De Yeti. Het ongrijpbare monster. De legende uit de Himalaya en al net zo omhuld in een sluier van mysterie als zijn evenknie Big Foot. Tot Ajay besluit om even langs te komen. Want speel de dlc Valley of the Yetis en je komt de Yeti vaker tegen dan een dronken Engelsman in een Irish Pub. Het maakt de dlc niet per se slechter, maar het doet toch een beetje afbreuk aan de sluier van geheimzinnigheid die om het monster heen hangt.

Om de status van het monster nog wat meer af te zwakken, vertellen we je dan ook direct maar dat Ajay net iets te sterk voor de Yeti is. Behalve dat je het monster net iets te vaak tegenkomt, zijn slechts een paar explosieven óf een headshot gecombineerd met een speciale Yeti-aanval (een quick-time event) al genoeg om hem een kopje kleiner te maken. Maakt dit de DLC dan minder goed? Eigenlijk wel. Een Yeti de hoofdrol laten spelen en hem vervolgens niet heel veel sterker maken dan een neushoorn of een tijger doet het overkomen alsof de makers bang waren dat de spelers het te moeilijk zouden krijgen.

Wat Valley of the Yetis wel goed doet, in tegenstelling tot de eerste dlc van Far Cry 4 (Escape from Durgesh Prison), is nieuwe content bieden. Ook dit keer start je de dlc los van de originele game op (singleplayer of co-op) en vinden alle gebeurtenissen plaats buiten de bestaande verhaallijn. Maar in Valley of the Yetis mag je ook in een totaal andere wereld spelen: de Vallei van de Yeti’s. Deze wereld ligt een stuk hoger in de bergen, waardoor de vallei ook echt anders aanvoelt dan het originele Far Cry 4. Met vooral veel sneeuw, grotten, bevroren rivieren en watervallen en hier en daar een gletsjer is de vallei een vijandiger omgeving en krijg je meer het gevoel dat de natuur niet altijd gezellig en groen is.

Vijf dagen en nachten
Helaas houdt het, wat betreft nieuwe content, ook snel op. Want naast een andere omgeving heeft Ubisoft andermaal vergeten om nog wat andere wapens of voertuigen toe te voegen. Althans, wij hebben ze niet kunnen vinden. Al zou dat ook aan de nieuwe opzet van deze dlc kunnen liggen. In Valley of the Yetis is het namelijk de bedoeling om vijf nachten te overleven terwijl je vecht tegen een soort van religieuze sekte die zich heeft afgesplitst van Pagan Mins troepen. Een vijand die door de ijle lucht op deze hoogte en in combinatie met een geheimzinnig artefact behoorlijk gestoord en agressief overkomt.

Het welbekende addertje wordt dit keer gevormd door Ajay die al(weer) zijn wapens kwijt is en in de vallei op zoek moet naar een nieuw arsenaal. Je weet niet waar de wapens liggen, dus het loont de moeite om overal te kijken. Bovendien kun je,door zijmissies te volbrengen extra verdedigingsmiddelen vrij spelen die je basis tijdens de vijf nachten verstevigen. Denk hierbij aan wilde dieren, machinegeweren, gezondheidspakketjes en mijnenvelden. Mocht je na de eerste nacht denken dat je het wel zonder deze extraatjes redt, laat ons je dan uit die droom helpen. Tegen nacht drie komen er naast diverse aanvalsgolven ook Yeti’s langs, waardoor een beetje meer levenskracht en wapens meer dan noodzakelijk is.

Hiermee komt misschien wel het beste van deze dlc naar voren, namelijk de drang om de hele wereld uit te kammen op zoek naar nieuwe wapens en upgrades. Het is de moeite waard om buiten de gebaande paden op zoek te gaan naar van alles en nog wat, ondertussen klimmend en klauterend over rotsblokken en door grotten. En met een beetje pech recht in de handen van een van de vele Yeti’s. Uiteraard is de vallei bij lange na niet zo groot als het origineel, maar groot genoeg om toch een uurtje of zes aan Far Cry 4 toe te voegen.

Uiteindelijk verschilt de nieuwe opzet van deze DLC niet wezenlijk van die van Durgesh Prison. Nog steeds is er een soort van eindgevecht waar je naartoe werkt en moet je onderweg missies volbrengen om dat laatste gevecht zo eenvoudig mogelijk te maken. Uiteindelijk maakt de afwezigheid van perma-death en een tijdslimiet deze dlc iets eenvoudiger dan Durgesh Prison, maar zorgt de opzet van vijf nachten overleven, een nieuwe omgeving én stiekem toch de toevoeging van de Yeti wel voor een ietwat aantrekkelijkere ervaring. Daarmee wordt de aanschaf van deze dlc wat meer gerechtvaardigd, maar nog steeds hebben we het idee dat er meer in het vat zit dan Ubisoft eruit haalt.

Far Cry 4: Valley of the Yetis is gespeeld op de PlayStation 4.