroefd. Ook het XP-systeem is vervangen door challenges. Weet je bijvoorbeeld tien vijanden uit te schakelen met een pijl en boog, dan verdien je punten die weer zijn te besteden aan perks. Zo kun je bijvoorbeeld een parachute of een grotere voorraad ammunitie meenemen, of meer gezondheid vrijspelen. De kaart is ook niet langer meer bezaaid met icoontjes vol met kleine nietszeggende opdrachten, want er zijn nu veel meer betekenisvolle zijmissies. De leukste daarvoor zijn de opdrachten waarin je verborgen voorraden met levensmiddelen van een prepper moet zien te vinden door binnen een afgesloten omgeving de entree naar een schuilkelder te ontfutselen.

De chaos en onvoorspelbaarheid van de speelwereld zorgen uiteindelijk voor de rest van het plezier, maar steeds vaker zitten ze de lol ook dwars. Soms kun je nog geen vijf seconden van A naar B rijden zonder dat je weer wordt gespot of wordt aangevallen door een vijandelijke groep. Far Cry 5 lijkt soms zo ziekelijk geobsedeerd met je afleiden en aanvallen dat je niets anders kunt doen dan de meeste aanvaringen maar voorbij te scheuren. Ervaringspunten levert het uitschakelen van vijanden toch niet meer op, waardoor je ook steeds minder gedwongen wordt om overal stil te blijven staan.

Far Cry 5

De tijd lijkt daardoor steeds meer rijp voor een Far Cry Origins die de serie een frisse nieuwe draai geeft. Tot die tijd is er echter Far Cry Arcade, een map-editor waarin spelers zelf hun eigen missies in elkaar kunnen sleutelen. Afgaande op de creaties die nu online beschikbaar zijn, staan daar al best creatieve dingen tussen – onder andere een horrorachtige walkingsimulator – maar de editor is met name op de consoles wel even knoeien. De aanwezigheid van de Arcade rekt de speelduur van Far Cry 5 - bovenop de 20 uur die het hoofdverhaal inneemt - op totdat je geen zelfgemaakte missie meer kunt zien.

FPS

Far Cry 5 is voor deze recensie gespeeld op de PlayStation 4. De game is ook verkrijgbaar voor Xbox One en pc. Far Cry 5 verschijnt op 27 maart.

Dit artikel delen:

Lees meer

Cory Barlog over singleplayer en de ideeën achter God of War Far Cry 5 binnen tien minuten uit te spelen door alternatief einde
37

Reacties op: Far Cry 5

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  D4rKy28

  • 26 maart 2018 12:23
  Wat ik al dacht dus, een been there done that geval, ik zat echt te twijfelen om hem te halen, nu weet ik zeker dat ik maar ff wacht met kopen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 26 maart 2018 12:52
  Budgetbak materiaal at best dus.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  geeMc

  • 27 maart 2018 17:20
  @casualkiller Laat je vooral niet teveel leiden door reviews op gamer.nl, want he, pubg krijgt wel alleen maar positieve geluiden ondanks dat het hele spel verziekt gaat onder de bugs. De bugs vallen best mee en al helemaal als je het spel met iets als PUBG vergelijkt. Ik heb 'm een paar dagen te vroeg ontvangen en ben al fanatiek aan het spelen. Het is wel weer veel van hetgeen als je gewend bent in FC4, maar de coop maakt het allemaal wel erg leuk en het spel ziet er gruwelijk mooi uit op de Xbox, dus ik verwacht nog mooiere beelden op de PC te zien. Wel erg jammer van Ubisoft dat coop gameplay progression alleen maar door de host wordt bijgehouden (skills e.d. levelen wel mee voor beide coop'ers overigens, alleen de map reveal + het verhaal niet)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • tyberium

  • 26 maart 2018 13:05
  Tja, het blijft een mening van de reviewer. Het gemiddeld wat ik tegen kom ligt een stuk hoger. IGN geeft het bijvoorbeeld al een 8,9 terwijl ze nog aan het spelen zijn. Ik zie veel 9's voorbij komen. Ik ben een liefhebber van de formule, dus ik zal me er vast mee vermaken. Móet het dan vernieuwd zijn om hoger te scoren?

  Ik begin me wel steeds meer te storen aan de veilige cijfers die Gamer aan het geven is met de 7 en 7,5-jes. Je kunt niet alles 'meh' blijven geven toch? Wellicht moet het score systeem eens op de schop?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 26 maart 2018 13:21
  @tyberium ik heb juist het idee dat we dit jaar al veel hoge scores hebben gegeven. Dragonball, monster hunter, celeste, shadow of the colossus, moss, Seven…

  Zou het niet veiliger zijn om hetzelfde (hoge) cijfer als de rest te geven?
  We beoordelen volgens onze mening, en letten erop dat de argumenten in de tekst dat cijfer onderbouwen. Je kan het natuurlijk altijd oneens zijn met ern argument, dan pakt het cijfer voor jou ongetwijfeld anders uit. Het blijft nou eenmaal een mening :-)

  Een 7,5 is trouwens geen 'meh' op onze schaal, maar een 'goed'

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • tyberium

  • 26 maart 2018 13:33
  @ErikNus Helemaal mee eens dat het een mening is, hoor (vandaar ook mijn eerste zin). Ik snap alleen de 1-10 schaal nooit zo. Helemaal als er ook nog eens 'halfjes' gegeven kunnen worden, wat het eigenlijk een 20 punten schaal maakt.

  Als ik een game aan een vriend aanraad is het meestal veel makkelijker

  -bagger (ver omheen lopen)
  -meh (haal maar uit de budget bak aan het eind van het jaar)
  -goed (aanrader, haal binnenkort maar eens)
  -OMG wat doe je hier nog, ga 'm halen! (móet je écht hebben!)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Teknootje

  • 26 maart 2018 13:26
  @tyberium
  En dat terwijl je in menig review leest, dat er een juist frisse wind zit in dit deel.
  maar goed, ga het morgen zelf wel ontdekken :)

  Dat is nog altijd het beste om te beoordelen of een game iets is voor je. Zelfde met Sea of Thieves, dat scoord hier ook laag (want ik wel kan begrijpen) maar heb nog nooit zoveel fun gehad in een game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  btbam

  • 26 maart 2018 13:37
  Hmm de meningen lopen wel erg uiteen over deze game. Lees inderdaad ook in veel reviews dat er best wel wat verandert is t.o.v. de vorige delen. Als ik de gameplay mag geloven, ziet het er inderdaad wel weer erg Far Cry uit, wat voor mij niet erg is. Ik gok dus dat de vernieuwing vooral opvalt bij de mensen die van de welbekende formule houden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • iTorioko

  • 26 maart 2018 13:54
  Ondanks het cijfer zou dit voor mij een perfecte (buiten de bugs om dan) game zijn. Ik heb voorgaande delen eigenlijk niet gespeeld en het verhaal vind ik soms minder belangrijk dan de wereldopbouw en (voor mij dan) dus de ervaring.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HighNesZ

  • 26 maart 2018 14:24
  Zin in deze game! Klein weekje wachten voor ik hem in huis heb helaas.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 26 maart 2018 14:29
  Het is dat het een fps game is en ik heb niks met fps games. Maar als ik Metacritic bekijk word het wederom aangetoond dat Ubisoft weer een geweldige game heeft uitgebracht.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ichi

  • 26 maart 2018 14:42
  @coola Ik gebruik ook vaak metacritic als referentie, echter wil het nog wel eens enorm schelen tussen de critici en de gebruikers. Ben benieuwd waar de gebruikers op komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 26 maart 2018 15:05
  @Ichi

  Op Metacritic kan ik de gebruikers niet meer serieus nemen. Echt de extreem hoge en lage cijfers op Metacritic door gebruikers zijn totaal niet geloofwaardig meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 26 maart 2018 16:45
  @coola

  Welke versie koop jij eigenlijk?
  De standaard editie, de deluxe editie, de gold editie of de steel book editie?
  Dan durf jij te zeggen dat de userbase van metacritic (wat wel deels waar is) niet serieus te nemen is, terwijl Ubisoft met deze versies totaal niet meer serieus te nemen is en je voor 70€ (standaard editie) gewoon een halve game krijgt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 27 maart 2018 09:36
  @rreloaderr
  70? Hieronder staat nota bene de prijs bij verschillende winkels

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rreloaderr

  • 26 maart 2018 14:53
  @coola

  Ehm weer? Mediocre at best alweer. Weer op veilig gespeeld en weer dezelfde formule. Been there done that dus.
  Zullen we eens de user reviews afwachten. De critics (die regelmatig steekpenningen ontvangen van ubisoft) staan nu op een 8.1.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 26 maart 2018 15:04
  @rreloaderr

  Ja weer ja. Onder andere Rainbow six, Assassin's creed origins en nu Far Cry 5.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 26 maart 2018 17:19
  @rreloaderr wow, waar delen ze die steekpenningen uit???

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 27 maart 2018 15:34
  @ErikNus ze delen die alleen uit een Erics met een C

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 27 maart 2018 16:53
  @ErikNus

  In zijn fantasie :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.